11-02-2021

Κορονοϊός: Για πρώτη φορά μέσα σε δύο μήνες λιγότερα από 100 τα ημερήσια θύματα στην Ισπανία

Παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα επιθυμεί ο Σάντσεθ

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών μόλυνσης στην Ισπανία από τον κορονοϊό αυξήθηκε την Κυριακή (17/05) στις 231.350 από 230.698 το Σάββατο (16/05), σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σήμερα σε 27.650 από 27.563 το Σάββατο (16/05).

Ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 87 την Κυριακή (17/05), από 102 το Σάββατο (16/05), σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Αυτό αποτελεί μια θετική εξέλιξη για τη χώρα, αφού έπεσε κάτω από 100, για πρώτη φορά μέσα σε δύο μήνες.


Παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα επιθυμεί ο Σάντσεθ

Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε το Σάββατο (16/05) ότι θέλει να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για «περίπου έναν μήνα».


«Ο δρόμος που παίρνουμε είναι ο μοναδικός δυνατός» είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής παρέμβασης, προσθέτοντας ότι θα ζητήσει από το ισπανικό κοινοβούλιο να δώσει το πράσινο φως για την παράταση. «Θα είναι η τελευταία παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και θα διαρκέσει έως το τέλος της διαδικασίας άρσης των μέτρων καραντίνας» στα τέλη Ιουνίου, σημείωσε.

Έχοντας κηρυχθεί τη 14η Μαρτίου και ήδη παραταθεί αρκετές φορές, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να λήξει την 24η Μαΐου.

Ο Πέδρο Σάντσεθ απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους Ισπανούς να επιδεικνύουν «τη μέγιστη προσοχή», εξερχόμενοι της καραντίνας. «Ο κίνδυνος βρίσκεται πάντα εκεί …, ο ιός δεν έχει φύγει και η απειλή του είναι πραγματική» επισήμανε, προσθέτοντας ότι χωρίς τους περιορισμούς, ο ιός θα μπορούσε να προσβάλει 30 από τα 47 εκατομμύρια των Ισπανών και να σκοτώσει 300.000 ανθρώπους στη χώρα.


Διαδηλώσεις εναντίον των χειρισμών της κυβέρνησης στην κρίση του νέου κορονοϊού και του οικονομικού αντίκτυπού της πραγματοποιήθηκαν στη Μαδρίτη αυτή την εβδομάδα, με τους συμμετέχοντες να χτυπούν κατσαρολικά και να ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης.

Στη μεγαλύτερη εξ αυτών, στην πλούσια συνοικία Σαλαμάνκα, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας να επιβάλει τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. «Δεν έχει σημασία για ποιον λόγο γίνονται οι διαδηλώσεις. Το σημαντικό είναι να τηρούνται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης», τόνισε ο Πέδρο Σάντσεθ.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ