31-10-2020

Νέα επίθεση Τραμπ σε ΠΟΥ: Είναι… μαριονέτα της Κίνας

Τι άλλο είπε ο αμερικανός πρόεδρος για την πανδημία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τη τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ότι είναι μια «μαριονέτα της Κίνας», επαναλαμβάνοντας την κριτική του για τον χειρισμό του κορονοϊού από τον Οργανισμό. Με τον σχετικό πόλεμο να συνεχίζεται, με την Κίνα να είναι στη… μέση. Με τις βολές των ΗΠΑ προς τον ΠΟΥ να συνεχίζονται και τον επικεφαλής του Οργανισμού να είναι στο «μάτι του κυκλώνα».

«Δεν είμαι ικανοποιημένος με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», δήλωσε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. «Είναι μια μαριονέτα της Κίνας», συνέχισε…

Ερωτηθείς για το μέλλον της αμερικανικής συνεισφοράς σε αυτόν τον Οργανισμό, την αναστολή της οποίας ανακοίνωσε στα μέσα Απριλίου, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος παρέμεινε αόριστος. «Θα πάρουμε μια απόφαση σύντομα», είπε, τονίζοντας πως εξέτασε να μειώσει τη συνεισφορά των ΗΠΑ στα 40 εκατομμύρια δολάρια, αλλά ορισμένοι αισθάνθηκαν ότι ήταν μεγάλο ποσό. Με τον ΠΟΥ να ζητάει χρήματα για να σωθούν ζωές.

Πρόσφατα έκθεση της CIA «έκαιγε» την Κίνα για τον κορονοϊό, αναφέροντας «Το Πεκίνο έκρυβε την αλήθεια και εισήγαγε αναπνευστήρες και μάσκες», πλέκοντας και τον ΠΟΥ.

Σι: «Ναι» σε διεθνή έρευνα για τον κορονοϊό, όταν όμως τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία

Υπέρ μιας συλλογικής αναθεώρησης της διεθνούς απάντησης στην πανδημία του νέου κορονοϊού υπό τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τάσσεται η Κίνα, αφού όμως τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση, δήλωσε τη Δευτέρα (18/05) ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας του ΠΟΥ ο Σι είπε ότι η Κίνα υπήρξε ανοιχτή και ειλικρινής ως προς την πανδημία που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα στα τέλη του 2019 και θα υποστηρίξει την διενέργεια έρευνας με τρόπο αντικειμενικό και αμερόληπτο.

Ο Σι υποσχέθηκε επίσης δύο δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μια διετία για να συμβάλει έτσι στην αντιμετώπιση του Covid-19 και υπογράμμισε ότι τα όποια εμβόλια παρασκευαστούν από την Κίνα θα διατεθούν για το κοινό όφελος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters