19-05-2021

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Προσκαλεί σε προσευχή στην Αγία Σοφία ανήμερα της Άλωσης (video)

Η ανακοίνωση από τον τούρκο πρόεδρο ανατρέπει προηγούμενη απόφαση για ακύρωση της προσευχής

Προσευχή στην Αγία Σοφία θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 29 Μαΐου με αφορμή την άλωση της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του.

«Το Αλ – Φατίχα (το πρώτο κεφάλαιο από το Κοράνι) θα διαβαστεί και θα λάβει χώρα προσευχή στην Αγία Σοφία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι δεν είναι σαφές εάν η προσευχή θα διαβαστεί εντός της Αγίας Σοφίας ή στον προαύλιο χώρο της.

Πάντως, νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως η προσευχή έξω από την Αγιά Σοφιά που προγραμματιζόταν για αύριο Παρασκευή 29 Μαΐου είχε ακυρωθεί, όποτε και τα τζαμιά στη χώρα ανοίγουν ξανά μετά το «λουκέτο» λόγω κορονοϊού.

Ο διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, είχε αναφέρει πριν δύο ημέρες ότι προγραμματιζόταν να κάνει την πρώτη προσευχή στην πλατεία ανάμεσα από την Αγιά Σοφιά και το Μπλε Τζαμί. Ωστόσο, στη συνέχεια άλλαξε το πρόγραμμά αποφασίζοντας να τελέσει την προσευχή στο τέμενος Φάτιχ στην Κωνσταντινούπολη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  ανακοίνωσε τη Δευτέρα (18/05), στις 29 Μαΐου ξανανοίγουν τα τζαμιά στην Τουρκία που είχαν κλείσει λόγω κορονοϊού και για πολλούς δε θεωρήθηκε τυχαία η ημερομηνία που επέλεξε ο τούρκος πρόεδρος, καθώς αυτή την Παρασκευή είναι η θλιβερή επέτειος για την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Με παρόμοια σενάρια να κυκλοφορούν τις τελευταίες εβδομάδες. Ο «Σουλτάνος» έδειξε, άλλωστε, προκλητικό πρόσωπο και την Τρίτη (19/05), για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ