18-05-2021

Αγιά Σοφιά: Αυτή είναι η ιστορική απόφαση του Κεμάλ που αμαύρωσε το τουρκικό ΣτΕ

Χρησιμοποίησε το λίκνο ορθοδοξίας για τα πολιτικά του παιχνίδια και φαίνεται να βγαίνει νικητής

Ο Σουλτάνος, που έχει προγραμματίσει να εκφωνήσει ομιλία, μετά την απόφαση-έκτρωμα του τουρκικού ΣτΕ να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί, φέρεται να έχει κερδίσει την πρώτη μάχη.

Αυτή είναι η απόφαση που ακυρώνει το ΣτΕ

Οι ιστορικοί Νουρί Οζτούρκ και ο Αχμέντ Ακγιουντούζ είχαν παραθέσει μία σημαντική μαρτυρία που, σύμφωνα με αυτούς, επιβεβαιώνει πως ο Κεμάλ Ατατούρκ ήθελε να κάνει μουσείο την Αγιά Σοφιά.

Χαρακτηριστικά, είναι όσα λέει ο Βρετανός δημοσιογράφος, Grace Mary Ellison, για τη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα.

Όπως υποστηρίζει ο Ellison, είχε πει στον Ατατούρκ πως ο Πάπας Πίος 11ος θέλει ειρήνη και μάλιστα του είχε προτείνει να του παραχωρήσει (σ.σ. στον Πάπα) την Αγιά Σοφιά, από τη στιγμή που ήταν χριστιανικός ναός.

Τότε ο Κεμάλ απάντησε:

«Παρόλο που η Αγιά Σοφιά αποτελεί, πλέον, μέρος της μουσουλμαινικής παράδοσης, αυτό θα μπορούσε να είναι εφικτό, αν υπήρχε μόνο ένα παρακλάδι του χριστιανισμού.

Όμως, στη χριστιανική εκκλησία, υπάρχουν τόσα παρακλάδια, που είναι αδύνατον. Συνεπώς, μια τέτοια κίνηση, αντί για ειρήνη, θα έφερνε περισσότερες εντάσεις.

Επιπλέον, είναι τόσο μεγάλο το άγχος μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τιμήσουμε τη χριστιανοσύνη στα μάτια του κόσμου, ώστε αν προσβάλλουμε την Καθολική Εκκλησία με την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, θα πρέπει να την μετατρέψουμε σε μουσείο ή να την κλείσουμε για πάντα. Δεν θα πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα ποτέ και σε κανέναν να πει ότι σκόπιμα πληγώσαμε την Χριστιανική Εκκλησία».

Πηγή: Belgelerle Gerçek Tarih

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ