06-05-2021

Διευκρινίσεις από Άγκυρα: Αναβάλλεται για την… ώρα η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Μετά το νέο παραλήρημα Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά και την Άλωση της Κωνσταντινούπολης μίλησε ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου , Ιμπραχίμ Καλίν

Αναβάλλεται προς το παρόν το σχέδιο της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του προέδρου Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι «Kanal 7», ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος μετά τις ελληνικές αντιδράσεις, απάντησε ότι το θέμα έρχεται κατά καιρούς στην επικαιρότητα.

Ωστόσο αντί συγκεκριμένης απάντησης, παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε παροτρύνει τους τούρκους μουσουλμάνους «να γεμίσουν πρώτα το τέμενος του Σουλνταναχμέτ (Μπλε Τζαμί) που βρίσκεται απέναντι από την Αγία Σοφία και μετά θα εξεταστεί και το θέμα της Αγίας Σοφίας».


Επίσης ο κ. Καλίν υποστήριξε ότι «η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης δεν είναι ένα απλό ιστορικό γεγονός. Με το να την περιορίζει κανείς μόνο στο θέμα της Αγίας Σοφίας, χάνει τη μεγάλη εικόνα αυτής της κατάκτησης. Κάποιες φορές η συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα διεξάγεται με καλή πίστη, αλλά κάποιες άλλες η προσοχή στρέφεται προς άλλη κατεύθυνση και χάνουμε το πιο σημαντικό. “Ποιο είναι το πνεύμα της κατάκτησης;” Το να διαβάζεται μέσα στην Αγία Σοφία το Κοράνι και ειδικά το εδάφιο για την κατάκτηση, αυτό είναι το πνεύμα της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης».

Ο εκπρόσωπος του προέδρου πρόσθεσε ότι όταν μπήκε ο Μωάμεθ ο Πορθητής στην Πόλη «η Αγία Σοφία ήταν ένα ετοιμόρροπο και ξεχασμένο κτήριο, ωστόσο το πνεύμα της κατάκτησης ήταν εκείνο που κράτησε όρθια την Αγία Σοφία και έκανε την Κωνσταντινούπολη μια παγκόσμια πόλη».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέο παραλήρημα την Κυριακή (31/05), με αφορμή την προσευχή στην Αγιά Σοφιά το βράδυ της Παρασκευής (29/05), στο πλαίσιο των «εορτασμών» και της φιέστας που έστησε για πρώτη φορά έξω από τον ναό, για την 567η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.


Συγκεκριμένα, σε ομιλία του σε εγκαίνια νοσοκομείου – λόγω και του κορονοϊού – , ο πρόεδρος της Τουρκίας απάντησε στις αντιδράσεις τις ελληνικής κυβέρνησης και εξέφρασε, μάλιστα, το αίτημα του για τζαμί στην Αθήνα. «Η Αγιά Σοφιά παραδόθηκε στους μουσουλμάνους ως δικαίωμα της Άλωσης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Τόνισε πως δεν υπήρξε «Άλωση», αλλά «κατάκτηση» της Κωνσταντινούπολης.  

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αντέδρασε στο να διαβαστεί, τελικά, μέσα στην Αγιά Σοφιά, το κομμάτι του κορανίου που αναφέρεται στην Άλωση, κάνοντας λόγο για απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της. «Η Ελλάδα να απαλλαχθεί από τα ιστορικά της κόμπλεξ», ανέφερε η απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ.


Σύμφωνα με αναλυτές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει αυτές τις ενέργειες για να συσπειρώσει τον μουσουλμανικό κόσμο, καθώς ο νυν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, είναι πιο πάνω στις δημοσκοπήσεις.

Τούρκος δημοσιογράφος «κάρφωσε», άλλωστε, τον Ερντογάν, αναφέροντας: «Χρησιμοποιεί την Αγιά Σοφιά για πολιτικούς λόγους». Η φιέστα Ερντογάν είχε ξεκινήσει από τον Βόσπορο για τα 567 χρόνια από την Άλωση της Πόλης, εκεί όπου ο τούρκος πρόεδρος ξεπροβόδισε και το γεωτρύπανο «Fatih».

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, milliyet)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ