08-03-2021

Γαλλία: Παράταση κατά 3 μήνες της κατάστασης “εκτάκτου ανάγκης” αποφάσισε η εθνοσυνέλευση

H γαλλική Εθνοσυνέλευση έδωσε σήμερα το πράσινο φως προκειμένου να παραταθεί κατά 3 μήνες η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα, κατά τη διάρκεια μιας ψηφοφορίας που διεξήχθη με διαδικασία εξπρές μία εβδομάδα σχεδόν μετά τις επιθέσεις που συγκλόνισαν το Παρίσι.

«Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που επιβλήθηκε με διάταγμα την 14η Νοεμβρίου του 2015» μία ημέρα μετά τις επιθέσεις που στοίχισαν την ζωή σε 129 ανθρώπους και είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλοι 350, «παρατείνεται για ένα πρόσθετο διάστημα 3 μηνών αρχής γενομένης της 26ης Νοεμβρίου του 2015» ήτοι έως τα μεσάνυχτα της 25ης Φεβρουαρίου» του 2016, σύμφωνα με το κείμενο που εγκρίθηκε από τους βουλευτές.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί είχε ζητήσει η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης να παραταθεί για επιπλέον 6 μήνες.

Αυτό το ειδικό καθεστώς, που έχει τεθεί σε ισχύ στη Γαλλία, προσφέρει στις δυνάμεις ασφαλείας επιπλέον εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατική απειλή που «θα ασκεί έντονες πιέσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα» υπογράμμισε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Τα μέσα που διαθέτει πλέον η κυβέρνηση διευρύνουν το περιθώριο ελιγμών των δυνάμεων επιβολής της τάξης αναφορικά με το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού, αλλά και προκειμένου να μπορούν να επιβάλουν για μεγαλύτερο διάστημα την προφυλάκιση προσώπων που θεωρούνται ύποπτα για τρομοκρατία, όπως επίσης και να διεξάγουν έρευνες.

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε επίσης σήμερα μια τροπολογία που κατέθεσαν τα κόμματα της δεξιάς, η οποία επιτρέπει την χρήση του ηλεκτρονικού βραχιολιού για τον καλύτερο έλεγχο ορισμένων εκ των προσώπων στα οποία έχει επιβληθεί κατ΄οίκον περιορισμός.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ