07-05-2021

Προσβολή, ύβρις, πόνος: Τα μηνύματα Ιερώνυμου και Πάπα Φραγκίσκου για την Αγία Σοφία

Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν αναμενόταν να σχολιάσει την απόφαση του Ερντογάν

Λακωνικά μεν, αλλά γεμάτα νόημα ήταν τα μηνύματα που έστειλαν σήμερα, Κυριακή, τόσο ο Ιερώνυμος, όσο και ο Πάπας Φραγκίσκος για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος σχολίασε την απόφαση Ερντογάν λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η εργαλειοποίηση της θρησκείας για την επιδίωξη κομματικών, γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών σκοπιμοτήτων χαρακτηρίζει αυτόν που την επιχειρεί.

Η προσβολή και η ύβρις δεν αφορούν μόνο στην Ορθοδοξία και στη Χριστιανοσύνη γενικότερα, αλλά και σε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα, σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Είναι σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν».

Ο Πάπας από την πλευρά του, έκανε αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα κατά την κυριακάτικη ομιλία του, επ’ ευκαιρία της διεθνούς Ημέρας για την Προστασία της Θάλασσας

«H θάλασσα πηγαίνει τη σκέψη μου πολύ μακριά, πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία, και είμαι πολύ πονεμένος».

Η παρέμβαση του δεν ήταν αναμενόμενη καθώς παρατηρητές εκτιμούσαν ότι θα την απέφευγε για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη μικρή καθολική κοινότητα που ζει στην Τουρκία.

Άρχισαν οι προετοιμασίες για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Οι τουρκικές αρχές άρχισαν επιθεωρήσεις στην Αγία Σοφία το Σάββατο στο πλαίσιο προετοιμασιών, προκειμένου να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για μουσουλμανική προσευχή, μία ημέρα μετά την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας να ανοίξει τον δρόμο για την μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί για μουσουλμανική λατρεία την 24η Ιουλίου, για πρώτη φορά από το 1934 και το διάταγμα της κυβέρνησης του Κεμάλ Ατατούρκ, με το οποίο το βυζαντινό μνημείο είχε μετατραπεί σε μουσείο.

Το κτίριο έκλεισε για τους επισκέπτες, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, περιγράφοντας πως ομάδες από το υπουργείο Τουρισμού επιθεώρησαν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών.

Η Αγία Σοφία τέθηκε υπό την εποπτεία της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο επικεφαλής της οποίας Αλί Ερμπάς δήλωσε σήμερα ότι η υπηρεσία του έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα έως την 24η Ιουλίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ