06-05-2021

Μια νέα μέρα για τη Γαλλία: Άνοιξε ξανά ο προαύλιος χώρος της Παναγίας των Παρισίων (video)

Το άνοιγμα του χώρου την ημέρα της Πεντηκοστής αποτελεί «ιδιαίτερο σημάδι», «απελευθέρωση», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος του Παρισιού Μισέλ Οπετί στους δημοσιογράφους

Άνοιξε και πάλι την Κυριακή (31/05) ο προαύλιος χώρος της Νοτρ Νταμ (σ.σ. «Παναγία των Παρισίων», ο οποίος ήταν κλειστός για το κοινό μετά την καταστροφική πυρκαγιά.

Εξαιτίας της πυρκαγιάς της 15ης Απριλίου 2019, ο προαύλιος χώρος (parvis) και ο παρακείμενος ομώνυμος δρόμος (η rue du Parvis) «είχαν μολυνθεί από μόλυβδο, γεγονός που προκάλεσε άμεσο αποκλεισμό του χώρου», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εκκλησιαστικής αρχής, του δήμου του Παρισιού και του ιδρύματος που είναι επιφορτισμένο με την ανασύσταση του καθεδρικού ναού. Συστηματικοί έλεγχοι και καθαρισμός θα γίνονται στον χώρο, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.


Το άνοιγμα του χώρου την ημέρα της Πεντηκοστής αποτελεί «ιδιαίτερο σημάδι», «απελευθέρωση», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος του Παρισιού Μισέλ Οπετί στους δημοσιογράφους.

«Είναι ένα όμορφο σύμβολο ένα πρώτο βήμα για να ξαναβρούμε την Νοτρ Νταμ», δήλωσε στο πλευρό του ο υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Φρανκ Ριστέρ, καθώς ο χώρος άρχισε σιγά σιγά να γεμίζει από τους Παριζιάνους που ήρθαν ειδικά για την περίσταση. «Η Νοτρ Νταμ είναι το έμβλημά μας, περισσότερο από τον Πύργο του Άιφελ», συνέχισε…


Μεγάλης κλίμακας εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για την σταθεροποίηση του κτηρίου που έχει υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς. Οι εργασίες είχαν διακοπεί λόγω της επιδημίας Covid-19 και θα επανεκκινήσουν προοδευτικά, με στόχο την αναγέννηση του καθεδρικού ναού μέχρι το 2024.


Από την καταστροφική πυρκαγιά σώθηκαν θησαυροί. Στις 17 Ιουνίου 2019 τελέστηκε η πρώτη λειτουργία μετά τη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων. Επίσης, δεν άναψαν φέτος τα φώτα των Χριστουγέννων στην Παναγία των Παρισίων για πρώτη εδώ και 200 χρόνια. Αμέλεια ήταν η πιθανότερη αιτία της μεγάλης πυρκαγιάς.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ