18-05-2021

Προφυλακίστηκε ο πρώην Υπουργός Υγείας στη Βολιβία – Λόγω του σκανδάλου με αγορά αναπνευστήρων

Σε εξέλιξη η έρευνα για την υπερκοστολόγηση μηχανημάτων υποστήριξης της αναπνοής

Ο Μαρσέλο Ναβάχας, ο πρώην Υπουργός Υγείας της Βολιβίας, προφυλακίστηκε την Κυριακή (24/05), καθώς τον βαρύνουν υποψίες για διαφθορά που σχετίζονται με την αγορά μηχανημάτων τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής για ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, γνωστοποίησε η εισαγγελία.

Ο Ναβάχας, ο οποίος συνελήφθη την 20ή Μαΐου και καθαιρέθηκε την ίδια ημέρα, προφυλακίστηκε μαζί με άλλους τρεις υπόπτους, ενώ άλλα δύο πρόσωπα που ενέχονται στην υπόθεση τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εισαγγελέας Ρούντι Τεράσας.


Η προφυλάκισή του αποφασίστηκε από δικαστή στη Λα Πας έπειτα από ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε πάνω από δώδεκα ώρες την Κυριακή (24/05).

«Θέλω να επαναλάβω ότι είμαι απόλυτα αθώος. Να σας πω ότι είμαι πληγωμένος αλλά όχι νικημένος, κι ότι θα συνεχίσω να δίνω μάχη για να δείξω πως διαπράττεται αδικία σε βάρος μου», τόνισε ο πρώην υπουργός σε βίντεο που διένειμε μετά την προφυλάκισή του.

Το σκάνδαλο ξέσπασε πριν από μία εβδομάδα, όταν γιατροί διαμαρτυρήθηκαν πως μια παρτίδα συσκευών τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής που αγοράστηκαν από ισπανική εταιρεία με χρηματοδότηση της Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης (ΔΤΑ) ήταν ακατάλληλοι για τις μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία της Βολιβίας.


Η έρευνα που άρχισε να διενεργείται αμέσως μετά αποκάλυψε πως τα μηχανήματα αυτά είχαν υπερκοστολογηθεί: αγοράστηκαν έναντι 27.683 δολαρίων ανά μονάδα, ενώ άλλες εταιρείες πρότειναν παρόμοια μοντέλα για λιγότερα από 12.000 δολάρια.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Τεράσας, ο πρώην υπουργός «ενέκρινε» την αγορά αυτή και η έναρξη έρευνας σε βάρος του αποφασίστηκε λόγω των επιστολών που αντάλλαξε με μια υπηρεσία αρμόδια για την αγορά των μηχανημάτων για λογαριασμό των νοσοκομείων της Βολιβίας.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε 240 ανθρώπους επί συνόλου 5.915 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης στη χώρα των Άνδεων.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ