15-05-2021

Νότια Κορέα: Ρομπότ – μπαρίστα μπορεί να φτιάξει 60 διαφορετικά ροφήματα

Χωρίς να παρέμβει άνθρωπος στη διαδικασία

«Ορίστε το ρόφημά σας, απολαύστε το. Είναι ακόμα καλύτερο εάν το ανακατέψετε». Αυτό λέει το ρομπότ-μπαρίστα σε καφέ στη Νταετζόν της Νότιας Κορέας καθώς μια πελάτισσα απλώνει το χέρι της για να πάρει το ρόφημά της από τον δίσκο που είναι ενσωματωμένο στη μεγάλη, γυαλιστερή, λευκή συσκευή.

Η Νότια Κορέα, που κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, ο οποίος προσέβαλε πάνω από 11.000 ανθρώπους και στοίχισε τη ζωή σε 267, μεταβαίνει τώρα σταδιακά από τους αυστηρούς κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης προς αυτό που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «αποστασιοποίηση στην καθημερινή ζωή».

Τα ρομπότ μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας σε κοινόχρηστους χώρους, δήλωσε ο Λι Ντονγκ-μπαέ, διευθυντής έρευνας στην Vision Semicon, μια μικρή εταιρία παροχής λύσεων για εργοστασιακές μονάδες που ανέπτυξε το ρομπότ μπαρίστα σε συνεργασία με ένα κρατικό επιστημονικό ινστιτούτο.

«Το σύστημά μας δεν χρειάζεται ανθρώπινη συμμετοχή από τη φάση της παραγγελίας έως την παράδοση, και τα τραπέζια είναι τοποθετημένα σε αποστάσεις για να διασφαλιστεί η ομαλή κίνηση των ρομπότ, κάτι που εντάσσεται καλά στη λογική της τωρινής καμπάνιας για αποφυγή των επαφών και τήρηση των αποστάσεων», δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται το Reuters.

Το σύστημα, που χρησιμοποίει μια συσκευή-ρομπότ με ειδικό βραχίονα για την παρασκευή καφέ και ένα ρομπότ-σερβιτόρο, μπορεί να ετοιμάσει 60 διαφορετικά είδη καφέ και ροφημάτων και να τα προσφέρει στους πελάτες στα τραπέζια τους.

Μια παραγγελία για έξι ροφήματα μέσω της ειδικής συσκευής ρομπότ χρειάστηκε μόλις επτά λεπτά. Ο μοναδικός άνθρωπος που εργάζεται στο καφέ είναι ένας ζαχαροπλάστης, ο οποίος μεταξύ άλλων φροντίζει για την τροφοδοσία και την καθαριότητα της συσκευής.

Η εταιρία κατασκευής και το επιστημονικό ινστιτούτου σκοπεύουν να προμηθεύσουν τουλάχιστον 30 καφέ με τέτοια ρομπότ φέτος.

«Τα ρομπότ έχουν πλάκα και είναι κάτι εύκολο γιατί δεν είσαι υποχρεωμένος να παραλάβεις ο ίδιος την παραγγελία σου», δήλωσε η 23χρονη φοιτήτρια Λι Τσάε-μι στη Νότια Κορέα. «Ανησυχώ όμως για την αγορά εργασίας καθώς πολλοί φίλοι μου εργάζονται ως μερικώς απασχολούμενοι σε καφέ και αυτά θα ρομπότ θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ