24-11-2020

Νέο «μέτωπο» για Κίνα και ΗΠΑ: Εγκρίθηκε από το Πεκίνο ο νόμος εθνικής ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ (video)

Τα σχεδόν 3.000 μέλη του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου υιοθέτησαν το μέτρο, που έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με την Ουάσινγκτον

Η Κίνα δεν έκανε… πίσω και το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο σχεδόν ομόφωνα ενέκρινε την άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ κατά της απόσχισης, της ανατροπής, της τρομοκρατίας και της ξένης ανάμειξης σε μια πόλη που έχει συνταραχθεί από μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Η Ουάσινγκτον κόβει τις εμπορικές σχέσεις με το Πεκίνο. Κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητούν οι ΗΠΑ, απορρίπτει το ενδεχόμενο η Κίνα. Νέος γύρος επεισοδίων στο Χονγκ Κονγκ.

Στην Κίνα, όπως αναμενόταν, τα σχεδόν 3.000 μέλη του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου υιοθέτησαν το μέτρο, που έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην μητρόπολη του Χονγκ Κονγκ και οδήγησε στην έναρξη μιας διαδικασίας κυρώσεων από την πλευρά των ΗΠΑ (όπως είχαν κάνει λόγο και πριν από μερικές ημέρες). Τα μέλη που είχαν συγκεντρωθεί στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού ξέσπασαν σε παρατεταμένα χειροκροτήματα όταν εμφανίστηκε το αποτέλεσμα της διαδικασίας στις οθόνες.


Πομπέο: Τέλος στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Χονγκ Κονγκ

Το Χονγκ Κονγκ δεν απολαμβάνει πλέον την υποσχεθείσα αυτονομία έναντι του Πεκίνου, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει εμπορικά προνόμια με τις ΗΠΑ, δήλωσε την Πέμπτη (28/05) ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. «Κανένα λογικό άτομο δεν μπορεί να υποστηρίξει σήμερα ότι το Χονγκ Κονγκ διατηρεί υψηλό βαθμό αυτονομίας από την Κίνα, με βάση τα γεγονότα επί του πεδίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών.

Αυτή ήταν η πρώτη αμερικανική αντίδραση στον αμφιλεγόμενο νόμο περί «εθνικής ασφάλειας» στην πρώην βρετανική αποικία, πριν από την ψήφισή του από το κινεζικό κοινοβούλιο. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατήγγειλε για ακόμη μια φορά την πρόθεση της Κίνας «να επιβάλει μονομερώς και αυθαίρετα» αυτό τον νόμο. «Αυτή η καταστροφική απόφαση του Πεκίνου είναι η πιο πρόσφατη σε μια μακρά λίστα ενεργειών που υπονομεύουν θεμελιωδώς την αυτονομία και τις ελευθερίες του Χονγκ Κονγκ, και τις υποσχέσεις που έδωσε η ίδια η Κίνα προς τον λαό του Χονγκ Κονγκ» στο πλαίσιο των διεθνών νομοθεσιών, πρόσθεσε.


Κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητούν οι ΗΠΑ – Απορρίπτει το ενδεχόμενο η Κίνα

Οι ΗΠΑ ζήτησαν την Τετάρτη 27/5 να διεξαχθεί κατεπειγόντως συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συζητηθεί ο αμφιλεγόμενος νόμος για την ασφάλεια που το Πεκίνο θέλει να εφαρμοστεί στο Χονγκ Κονγκ, αλλά η Κίνα απέρριψε το ενδεχόμενο αυτό.

Δυνάμει των νέων διαδικασιών που έχουν υιοθετηθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, όλες οι βιντεοδιασκέψεις του ΣΑ του ΟΗΕ οργανώνονται στη βάση της συναίνεσης των 15 κρατών – μελών του. Υπό κανονικές συνθήκες, οποιοδήποτε κράτος-μέλος μπορεί να εναντιωθεί στη σύγκληση του ΣΑ εάν εξασφαλίσει τις ψήφους άλλων οκτώ από τα 15 μέλη στην ψηφοφορία επί της διαδικασίας.


«Οι ΗΠΑ ανησυχούν έντονα για τις ενέργειες του κινεζικού κοινοβουλίου, οι οποίες υπονομεύουν θεμελιωδώς τον υψηλό βαθμό αυτονομίας και ελευθεριών που απορρέει από τη σινοβρετανική Διακήρυξη του 1984», που έχει επικυρωθεί από τον ΟΗΕ και αποτελεί κατά συνέπεια διεθνή «συνθήκη», τόνισε σε ανακοίνωσή της η αμερικανική αντιπροσωπεία στον Οργανισμό.

«Πρόκειται για επείγον παγκόσμιο πρόβλημα που έχει συνέπειες για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», προστίθεται στο κείμενο, το οποίο αναφέρει πως η Ουάσινγκτον ζήτησε κατά συνέπεια να γίνει κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΣΑ μέσω βιντεοδιάσκεψης. Αλλά «η Κίνα αρνήθηκε να επιτρέψει να διεξαχθεί» αυτή η συνεδρίαση, διευκρινίζει η αμερικανική αποστολή, στηλιτεύοντας την έλλειψη «διαφάνειας και λογοδοσίας στη διεθνή κοινότητα για τις ενέργειές της».

Αντιδρώντας μέσω Twitter το βράδυ της Τετάρτης (27/05) ο κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Τζανγκ Τζουν χαρακτήρισε «ανυπόστατο» το αμερικανικό αίτημα. «Η νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ αφορά αποκλειστικά και μόνο εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας» και «δεν έχει καμία σχέση με την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας», πρόσθεσε.

Χονγκ Κονγκ: Νέες διαδηλώσεις ενάντια στη νομοθεσία για την ασφάλεια

Χρήση σπρέι πιπεριού έκαναν οι αστυνομικές δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών του Χονγκ Κονγκ την Τετάρτη (27/05) για να διαλύσουν τους διαδηλωτές στην καρδιά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου, καθώς οι νέοι νόμοι για την εθνική ασφάλεια που προτείνει το Πεκίνο προκάλεσαν και πάλι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Η αστυνομία περικύκλωσε επίσης το κτήριο του Νομοθετικού Συμβουλίου όπου αναμένεται να συζητηθεί νομοσχέδιο που ποινικοποιεί κάθε προσβλητική ενέργεια προς τον κινεζικό ύμνο, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης αναφορικά με τις απειλές, όπως θεωρούνται, προς τις ελευθερίες της ημιαυτόνομης μητρόπολης.


Άνθρωποι όλων των ηλικιών βγήκαν στους δρόμους, κάποιοι ντυμένοι στα μαύρα, κάποιοι φορώντας ρούχα γραφείου και ορισμένοι προσπαθώντας να κρύψουν τα χαρακτηριστικά τους κάτω από ανοικτές ομπρέλες σε σκηνές που θύμισαν τις ταραχές που συντάραξαν πέρυσι την πόλη.

«Αν και μέσα σου νιώθεις φόβο, πρέπει να μιλήσεις ανοικτά», δήλωσε η 29χρονη υπάλληλος Τσανγκ, που ήταν μεταξύ των διαδηλωτών, ντυμένη στα μαύρα και κουβαλώντας ειδικό αναπνευστήρα και προστατευτικά γυαλιά στο σακίδιό της.

Το κάλεσμα για συγκέντρωση γύρω από το Νομοθετικό Συμβούλιο ακυρώθηκε λόγω της ισχυρής παρουσίας των αστυνομικών δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών Πολλά καταστήματα, τράπεζες και κτήρια γραφείων έκλεισαν νωρίτερα. Δεκάδες άνθρωποι περικυκλώθηκαν από τις δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών και αναγκάστηκαν να καθίσουν στα πεζοδρόμια.


Οι διαδηλώσεις επέστρεψαν στους δρόμους του υπό κινεζική κυριαρχία Χονγκ Κονγκ αφού το Πεκίνο πρότεινε νομοθεσία, που αναφέρθηκε ψηφίστηκε , για την εθνική ασφάλεια με στόχο να απαγορευθεί «η προδοσία, η απόσχιση, η στάση και η ανατροπή». Στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας, κινεζικές υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών θα μπορούσαν να εγκαθιδρύσουν βάσεις στη μητρόπολη.

Η κίνηση αυτή πυροδότησε την πρώτη μεγάλη διαδήλωση στο Χονγκ Κονγκ εδώ και μήνες την Κυριακή, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών και εκτοξευτήρων νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Βρετανία, ο Καναδάς και άλλες χώρες έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη νομοθεσία, που από πολλούς θεωρείται πιθανό σημείο καμπής για ένα από τα κορυφαία χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν τουλάχιστον 16 άνθρωποι την Τετάρτη (27/08), ηλικίας 14 έως 40 ετών, με κατηγορίες όπως κατοχή επιθετικών όπλων, κατοχή εργαλείων για παράνομη χρήση και παρακινδυνευμένη οδήγηση.

Διαδηλωτές σε εμπορικό κέντρο στην καρδιά της πόλης τραγουδούσαν «Απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ. Η επανάσταση της εποχής μας» και «Ανεξαρτησία για το Χονγκ Χονγκ, η μόνη διέξοδος» αλλά διαλύθηκαν μόλις εμφανίστηκαν απ’ έξω τα βαν της αστυνομίας.


Ένας διαδηλωτής κρατούσε ένα πλακάτ με το σύνθημα «Το “Μία χώρα, δύο συστήματα” είναι ψέμα», αναφερόμενος στο πολιτικό σύστημα που ισχύει από το 1997 και τη μετάβαση της πόλης από τη βρετανική στην κινεζική κυριαρχία και στόχο έχει την εγγύηση των ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ τουλάχιστον έως το 2047.

«Φοβάμαι… εάν δεν βγει κάποιος σήμερα έξω, δεν θα μπορεί ποτέ να βγει έξω. Αυτή είναι νομοθεσία που θα μας επηρεάζει άμεσα», δήλωσε ο Ράιαν Τσανγκ, διευθυντής ξενοδοχείου.


Οι κινεζικές αρχές και η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, που υποστηρίζεται από το Πεκίνο, υποστηρίζουν ότι δεν απειλείται ο υψηλός βαθμός αυτονομίας της πόλης και ότι η νέα νομοθεσία για την ασφάλεια θα έχει πολύ συγκεκριμένη στόχευση.

«Αφορά τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας, δεν θa επηρεάζει τις ελευθερίες συνάθροισης και λόγου και δεν θα επηρεάσει το καθεστώς της πόλης ως χρηματοπιστωτικού κέντρου», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Μάθιου Τσεούνγκ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ και πρόσθεσε: «Θα προσφέρει ένα σταθερό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις».


O πιο επιφανής μεγιστάνας του Χονγκ Κονγκ, ο Λι Κα Σινγκ, ανέφερε σε ανακοίνωση ότι οι νόμοι για την ασφάλεια είναι εντός των δικαιωμάτων κάθε χώρας, αλλά το Χονγκ Κονγκ έχει την «κρίσιμη αποστολή» να διατηρήσει την εμπιστοσύνη στην αρχή «Μία χώρα, δύο συστήματα». Μέσα ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ ανέφεραν ότι το Πεκίνο διεύρυνε το πλαίσιο του νομοσχεδίου προκειμένου να περιληφθούν σε αυτό οργανισμοί καθώς και ιδιώτες.

Ο νόμος αναθεωρείται για να καλύπτει μόνο συμπεριφορά και ενέργειες που ενέχουν κίνδυνο για τη εθνική ασφάλεια, αλλά και δραστηριότητες, σύμφωνα με το δίκτυο RTHK και την εφημερίδα «South China Morning Post». Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη (27/08)  ότι οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα ισχυρή απάντηση στη σχεδιαζόμενη νομοθεσία για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.

Το Επιχειρηματικό Συμβούλιο ΗΠΑ – Κίνας (USCBC) κάλεσε «όλους τους ηγέτες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης, την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης και του κράτους δικαίου και τη διατήρηση της αρχής “Μια χώρα, δύο συστήματα”».

Οι μετοχές στην Ασία κατέγραψαν πτώση λόγω της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες, με τον δείκτη «Hang Seng» να υποχωρεί κατά 0,46%.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκλογές στις ΗΠΑ: Επικυρώθηκε η νίκη του Τζο Μπάιντεν στο Μίσιγκαν

Η νίκη του Τζο Μπάιντεν στην Πολιτεία του Μίσιγκαν επικυρώθηκε και επίσημα το βράδυ της Δευτέρας (23/11), από την Πολιτειακή Επιτροπή των Ψηφολεκτών. Η συνεδρίαση...

Κορονοϊός: Πιθανόν χωρίς μετακινήσεις από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα (video)

Χωρίς μετακινήσεις από νομό σε νομό φαίνεται πως θα περάσουμε την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ακόμα και αν το lockdown αρθεί νωρίτερα. Σύμφωνα...

Μετά τον Άδωνη πανηγυρίζει και ο Κοντοζαμάνης: Τα έχουμε καταφέρει εξαιρετικά – Ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ (video)

Μετά τον Άδωνη Γεωργιάδη ο οποίος πανηγύριζε γιατί στο Βέλγιο έχουν περισσότερους νεκρούς από κορονοϊό, σειρά πήρε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, δηλώνοντας από...

Κορονοϊός: Χριστούγεννα με… λίγους και καλούς προκρίνει ο ΠΟΥ (video)

«Η καλύτερη επιλογή» σ’ αυτήν την εποχή της πανδημίας, για τις περισσότερες τις χώρες είναι οι πολίτες να περάσουν τα Χριστούγεννα με μια μικρή...

Αποζημίωση 410.000 ευρώ στην οικογένεια 25χρόνου που σκοτώθηκε σε συμπλοκή αστυνομικών με δραπέτη στον Βύρωνα

Το ποσό των 410.000 ευρώ επιδίκασε το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών στους συγγενείς του 25χρόνου υδραυλικού Νίκολα Τόντι, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν...

Κορονοϊός: Η British Airways πουλάει από ποτήρια σαμπάνιας μέχρι… αντικείμενα από το Boeing 747

Η British Airways, η οποία φαίνεται να «ασφυκτιά» λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 23/11 ότι πουλάει μέσω του διαδικτύου σερβίτσια...

Κορονοϊός: 32χρονος στα Τρίκαλα έχασε τη ζωή του – Δεν πρόλαβε να νοσηλευθεί σε ΜΕΘ

Ακόμα ένας θάνατος νέου ανθρώπου από επιπλοκές του κορονοϊού έρχεται να προστεθεί στη μακάβρια λίστα των θυμάτων του ιού λίγες ώρες μετά τον χαμό...

ECDC: Προειδοποιεί με αύξηση ασθενών με κορονοϊό σε περίπτωση πρόωρης άρσης του lockdown στην Ευρώπη

«Φρένο» στην πρόωρη άρση του lockdown στην Ευρώπη πριν τα Χριστούγεννα και ειδικά στη Γερμανία φαίνεται να βάζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου...

Η έξοδος της οικογένειας Ρουβά λίγο πριν το lockdown

Λίγο πριν το lockdown ο Σάκης Ρουβάς με την Κάτια Ζυγούλη είχαν βγει με τα παιδιά τους στο Κολωνάκι για φαγητό για να γιορτάσουν...

Κορονοϊός: 81 θετικά δείγματα σε 1.194 rapid test – Οι περιοχές που διενεργήθηκαν οι έλεγχοι

Συνολικά 81 θετικά κρούσματα covid-19 εντοπίστηκαν σε 1.194 rapid test (ποσοστό 6,78%) που πραγματοποιήθηκαν από τον ΕΟΔΥ μέσα από το αυτοκίνητο (drive through) σε...