20-02-2021

Επιπλέον χρηματοδότηση για την πάταξη της τρομοκρατίας ανακοίνωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός

Αύξηση των δαπανών κατά 400 εκατομμύρια ευρώ στον αγώνα ενάντια της βίας των τζιχαντιστών, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, με τη διάθεση περισσότερων κονδυλίων να διοχετεύονται στην καταπολέμηση της διάδοσης της γλώσσας του μίσους, τον εντοπισμό πιθανών εξτρεμιστών και την ενίσχυση των υπηρεσιών πληροφοριών.

Σε ομιλία του προς το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και ένα έτος, πρόσθεσε ότι το Βέλγιο θα εισαγάγει επίσης μια σειρά από μέτρα ασφαλείας μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, μεταξύ των οποίων θα είναι η φυλάκιση των τζιχαντιστών που επιστρέφουν από τη Συρία και το κλείσιμο μη αναγνωρισμένων τόπων λατρείας.

Οι επιθέσεις που διαπράχθηκαν στο Παρίσι, πρόσθεσε, έχουν τις ρίζες τους στη Συρία και “διαπράχθηκαν από έναν βελγο-γαλλικό πυρήνα”. “Θα πολεμήσουμε τους εχθρούς της ελευθερίας, σεβόμενοι το κράτος δικαίου (…) Για τους τζιχαντιστές που επιστρέφουν (από τη Συρία στο Βέλγιο), η θέση τους είναι στις φυλακές. Για τους άλλους ανθρώπους που θα εντοπίζονται” από τις υπηρεσίες ασφαλείας, μια “υποχρεωτική διαδικασία” θα επιτρέπει να καταλήγουμε στο να “φορούν ηλεκτρονικό βραχιολάκι” για να τους έχουμε υπό παρακολούθηση, σημείωσε.

Ο Σαρλ Μισέλ απέρριψε εξάλλου τις “επικρίσεις” που διατυπώθηκαν σε βάρος των βελγικών δυνάμεων ασφαλείας μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, σημειώνοντας ότι πληροφορίες που δόθηκαν από το Βέλγιο συνέβαλαν στη διεξαγωγή της χθεσινής επιχείρησης της γαλλικής αστυνομίας κατά ενός πυρήνα τζιχαντιστών στο Σεν Ντενί, στα προάστια του Παρισιού.

“Δεν δέχομαι τις επικρίσεις που έχουν στόχο να δυσφημήσουν τη δουλειά των υπηρεσιών μας ασφαλείας”, σημείωσε στην ομιλία του αυτή που επικεντρώθηκε στο αίτημά του για εθνική ενότητα.

“Χθες στο Σεν Ντενί, απετράπη μια επίθεση κυρίως χάρη στις πληροφορίες που έδωσαν βελγικές ομάδες”, υπογράμμισε, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της πλειοψηφίας αλλά και της αντιπολίτευσης.

“Θέλω να ευχαριστήσω, μαζί με σας, τους αστυνομικούς μας, τους πράκτορές μας των υπηρεσιών πληροφοριών, τους δικαστές μας, τους ερευνητές μας για το θάρρος και την κινητοποίησή τους. Χάρη σε αυτούς έχουν σωθεί ζωές”, κατέληξε ο Βέλγος πρωθυπουργός, αναφερόμενος επίσης στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Βερβιέρ, στο ανατολικό Βέλγιο, στις αρχές της χρονιάς.

Το Βέλγιο βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών που γίνονται για τις επιθέσεις της Παρασκευής στην γαλλική πρωτεύουσα μετά την αποκάλυψη ότι τουλάχιστον δύο από τους δράστες διέμεναν στη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ