20-09-2020

«Θερίζει» τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική ο κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 40.000 οι νεκροί (video)

 

Μόνο στη Βραζιλία καταγράφηκαν 653 θάνατοι και 15.813 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 24 ώρες

Μετά την Κίνα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ο κορονοϊός «χτυπά» αλύπητα τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, περιοχές στις οποίες η λίστα του θανάτου μεγαλώνει καθημερινά.

Με 22.666 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 (της ασθένειας που προκαλεί ο κορονοϊός) και 363.211 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, η Βραζιλία των 210 εκατομμυρίων κατοίκων είναι η χώρα που έχει υποστεί μακράν το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία σε όλη την περιφέρεια, ακολουθούμενη από το Μεξικό (7.394 νεκροί επί συνόλου 68.620 κρουσμάτων μόλυνσης) και το Περού (3.456 νεκροί επί συνόλου 119.959 κρουσμάτων μόλυνσης).

Παρά την υγειονομική καταστροφή στη χώρα του, που κατατάσσεται πλέον εδώ και λίγες ημέρες δεύτερη στον κόσμο σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο πήρε μέρος χθες Κυριακή (24.05.2020) σε δημόσια συγκέντρωση μαζί με υποστηρικτές του, αψηφώντας για άλλη μια φορά τις συστάσεις των γιατρών και τους κανόνες κοινωνικής απόστασης.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, ο οποίος εναντιώνεται στα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβάλει οι τοπικές αρχές στις περισσότερες πολιτείες, εμφανίστηκε μπροστά στο προεδρικό μέγαρο φορώντας λευκή μάσκα. Αλλά πολύ γρήγορα την έβγαλε για να χαιρετήσει το πλήθος, να σφίξει χέρια, να αγκαλιάσει υποστηρικτές του. Δεν δίστασε να πάρει ένα παιδί στους ώμους.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) και την Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (ECLAC), η οικονομική κρίση που πυροδοτεί η πανδημία θα αφήσει άλλους 11,5 εκατομμύρια ανθρώπους άνεργους στα κράτη της περιοχής φέτος.

Βραζιλία: 653 θάνατοι, 15.813 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 24 ώρες

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Κυριακή (24/05) ότι κατέγραψε άλλους 653 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, αυξάνοντας στα 22.666 το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα που πλέον κατατάσσεται δεύτερη στον κόσμο σε κρούσματα μόλυνσης.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκε κατά 15.813 στα 363.211. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα όπου καταγράφεται μακράν ο πιο βαρύς απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στον πλανήτη, με σχεδόν 100.000 νεκρούς επί συνόλου 1,6 εκατ. κρουσμάτων μόλυνσης, κατά την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων «Reuters».

Ισημερινός: Οι θάνατοι έφθασαν τους 3.108 επί συνόλου 36.756 κρουσμάτων

Το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε την Κυριακή (24/05) ότι κατέγραψε 12 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 498 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού να αυξάνεται έτσι σε 3.108 νεκρούς επί συνόλου 36.756 μολύνσεων.

Ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας ενδέχεται, ωστόσο, να είναι πολύ πιο βαρύς, καθώς οι υγειονομικές αρχές θεωρούν πως σχεδόν 2.000 θάνατοι «πιθανόν» οφείλονταν στην COVID-19, χωρίς όμως να έχει επαληθευτεί αυτό.

Η επαρχία Γουάγιας (νοτιοδυτικά) παραμένει επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα, με 13.787 κρούσματα (+217) και 1.362 θανάτους. Η Γουαγιακίλ, πρωτεύουσα της επαρχίας και οικονομική πρωτεύουσα του Ισημερινού, είναι το αστικό κέντρο της χώρας που έχει υποστεί το σκληρότερο χτύπημα, με 9.606 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης.


Και οι 24 επαρχίες του Ισημερινού έχουν καταγράψει κρούσματα, ακόμη και τα νησιά Γκαλαπάγκος. Τις τελευταίες ημέρες, αρκετές περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και η Γουαγιακίλ, άρχισαν να χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού με σκοπό να ξαναρχίσει κάποια οικονομική δραστηριότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Απάντηση της Τουρκίας σε Μακρόν: Δεν μας φοβίζουν απειλές και κυρώσεις (video)

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οι πτήσεις εσωτερικού και οι διεθνείς πτήσεις θα ξαναρχίσουν από την 1η Ιουνίου στις 00:00 (τοπική ώρα· 08:00 ώρα Ελλάδας). Διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι δεν θα επαναληφθούν όλες οι πτήσεις, παρά το 30% του συνόλου, ενώ οι ταξιδιώτες θα καλούνται να προσκομίζουν ιατρικά πιστοποιητικά που θα βεβαιώνουν ότι δεν έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 κατόπιν εξετάσεων που θα πρέπει να έχουν γίνει το μέγιστο 72 ώρες πριν από την επιβίβασή τους στην πτήση.

Μεξικό: Η πανδημία του κορονοϊού ίσως κοστίσει στη χώρα ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας

Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ εκτίμησε την Κυριακή (24/05) ότι η πανδημία του κορονοϊού ενδέχεται να στοιχίσει στη χώρα ως και ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, καθώς πολλοί τομείς οικονομικής δραστηριότητας η λειτουργία των οποίων δεν θεωρείται απόλυτα απαραίτητη παραμένουν κλειστοί.

Η μεξικανική οικονομία βρισκόταν ήδη σε ύφεση προτού χτυπήσει η πανδημία και διάφορες επενδυτικές τράπεζες προβλέπουν πλέον συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά ως και 9% φέτος προτού αρχίσει η σταδιακή ανάκαμψη το 2021.


«Η πρόβλεψή μου είναι ότι εξαιτίας του κορονοϊού θα χαθούν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας», τόνισε ο Λόπες Ομπραδόρ κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδιδόταν απευθείας τηλεοπτικά. «Αλλά θα δημιουργήσουμε δύο εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας», δεσμεύθηκε.

Η εκτίμηση του προέδρου συνάδει με αυτή του συντονιστικού συμβουλίου των μεξικανικών επιχειρήσεων (CCE). Η κυβέρνηση του Λόπες Ομπραδόρ είχε διαβεβαιώσει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, αλλά καταγράφει το τελευταίο διάστημα αλλεπάλληλα θλιβερά ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων μόλυνσης.

Την Κυριακή (24/05) υγειονομικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 215 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 2.764 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας στη μεξικανική επικράτεια αυξήθηκε έτσι σε 7.394 νεκρούς επί συνόλου 68.620 μολύνσεων.


Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τους κανόνες για την επανεκκίνηση της λειτουργίας των αυτοκινητοβιομηχανιών, των μεταλλείων και των ορυχείων και των κατασκευών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτές των ΗΠΑ και του Καναδά, χωρών με τις οποίες το Μεξικό έχει συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Τον Απρίλιο, το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε ετήσια έκθεσή του για την οικονομία που γενικά χρησιμοποιείται ως βάση για την κατάρτιση του προϋπολογισμού ότι η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί ως και κατά 3,9% φέτος, λόγω του «δραστικού» αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.