08-05-2021

Νέες τουρκικές προκλήσεις ανήμερα της Γενοκτονίας των Ποντίων: Παράνομες Σαμοθράκη και Λήμνος

Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις κάνουν για πρώτη φορά ευθεία αναφορά στη συνθήκη της Λωζάνης και μάλιστα σε Navtex

Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί με αναφορές και στη Συνθήκη της Λωζάνης, ανήμερα της θλιβερής επετείου της Γενοκτονίας των Ποντίων. Η Υπηρεσία Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφικών και Ωκεανογραφικών Ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού της γειτονικής χώρας χαρακτηρίζει, μάλιστα, «παράνομη» την ελληνική Navtex για ασκήσεις σε Σαμοθράκη και Λήμνο, ισχυριζόμενη ότι παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης περί αποστρατικοποίησης των νησιών.

Η τουρκική αντι-Navtex σημειώνει: «Η Navtex με αριθμό LA20-122/20 αποτελεί παραβίαση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης Σαμοθράκης και Λήμνου, σύμφωνα με τη συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης το 1923».

Πριν από λίγες ημέρες, η Τουρκία εγκαλούσε και πάλι με τον ίδιο τρόπο την Ελλάδα, καταγγέλλοντας αντίστοιχη «παρανομία» – αυτή τη φορά- στα νησιά Ψαρά, Χίο και Σάμο. Είναι η πρώτη φορά που οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν μια τέτοια ευθεία αναφορά στη συνθήκη της Λωζάννης και μάλιστα σε οδηγία προς ναυτιλλομένους (Navtex).

Υπενθυμίζεται ότι ο Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν προέβη σε νέες προκλητικές αναφορές και την Τρίτη (19/05), για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Και δεν αποκλείεται να κάνει το ίδιο και στις 29 Μαΐου, στην επέτειο της Άλωσης, όταν και ανακοίνωσε πως ανοίγουν τα τζαμιά, που είναι κλειστά λόγω του κορονοϊού.

Τουρκία: Χίος και Σάμος παραβιάζουν τη Συνθήκη της Λωζάνης

Την περασμένη Κυριακή (17/05), αίσθηση προκάλεσε μία οδηγία προς ναυτιλομένους, που εξέδωσε η Υπηρεσία Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφικών και Ωκεανογραφικών Ερευνών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στη Σμύρνη και η οποία για πρώτη φορά λαμβάνει πολιτική θέση για δύο ελληνικά νησιά.

Συγκεκριμένα, εκείνη η Navtex αναφέρει ότι η Χίος και η Σάμος «παραβιάζουν» το καθεστώς αποστρατικοποίησης που προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923. Τη συγκεκριμένη Navtex σχολιάζει ιδιαιτέρως ο σημερινός τουρκικός τύπος που παρατηρεί ότι για πρώτη φορά οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν μια τέτοια ευθεία αναφορά στη συνθήκη της Λωζάνης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την αναφορά ως «σημαντικό βήμα».

Μερίδα του φιλοκυβερνητικού τύπου πηγαίνει βέβαια και μία… σκέψη παραπέρα, ισχυριζόμενη ότι «η Ελλάδα ακύρωσε πρόσφατα την προγραμματισμένη στρατιωτική άσκηση σε Χίο και Σάμο με την πρόφαση της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά στην πραγματικότητα υποχώρησε μετά την κίνηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων». Ο εμπνευστής του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, εξάλλου, Τζεμ Γκιουρντενίζ, έσπευσε να σχολιάσει στην ακραία εθνικιστική εφημερίδα «Γενί Ακίτ» ότι «μια τέτοια Navtex εκδίδεται για πρώτη φορά (από την Τουρκία). Πρόκειται για μήνυμα προειδοποίησης προς την Ελλάδα».

Η ίδια εφημερίδα κυκλοφορεί τίτλους που προκαλούν, όπως «αν σας κοτάει, ελάτε να μας βγάλετε» και «άλλο ένα βήμα και θα σημαίνει πόλεμος».

Τζ. Πάιατ: Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή

Την ίδια ώρα, ως ευπρόσδεκτη ένδειξη του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, χαιρετίζει ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ το σημερινό 2ο Υπουργικό Φόρουμ Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Άλλη μία ευπρόσδεκτη ένδειξη τoυ ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής απειλής της παραπληροφόρησης – Τονίζουμε τις προκλήσεις που απορρέουν από τις ψευδείς ή χειραγωγούμενες πληροφορίες σχετικά με τη διάδοση του COVID-19, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων και την ανθεκτικότητα των κοινωνιών», γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο αμερικανός πρέσβης παραθέτοντας την Κοινή Υπουργική Δήλωση για την πανδημία COVID -19 που εξεδόθη μετά την ολοκλήρωση του 2ου Υπουργικού Φόρουμ Θεσσαλονίκης.

Το 2ο Υπουργικό Φόρουμ της Θεσσαλονίκης αποτελεί συνέχεια της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για την Ευρωπαϊκή Προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου επίσης στη Θεσσαλονίκη. Το Υπουργικό Φόρουμ Θεσσαλονίκης προσλαμβάνεται ως ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, όπως είχε διαμορφωθεί και αποφασιστεί το 2003 στην ιστορική «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης».

Στη τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας και των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και της Κροατίας, η οποία ασκεί την τρέχουσα προεδρία της ΕΕ. Συμμετείχαν επίσης ο επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων.


Πηγή: ethnos.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ