31-10-2020

Προκαλεί ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης: Η Αγία Σοφία είναι τζαμί (video)

«Να ξηλωθεί η ντροπή - Η Αγιά Σοφιά το μόνο τζαμί με γκισέ εισιτηρίων»

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις για την Αγία Σοφία προχώρησε η τουρκική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπτουλχαμίτ Γκιουλ δήλωσε ότι ο ναός είναι τζαμί και πρέπει σύντομα να ανοίξει για προσευχή.

«Το τζαμί της Αγίας Σοφίας είναι το μόνο τζαμί που διαθέτει γκισέ με εισιτήρια για να περάσουμε μέσα. Περιμένουμε όλοι αυτή η ντροπή να ξηλωθεί», δήλωσε και σχολίασε επικαλούμενος τον Μωάμεθ Β’, πως «μας παραχωρήθηκε ως τζαμί, ως τόπος λατρείας και από νομικής και διοικητικής απόψεως εφόσον αποτελεί κληροδότημα σε ίδρυμα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος περί ιδρυμάτων. Άρα από τη στιγμή που η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου, σε ένα κράτος δικαίου είναι υποχρεωτικό ένα κληροδότημα να επιτελεί το σκοπό τον οποίο του έθεσε ο κληροδότης του».

«Βασικά κανείς δεν αποκαλεί την Αγία Σοφία μουσείο, αλλά τζαμί. Δηλαδή, λέμε “πάμε στο τζαμί της Αγίας Σοφίας”», δήλωσε ο Γκιουλ, κάνοντας επίσης λόγο για «καθυστερημένο δικαίωμα», των Τούρκων, που πρέπει επιτέλους να το πάρουν πίσω.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει η Αγία Σοφία να ανοίξει ως τόπος λατρείας και ότι θα γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είτε μέσω της νομικής είτε μέσω της κυβερνητικής οδού. Ελπίζω και εύχομαι να επιτελέσει και πάλι (η Αγία Σοφία) τον πραγματικό της σκοπό, αυτόν που ορίζει το ίδρυμα, δηλαδή τον σκοπό του τζαμιού», υπογράμμισε ακόμα ο Αμπτουλχαμίτ Γκιουλ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας είχε μιλήσει και πρόσφατα για την Αγία Σοφία σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu». Υπογράμμισε ότι «οι αλυσίδες της Αγίας Σοφίας πρέπει να σπάσουν», ώστε να επιτραπεί η μουσουλμανική προσευχή, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το να σπάσουμε τις αλυσίδες της Αγίας Σοφίας, ανοίγοντάς την για (μουσουλμανική) προσευχή είναι επιθυμία όλων μας. Εκπληρώνει την επιθυμία του Σουλτάνου Μωάμεθ».

Όπως έχει γίνει γνωστό, το τουρκικό ΣτΕ θα αποφασίσει εάν θα γίνει τζαμί η Αγία Σοφία. Με το «Στέιτ Ντιπάρτμεντ» να τονίζει στην Τουρκία: «Διατηρείστε ως έχει την Αγία Σοφία».