26-10-2020

Νέες απειλές Τραμπ κατά ΠΟΥ – Απειλεί με διακοπή χρηματοδότησης και αποχώρηση

Μαριονέτα της Κίνας, θεωρεί ο Τραμπ τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επιλέξει ως κύριο μέρος της στρατηγικής απέναντι στην πανδημία την σκληρή πολεμική απέναντι στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάτι που έκανε και τα ξημερώματα της Τρίτης με νέο τελεσίγραφο 30 ημερών προς τον διεθνή οργανισμό.

Ο αμερικανός πρόεδρος απείλησε  ότι θα βάλει τέλος επ’ αόριστον στη χρηματοδότηση που χορηγούν οι ΗΠΑ στον ΠΟΥ και θα επανεξετάσει το εάν η χώρα του θα παραμείνει μέλος του, απαιτώντας μέσα σε τριάντα ημέρες να υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές σε αυτή την υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Εάν ο ΠΟΥ δεν δεσμευθεί σε μείζονες ουσιαστικές βελτιώσεις εντός των επόμενων 30 ημερών, θα καταστήσω την προσωρινή αναστολή της χρηματοδότησης των Ηνωμένων Πολιτειών προς τον ΠΟΥ μόνιμη και θα επανεξετάσω το εάν θα παραμείνουμε μέλος του οργανισμού», διεμήνυσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου στην τελευταία παράγραφο τετρασέλιδης επιστολής που απηύθυνε στον επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

Στο κείμενο ο αμερικανός πρόεδρος απαριθμεί αυτά που θεωρεί σφάλματα του ΠΟΫ στη διαχείριση της πανδημίας, ειδικά το ότι αγνόησε τις πρώτες αναφορές για την εμφάνιση του SARS-CoV-2 και ότι τηρεί πολύ στενή σχέση και πολύ ήπια στάση έναντι της Κίνας.

«Είναι καθαρό ότι τα επανειλημμένα σφάλματα από τη δική σας πλευρά και από πλευράς του οργανισμού σας στην αντίδραση στην πανδημία κόστισαν πάρα πολύ ακριβά στον κόσμο. Ο μόνος δρόμος μπροστά για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι να δείξει πως διατηρεί την ανεξαρτησία του έναντι της Κίνας», αναφέρει ο Τραμπ στην επιστολή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Λαβρόφ για ελληνοτουρκικά: Κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών τα 12 ναυτικά μίλια - Τι είπε για Αγιά Σοφιά και Κύπρο

Νωρίτερα χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε εξαπολύσει για άλλη φορά φραστικά πυρά εναντίον του ΠΟΥ από τον Λευκό Οίκο: «δεν είμαι ικανοποιημένος με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας» διότι «είναι μαριονέτα της Κίνας», πέταξε.

Οι ΗΠΑ, η χώρα που προσφέρει το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την υγεία, ανέστειλαν τη χρηματοδότηση στα μέσα του Απριλίου, κατηγορώντας τον ΠΟΥ ότι έχει υπερβολικά στενή σχέση με την κυβέρνηση του Πεκίνου και ότι έκανε μεγάλα λάθη στη διαχείριση της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού.

Επίσης χθες, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας συνέλευσης του οργανισμού, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους επανέλαβε πως ο ίδιος και ο ΠΟΫ έκρουσαν «γρήγορα» τον κώδωνα του κινδύνου και συνέχισαν να το κάνουν «συχνά», ενώ σημείωσε πως θα διενεργηθεί «ανεξάρτητη» έρευνα για την αντίδραση του οργανισμού και των χωρών μελών «όσο συντομότερα είναι δυνατόν», πάντως την «προσήκουσα στιγμή».

Ακολουθήστε μας στο Google News! Κάντε κλικ εδώ!

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Ανησυχία στην Ευρώπη για την τουρκική προκλητικότητα - Επί τάπητος την Πέμπτη (video)