03-12-2020

Βρετανία: Προϊστορική δομή ηλικίας τουλάχιστον 4.500 χρόνων ανακαλύφθηκε στο Stonehenge

Σημαντική ανακοίνωση από το Πανεπιστήμιο του St Andrews στη Σκωτία

«Μοναδική» προϊστορική δομή από βαθιά πηγάδια που σχηματίζουν έναν τεράστιο κύκλο διαμέτρου δύο χιλιομέτρων γύρω από αρχαίο οικισμό κοντά στο Στόουνχεντζ (Stonehenge) ανοίγει νέους δρόμους έρευνας για την προέλευση και το νόημα του μυστηριώδους προϊστορικού μνημείου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το πανεπιστήμιο του St Andrews.

Πρόσφατες έρευνες και αναλύσεις ομάδας αρχαιολόγων από πολλά πανεπιστήμια αποκάλυψαν την παρουσία είκοσι ή περισσότερων προϊστορικών πηγαδιών, διαμέτρου άνω των 10 μέτρων και βάθους 5 μέτρων που περικυκλώνουν τον νεολιθικό οικισμό στο Ντέρινγκτον Γουόλς (Durrington Walls) και τον κυκλικό του φράκτη κατασκευασμένο από ξύλινους στύλους.

Τα πηγάδια αυτά σχηματίζουν έναν κύκλο διαμέτρου 2 χιλιομέτρων γύρω από τον περίβολο του οικισμού του Ντέρινγκτον Γουόλς και του Γούντχεντζ (Woodhenge), σε απόσταση 3,2 χιλιομέτρων από το Στόουνχεντζ. Η εκσκαφή τους έγινε πριν από 4.500 χρόνια περίπου, την εποχή της ανέγερσης του Ντέρινγκτον Γουόλς.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο κύκλος αυτός των πηγαδιών είναι ενδεχομένως το όριο μίας ιερής ζώνης της νεολιθικής εποχής, που συνδέεται με την εμφάνιση των πρώτων γεωργών στην Βρετανία και την ανέγερση επιβλητικών λατρευτικών δομών.

«Ωστόσο, καμία προϊστορική δομή στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν ορίζει μία τόσο εκτεταμένη περιοχή, όπως ο κύκλος των πηγαδιών του Ντέρινγκτον, και αυτή η δομή είναι μέχρι σήμερα μοναδική», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Για τον Ρίτσαρντ Μπέιτς (Richard Bates) της σχολής Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του St Andrews, η ανακάλυψη αυτή «μας δίνει μία εικόνα του παρελθόντος που δείχνει μία κοινωνία πολύ πιο πολύπλοκη από αυτήν που θα μπορούσαμε ποτέ να φαντασθούμε».

«Προδήλως εξελιγμένες πρακτικές δείχνουν ότι οι άνθρωποι βρίσκονταν σε αρμονία με τα φυσικά φαινόμενα σε τέτοιο βαθμό που μόλις μπορούμε να συλλάβουμε στον σύγχρονο κόσμο όπου ζούμε», δηλώνει ο Νικ Σνάσαλ (Nick Snashall) αρχαιολόγος του Νational Trust, που διαχειρίζεται το μνημείο του Στόουνχεντζ.

«Ως ο τόπος όπου οι κατασκευαστές του Στόουνχεντζ κατοικούσαν, το Ντέρινγκτον Γουόλς αποτελεί κλειδί για την ερμηνεία της ιστορίας της ευρύτερης περιοχής του Στόουνχεντζ».

Η ανακάλυψη έγινε χωρίς ανασκαφές, με την χρήση τεχνολογίας εξ αποστάσεως.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο ακριβής και εξελιγμένος τρόπος με τον οποίο έχουν τοποθετηθεί τα πηγάδια δείχνει ότι οι κάτοικοι της Βρετανίας στη νεολιθική εποχή χρησιμοποιούσαν ένα σύστημα υπολογισμού, σχεδιασμού και χάραξης σε μεγάλες αποστάσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μητσοτάκης: Με το αεροπλάνο του ντ’ Εστέν επέστρεψε η Δημοκρατία στη χώρα μας

«Με το αεροπλάνο του επέστρεψε η Δημοκρατία στη χώρα μας και με τη στήριξη του εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Με ευγνωμοσύνη και συγκίνηση η...

Μαρία Σολωμού: Με έπιασε πανικός όταν έμαθε πως η Κατερίνα Ζαρίφη έχει κορονοϊό (video)

Η Μαρία Σολωμού καλεσμένη της εκπομπής «The 2night show» αναφέρθηκε στον πανικό που ένιωσε όταν έμαθε πως η Κατερίνα Ζαρίφη βρέθηκε θετική στον κορονοϊό.Οι...

Ναύπλιο: Αδέλφια ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους μετά από φωτιά σε μονοκατοικία

Δύο αδέλφια, ηλικίας 58 και 55 ετών αντίστοιχα, ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις κατά τη διάρκεια κατάσβεσης φωτιάς σε μονοκατοικία στην κοινότητα, Δίδυμα, της Αργολίδας.Ειδικότερα,...

Καπραβέλος για κορονοϊό: Τρέμουμε που ακούμε για «άνοιγμα» – Νοσηλεύτριες κλαίνε στα νοσοκομεία

Δεν χρειάζεται κάτι περισσότερα από τα λεγόμενα του διευθυντή ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη για να αντιληφθεί κάποιος τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή...

Έξι εργαζόμενοι και τέσσερα παιδιά θετικά στον κορονοϊό σε Δημοτικό Βρεφοκομείο της Θεσσαλονίκης

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Στυλιανός», καθώς εντοπίστηκαν 10 κρούσματα κορονοϊού έπειτα από έλεγχο που διενήργησε ο ΕΟΔΥ.Σύμφωνα με ανάρτηση...

«Big Brother»: Έξαλλος ο Κεχαγιάς επιτέθηκε στον Βαρουξή – Λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια (video)

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανοιχτή ψηφοφορία στο «Big Brother» με καβγάδες και φωνές.Όσο πλησιάζει η ώρα του μεγάλου τελικού ο ανταγωνισμός «χτυπάει κόκκινο» και οι...