29-10-2020

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Η Αγιά Σοφιά δόθηκε στους μουσουλμάνους ως δικαίωμα της Άλωσης (video)

«Σε σημεία που αναγκαστήκαμε εμείς να εγκαταλείψουμε πριν από έναν αιώνα στη νυν Ελλάδα, τα θρησκευτικά μας μνημεία και σύμβολα μας εξαφανίστηκαν - Κοιτάξτε σήμερα στην Αθήνα δεν έχουμε ένα δικό μας τζαμί»

Σε νέο παραλήρημα προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την προσευχή στην Αγιά Σοφιά το βράδυ της Παρασκευής (29/05), στο πλαίσιο των «εορτασμών» και της φιέστας που έστησε για πρώτη φορά έξω από τον ναό, για την 567η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Συγκεκριμένα, σε ομιλία του σε εγκαίνια νοσοκομείου – λόγω και του κορονοϊού – , ο πρόεδρος της Τουρκίας απάντησε στις αντιδράσεις τις ελληνικής κυβέρνησης και εξέφρασε, μάλιστα, το αίτημα του για τζαμί στην Αθήνα.


Ο Ρετζέπ Tαγίπ Ερντογάν μίλησε για την Αγία Σοφία, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «O Mωάμεθ Β’ ο Πορθητής όταν μπήκε στην Πόλη δεν τον υποδέχθηκαν ως κατακτητή, αλλά ως σωτήρα, που τον περίμεναν. Η Αγία Σοφία αντί να κατεδαφιστεί μ’ ένα θρησκευτικό μίσος, καλλωπίστηκε περισσότερο και ως δικαίωμα Άλωσης προσφέρθηκε στους Μουσουλμάνους. Δεν άγγιξαν άλλα θρησκευτικά μνημεία και αφέθηκαν να υπάρχουν αναποκρινόμενα στις ανάγκες.

Σε σημεία που αναγκαστήκαμε, όμως, να εγκαταλείψουμε πριν από έναν αιώνα, τα θρησκευτικά μας μνημεία και σύμβολα μας εξαφανίστηκαν. Κοιτάξτε σήμερα στην Αθήνα δεν έχουμε ένα δικό μας τζαμί. Όλα έγιναν ένα με το έδαφος. Εμείς στην Κωνσταντινούπολη δεν κάναμε κάτι τέτοιο. Μόνο με την εικόνα αυτή βλέπουμε το μεγαλείο των προγόνων μας».

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας αντέδρασε στο να διαβαστεί, τελικά, μέσα στην Αγιά Σοφιά, το κομμάτι του κορανίου που αναφέρεται στην Άλωση, κάνοντας λόγο για απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της. «Η Ελλάδα να απαλλαχθεί από τα ιστορικά της κόμπλεξ», ανέφερε η απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ.


Σύμφωνα με αναλυτές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει αυτές τις ενέργειες για να συσπειρώσει τον μουσουλμανικό κόσμο, καθώς ο νυν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, είναι πιο πάνω στις δημοσκοπήσεις.

Τούρκος δημοσιογράφος «κάρφωσε», άλλωστε, τον Ερντογάν, αναφέροντας: «Χρησιμοποιεί την Αγιά Σοφιά για πολιτικούς λόγους».

Η φιέστα Ερντογάν είχε ξεκινήσει από τον Βόσπορο για τα 567 χρόνια από την Άλωση της Πόλης, εκεί όπου ο τούρκος πρόεδρος ξεπροβόδισε και το γεωτρύπανο «Fatih».


(πληροφορίες από haber7.com)