04-08-2020

Τραβάει το σχοινί με την Αγία Σοφία η Τουρκία: Ορίστηκε δικάσιμος για το εάν τελικά γίνει τζαμί

Την προηγούμενη εβδομάδα, η εφημερίδα «Houriet» αποκάλυψε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δώσει εντολή να εξεταστεί από κάθε άποψη το ζήτημα ώστε η Αγία Σοφία να λειτουργήσει ξανά ως τζαμί - Προκαλεί και ο Μπαχτσελί

Στα χέρια της Δικαιοσύνης επαφίεται και πάλι η τύχη της Αγίας Σοφίας με την Τουρκία να τραβάει το σχοινί στη συγκεκριμένη υπόθεση. Το Συμβούλιο της Επικρατείας της χώρας αναμένεται να συνέλθει στις 2 Ιουλίου, προκειμένου να εξετάσει αίτημα ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο το 1934.

Αν και την υπόθεση – δια της νομικής οδού – είχε κλείσει οριστικά και αμετάκλητα το Σεπτέμβριο του 2018 το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, απορρίπτοντας παρόμοιο αίτημα της τουρκικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Σύνδεσμος Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος», το ζήτημα φαίνεται να ξανανοίγει τώρα το κατώτερο σε βαθμίδα Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας, το οποίο αποφάσισε ξαφνικά να εξετάσει εκ νέου το αίτημα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.

Ο εισαγγελέας ζητεί απόρριψη της υπόθεσης

Ο εισαγγελέας του Συμβουλίου της Επικρατείας ζήτησε να απορριφθεί η υπόθεση, αναφέροντας στη σχετική γνωμοδότησή του ότι η χρήση της Αγίας Σοφίας ως μουσείου εμπίπτει στη διακριτική ευχέρεια του κράτους και ότι δεν προκύπτει κάποια παράβαση κατά τη μετατροπή της (σε μουσείο το 1934). Η γνωμοδότηση του εισαγγελέα δεν είναι, ωστόσο,  δεσμευτική για το Συμβούλιο της Επικρατείας, γι’ αυτό και το 10ο τμήμα, που ασχολείται με την υπόθεση, αποφάσισε να προχωρήσει στην επανεξέταση του αιτήματος για αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, ορίζοντας δικάσιμο για τη 2α Ιουλίου.

Η Αγία Σοφία μπορεί να ανοίξει ως τζαμί

Εάν το τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνει στη διάρκεια της ακρόασης της 2ας Ιουλίου ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο αντίκειται στο νόμο, τότε η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει ξανά ως τζαμί.

Πέρυσι αντίστοιχη δικαστική απόφαση της Τουρκίας μετέτρεψε τη Μονή της Χώρας – με τα απαράμιλλης αξίας μωσαϊκά – από μουσείο σε τζαμί και την ίδια ενδεχομένως διαδικασία να προτείνει στις 2 Ιουλίου το τουρκικό δικαστήριο και για την Αγία Σοφία.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Σύνδεσμος Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος» προσπαθεί εδώ και 15 χρόνια δια της νομικής οδού να πετύχει την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος που χαρακτήρισε την Αγία Σοφία μουσείο. Όλες οι αγωγές που έχουν υποβληθεί από το 2005 μέχρι και πέρυσι έχουν απορριφθεί, ωστόσο μετά τη γιορτή για την 567η επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης φέτος, το ζήτημα της Αγίας Σοφίας επανήλθε και πάλι στην επικαιρότητα.

Προκαλεί και ο Μπαχτσελί: Η Αγία Σοφία είναι τζαμί

Συνεχίζονται, μάλιστα, οι προκλητικές δηλώσεις από την πλευρά των Τούρκων, αναφορικά με την Αγία Σοφία, την ιστορική και εμβληματική εκκλησία που δεσπόζει στην Κωνσταντινούπολη, ως ιδιαίτερο μνημείο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επικεφαλής του τουρκικού εθνικιστικού κόμματος, προέβη, μάλιστα, σε μια ακόμα προκλητική δήλωση, χαρακτηρίζοντας «τζαμί» την Αγία Σοφία. Δήλωσε, μάλιστα, ότι «με το θέλημα του Αλλάχ, θα ακουστεί κάλεσμα για προσευχή και όχι η καμπάνα»…

Με τον τρόπο αυτό, ο Μπαχτεσλί τάχθηκε ανοιχτά υπέρ των θέσεων Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας την Αγία Σοφία «σύμβολο της κατάκτησης από τον τουρκικό μουσουλμανικό λαό». Στις τοποθετήσεις του ο κ. Μπαχτσελί δεν άφησε εκτός κριτικής ούτε την Ελλάδα. Δήλωσε ότι «οι ελληνικές αρχές είτε δεν καταλαβαίνουν ότι θα είναι οι ίδιοι θύματα των απειλών τους είτε τυφλώθηκαν από μίσος και οργή»…

Την προηγούμενη εβδομάδα, η εφημερίδα «Houriet» αποκάλυψε μάλιστα ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δώσει εντολή να εξεταστεί από κάθε άποψη το ζήτημα ώστε η Αγία Σοφία να λειτουργήσει ξανά ως τζαμί.

«Η Αγιά Σοφιά δόθηκε στους μουσουλμάνους ως δικαίωμα της Άλωσης», υπογράμμισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. λίγες ώρες μετά  τους «εορτασμούς» και της φιέστας που έστησε για πρώτη φορά έξω από τον ναό, για την 567η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Την ίδια ώρα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει προκλητικά ότι η Αγία Σοφία κατακτήθηκε από την Τουρκία και επομένως της ανήκει.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας αντέδρασε στο να διαβαστεί, τελικά, μέσα στην Αγιά Σοφιά, το κομμάτι του κορανίου που αναφέρεται στην Άλωση, κάνοντας λόγο για απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της. «Η Ελλάδα να απαλλαχθεί από τα ιστορικά της κόμπλεξ», ανέφερε η απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με αναλυτές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει αυτές τις ενέργειες για να συσπειρώσει τον μουσουλμανικό κόσμο, καθώς ο νυν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, είναι πιο πάνω στις δημοσκοπήσεις.

Τούρκος δημοσιογράφος «κάρφωσε», άλλωστε, τον Ερντογάν, αναφέροντας: «Χρησιμοποιεί την Αγιά Σοφιά για πολιτικούς λόγους». Η φιέστα Ερντογάν είχε ξεκινήσει από τον Βόσπορο για τα 567 χρόνια από την Άλωση της Πόλης, εκεί όπου ο τούρκος πρόεδρος ξεπροβόδισε και το γεωτρύπανο «Fatih».

Τουρκικά ΜΜΕ: Κρέμασαν σημαία βυζαντίου σε τζαμί στην Κύπρο

Την ίδια ώρα, για προκλητικές ενέργειες εναντίον τζαμιών στην Κύπρο κάνουν αναφορά τουρκικά ΜΜΕ. Συγκεκριμένα παρουσιάζουν φωτογραφία, όπου απεικονίζεται βυζαντινή σημαία, την οποία άγνωστος κρέμασε σε τζαμί στη Λάρνακα. Το συμβάν σημειώθηκε λίγες μέρες μετά από περιστατικό βανδαλισμού τζαμιού στη Λεμεσό.

Ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Έρσιν Τατάρ καταδίκασε την ανάρτηση της βυζαντινής σημαίας στο τζαμί. Αναφερόμενος στο θέμα της τοποθέτησης σημαίας του Βυζαντίου σε τέμενος είπε πως αυτή δεν πρέπει να αγνοηθεί και την καταδίκασε. Ανέφερε πως πρέπει να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Δεν μπορούμε να δεχθούμε ρατσιστικές και φασιστικές ενέργειες ή την παραγνώρισή τους, σημείωσε. Ακολούθως ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε πως «η ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέπει να βρει αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την τοποθέτηση σημαίας του Βυζαντίου σε τέμενος στη Λάρνακα.

Είπε πως άκουσε για το περιστατικό αυτό από τον Μουφτή Ταλίπ Αταλάι και ανέφερε πως «υπάρχουν κάποιες ομάδες που αναμένουν κάτι από τέτοιες προκλήσεις». Επεσήμανε πως η πράξη αυτή δεν πρέπει να υποτιμηθεί και πως «η ελληνοκυπριακή διοίκηση», κατά την έκφρασή του, πρέπει να ασχοληθεί με αυτό το θέμα.

Πηγές: ethnos.gr, ΚΥΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.