16-02-2021

Ουγγαρία: Συνελήφθησαν δύο Βρετανοί που είχαν καταδικαστεί για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας

Η ουγγρική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε δύο Βρετανούς που είχαν καταδικαστεί στη χώρα τους για τη χρηματοδότηση «τρομοκρατικών ενεργειών» και είχαν εγκαταλείψει το βρετανικό έδαφος, παραβιάζοντας τους όρους που τους είχαν επιβληθεί από δικαστήριο.

Οι δύο άνδρες, 40 και 44 ετών, συνελήφθησαν το Σάββατο στο συνοριακό σημείο ελέγχου σιδηροδρομικών συρμών Λέκεσχαζα, στη μεθόριο Ουγγαρίας – Ρουμανίας, ενώ επέβαιναν σε τρένο που εκτελούσε δρομολόγιο προς το Βουκουρέστι. Οι δύο προφυλακίστηκαν, καθώς δεν διέθεταν έγγραφα ταυτότητας. Ο ένας τους είχε μαζί μόνο ένα δίπλωμα οδήγησης και ο δεύτερος μόνο «ένα Κοράνι», σύμφωνα με την ουγγρική αστυνομία.

Ύστερα από αναζητήσεις στα μητρώα του συστήματος πληροφόρησης Σένγκεν (SIS), αποδείχθηκε ότι στους δύο άνδρες είχε απαγορευθεί η έξοδος από τη Βρετανία με δικαστική εντολή, καθώς είχαν εκτίσει ποινές φυλάκισης ενάμιση και τριάμισι ετών αντίστοιχα στη χώρα τους για «χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών». Είχαν απελευθερωθεί το 2009.

Οι δύο ύποπτοι αναμένεται να προσαχθούν ενώπιον δικαστηρίου της Βουδαπέστης και να απελαθούν, ανέφερε μια εκπρόσωπος της ουγγρικής αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της ουγγρικής εφημερίδας Blikk, ο ένας από τους υπόπτους είναι ο Αμπού Ιζαντίν, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Τρέβορ Μπρουκς. Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν εξτρεμιστή μουσουλμάνο, γνωστό στη Βρετανία, καθώς το 2006 είχε διακόψει τον τότε υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας Τζον Ριντ κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης που μεταδιδόταν απευθείας τηλεοπτικά και τον είχε χαρακτηρίσει «εχθρό του Ισλάμ».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ