04-03-2021

Κροατία: Εκδηλώσεις και πορεία στη μνήμη των θυμάτων του Βούκοβαρ, 24 χρόνια μετά την πολιορκία της πόλης

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης των θυμάτων της επίθεσης στο Βούκοβαρ το 1991 και την 24η επέτειο από την καταστροφή της πόλης, στην ανατολική Κροατία, στον πόλεμο του 1991-1995 ξεκίνησαν την Τρίτη.

Αφετηρία των εκδηλώσεων αποτέλεσε η τελετή έξω από το νοσοκομείο της πόλης, όπου 3.500 τραυματίες νοσηλεύθηκαν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας από τον Γιουγκοσλαβικό Λαϊκό Στρατό και σερβικές παραστρατιωτικές μονάδες.

Παρόντες στην τελετή που πραγματοποιήθηκε υπό το σύνθημα «Βούκοβαρ, τόπος ιδιαίτερης ευλάβειας», ήταν υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι, η πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Γιόσιπ Λέκο, ο πρωθυπουργός, Ζόραν Μιλάνοβιτς και άλλα κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές και εκπρόσωποι του διπλωματικού δώματος, της Καθολικής Εκκλησίας και άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων, καθώς και εκπρόσωποι οργανώσεων βετεράνων πολέμου και συγγενών θυμάτων.

Μετά την τελετή, περίπου 50.000 άνθρωποι διένυσαν απόσταση 5,5 χιλιομέτρων, συμμετέχοντας στην πορεία μνήμης με τερματισμό το Στρατιωτικό Κοιμητήριο. Όλοι κρατούσαν στα χέρια κόκκινα τριαντάφυλλα, τα οποία άφησαν στους τάφους όσων πολέμησαν και σκοτώθηκαν υπερασπιζόμενοι το Βούκοβαρ.

Νεαροί από το Βούκοβαρ που συμμετείχαν στην πορεία κρατούσαν σημαία μήκους 50 μέτρων και κατά την άφιξη στο Κοιμητήριο κάλυψαν με αυτή τους άσπρους μαρμάρινους σταυρούς.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Επίσκοπος Ζάνταρ και πρόεδρος της Κροατικής Επισκοπικής Συνόδου, Ζέλιμιρ Πούλιτς.

«Εδώ είμαστε και πάλι. Επιμένουμε και ερχόμαστε να προσκυνήσουμε τους αγαπημένους μας, αλλά δεν ξέρω για πόσο ακόμη θα είμαστε σε θέση να το κάνουμε. Κάθε χρόνο είμαστε λιγότεροι και πολλές οικογένειες ακόμα δεν ξέρουν που βρίσκονται οι αγαπημένοι τους», επισήμανε η πρόεδρος της οργάνωσης «Μητέρες του Βούκοβαρ».

Η Ημέρα του Βούκοβαρ τιμάται σε ανάμνηση της 18ης Νοεμβρίου 1991, όταν οι γραμμές άμυνας της πόλης διασπάστηκαν μετά από τρίμηνη πολιορκία από τον Γιουγκοσλαβικό Λαϊκό Στρατό (JNA) και Σέρβους παραστρατιωτικούς. Την πολιορκημένη πόλη υπερασπίστηκαν περίπου 1.800 μέλη των Σωμάτων Εθνικής Φρουράς, της αστυνομίας και των εθελοντών των αυτο-οργανωμένων Κροατικών Δυνάμεων Άμυνας που εντάχθηκαν στην 204η Ταξιαρχία του κροατικού στρατού.

Μετά την πτώση της πόλης στα χέρια του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού, περίπου 22.000 Κροάτες και μέλη άλλων εθνοτικών ομάδων εκδιώχθηκαν, ενώ αρκετές χιλιάδες Κροάτες στρατιώτες και άμαχοι οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα.

Πολλά εγκλήματα διεπράχθησαν εναντίον των ενόπλων δυνάμεων και των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης και της σφαγής 200 στρατιωτών και αμάχων που απήχθησαν από το νοσοκομείο του Βούκοβαρ στις 19 Νοεμβρίου και εκτελέστηκαν στο πρώην αγρόκτημα στην Οβτσάρα και θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο.

Σύμφωνα με στοιχεία από το νοσοκομείο του Βούκοβαρ, 1.624 στρατιώτες και άμαχοι δολοφονήθηκαν και 1.219 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης. Περίπου 3.600 Κροάτες στρατιώτες και άμαχοι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση και την κατάληψη της πόλης.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ