09-05-2021

Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε διάταγμα για να μπορεί να μηνύει τα social media

«Μπλόφα ανεφάρμοστη από τον νόμο» απαντούν οι αντίπαλοι του

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα προκειμένου να γίνεται πιο εύκολο να μηνύει κανείς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προαναγγείλει την πρωτοβουλία, έπειτα από την απόφαση του Twitter να «χτυπήσει» δυο αναρτήσεις του, σημειώνοντας πως οι ισχυρισμοί του έμοιαζαν αναληθείς.

Όπως διαβάζουμε σε δημοσίευμα του αμερικανικού USA Today, το διάταγμα από μόνο του δεν αρκεί για να μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να «απειλήσει» τα social media, καθώς τέτοιες αλλαγές στη νομοθεσία χρειάζονται την παρέμβαση ανεξάρτητων Αρχών και τελικά δικαστική απόφαση.

Το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ζητήσει αλλαγές στην νομοθεσία που διέπει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η οποία προστατεύει τις πλατφόρμες αναφορικά με τη νομική τους ευθύνη.

«Είμαστε εδώ σήμερα για να υπερασπιστούμε την ελευθερία του λόγου, έναν από τους πιο μεγάλου κινδύνους» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ από το Οβάλ γραφείο την Πέμπτη. Αναλυτές ωστόσο περιγράφουν την κίνησή του περισσότερο ως προεκλογικό πυροτέχνημα.
Κάποιοι βλέπουν την κίνηση Τραμπ ως προεκλογικό πυροτέχνημα

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου κατηγόρησε ειδικότερα το Twitter ότι ενέργησε υπό την επιρροή «άποψης» και ότι δεν συμπεριφέρθηκε ως μια «ουδέτερη πλατφόρμα». «Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συνεχιστεί, είναι πολύ άδικο», είπε.

Πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ να συνεργαστεί με Πολιτείες για την επιβολή των δικών τους νομοθεσιών ενάντια σε αυτό που χαρακτήρισε ως παραπλανητικές επιχειρηματικές πρακτικές από εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Πρόκειται για ένα μείγμα πολιτικής μπλόφας, πολύ πιθανόν, ανεφάρμοστης καθώς για κάτι τέτοιο θα απαιτούνταν η αλλαγή στον ομοσπονδιακό νόμο και όχι ένα απλό διάταγμα και σε διάφορα σημεία τίθενται ορισμένα σοβαρά ερωτηματικά» σημειώνει η αναπληρωτής καθηγήτρια στη νομική σχολή Σεντ Τζον, Κέιτ Κλόνικ στο USA Today.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ