25-10-2020

Εφιάλτης κορονοϊού στη Γερμανία – Ελληνίδα μιλά στο altsantiri.gr για τα 1.700 κρούσματα σε σφαγείο του Γκίτερσλο

Μέχρι και πριν από μία εβδομάδα, τα πάντα σχετικά με τον κορονοϊό κυλούσαν φυσιολογικά στη Γερμανία. Μετά από ένα δύσκολο δίμηνο, η χώρα είχε βρει το δρόμο της, η καθημερινότητα είχε επιστρέψει στους συνηθισμένους ρυθμούς και ο ρυθμός αναπαραγωγής της επιδημίας Covid-19 βρισκόταν στο 0,88. Με απλά λόγια, τίποτα δεν προμήνυε ότι μια εβδομάδα αργότερα, ο εφιάλτης θα επέστρεφε…

Μια μικρή επαρχία στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το Γκίτερσλο, βρίσκεται και πάλι σε καθεστώς lockdown, ενώ ο ρυθμός αναπαραγωγής της επιδημίας συνολικά στη Γερμανία εκτινάχθηκε στο 2,76, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους πολίτες και «πονοκέφαλο» στις Αρχές. Αιτία; Ένα σφαγείο στην περιοχή, η ανευθυνότητα του ιδιοκτήτη του και η επιπολαιότητα κάποιων από τους εργαζόμενους.

tonnies2

Το altsantiri.gr βρήκε και συνομίλησε με τη Δήμητρα Κ. που ζει από το 2005 στη γραφική αυτή πόλη των 100.000 κατοίκων μαζί με τον σύζυγό της και όπου πλέον μεγαλώνουν τα τέσσερα παιδιά τους. Όπως μας εξήγησε, η κατάσταση στην περιοχή έχει ξεφύγει τις τελευταίες ημέρες από κάθε έλεγχο και ο φόβος έχει επιστρέψει στην καθημερινότητα των κατοίκων.

«Το πρώτο lockdown άρχισε στις 13 Μαρτίου και διήρκεσε δύο μήνες. Έμειναν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα, τα σχολεία, τα κέντρα αισθητικής, οι καφετέριες, τα εστιατόρια, τα σινεμά κτλ», είπε και συνέχισε: «Ουσιαστικά, ανοικτά ήταν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και τα βενζινάδικα, με τη διαφορά, συγκρικτικά με την Ελλάδα, ότι δεν είχαμε απαγόρευση κυκλοφορίας. Μπορούσαμε να βγαίνουμε έξω όποτε και όσο θέλαμε, αρκεί να ήμασταν μόνο με μέλη της οικογένειάς μας ή με το πολύ δύο μέλη εκτός οικογένειας».

tonnies4

-Πότε μπήκατε ξανά σε νορμάλ ρυθμούς;

«Πρώτα άρχισαν να λειτουργούν τα σχολεία, ενώ ακόμα ήμασταν σε lockdown. Η πόλη άρχισε να επιστρέφει στην κανονικότητα στις 14 Μαΐου και πιστέψαμε ότι τα πράγματα σταδιακά θα βελτιώνονταν. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι και πριν λίγες ημέρες αυτό συνέβαινε».

-Και τι άλλαξε;

«Στο Γκίτερσλο λειτουργεί ένα μεγάλο σφαγείο, το Tönnies, στο οποίο απασχολούνται 6.600 εργάτες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Αμέσως μετά την άρση του lockdown κάποιοι έφυγαν για τις πατρίδες τους και προφανώς κόλλησαν τον ιό. Επιστρέφοντας, έπρεπε να παραμείνουν σε καραντίνα, αλλά με τις ευλογίες του ιδιοκτήτη, την έσπασαν και πήγαν κανονικά για δουλειά.

Οι συνθήκες υγιεινής εκεί είναι ούτως ή άλλως απαράδεκτες, τρώνε ο ένας πάνω στον άλλον, καπνίζουν ο ένας πάνω στον άλλον στα διαλείμματα, οπότε ήταν αναπόφευκτο ότι ο ένας θα κολλούσε και τον άλλον. Αυτή τη στιγμή, τα κρούσματα μόνο στο εργοστάσιο έχουν φτάσει τα 1.700 και ο αριθμός είναι δεδομένο ότι θα αυξηθεί. Το δε τρομερό είναι ότι κάποιοι από αυτούς που εντοπίστηκαν θετικοί, έσπασαν την καραντίνα και κυκλοφόρησαν και στην πόλη!».

-Και προφανώς ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερος αν συνυπολογίσει κάποιος και τα μέλη των οικογενειών τους…

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Καραντίνα: Η Ιστορία της λέξης που γεννήθηκε τον Μεσαίωνα και σήμερα μας στοιχειώνει

«Ακριβώς, μιλάμε για τουλάχιστον 25.000 άτομα. Ήδη δύο παιδάκια στο σχολείο της κόρης μου βγήκαν θετικά».

-Υπάρχουν επιπτώσεις για τον ιδιοκτήτη του εργοστασίου;

«Σε πρώτη φάση θα πληρώσει τα 6.600 τεστ που θα κάνουν οι εργαζόμενοι και όσα τεστ χρειαστεί να κάνουν οι πολίτες. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο».

-Τι σας λένε οι Αρχές;

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Εκλογές ΗΠΑ: «Διάλεξα έναν τύπο που ονομάζεται Τραμπ» - Ψήφισε ο αμερικανός πρόεδρος (video)

«Η αρχική ενημέρωση είναι ότι το lockdown θα ισχύει μέχρι τις 30 Ιουνίου και ότι θα ισχύουν τα ίδια μέτρα που ίσχυαν και τον Μάρτιο».

-Φοβάστε;

«Η αλήθεια είναι πως ναι. Εγώ δεν βγαίνω από το σπίτι παρά μόνο για να παραλάβω ψώνια από σούπερ μάρκετ, τα οποία έχω παραγγείλει και έρχονται στην πόρτα μου».

-Υπάρχει γενικότερη ανησυχία στη Γερμανία ότι μπορεί να εξαπλωθεί ξανά ο ιός;

«Υπάρχει και γι’ αυτό οι αρχές είναι σε ετοιμότητα ώστε αν συμβεί κάτι να το προλάβουν στο ξεκίνημα».