26-10-2020

Κολομβία: Ηγετικό στέλεχος του ELN σκοτώθηκε σε αεροπορικό βομβαρδισμό

Στον αεροπορικό βομβαρδισμό στην αγροτική περιοχή Μοντεκρίστο (βόρεια) έχασαν τη ζωή τους 22 αντάρτες

Στρατόπεδο της οργάνωσης ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) βομβάρδισε την Πέμπτη (14/05) η Πολεμική Αεροπορία της Κολομβίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα από τα πλέον καταζητούμενα στελέχη της, όπως δήλωσε την Πέμπτη (14/05) ο Υπουργός Άμυνας της χώρας της Λατινικής Αμερικής, Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο.

Νωρίτερα την Πέμπτη (14/05) ο Κάρλος Φελίς, τοπικός αξιωματούχος, δήλωσε ότι στον αεροπορικό βομβαρδισμό στην αγροτική περιοχή Μοντεκρίστο (βόρεια) έχασαν τη ζωή τους 22 αντάρτες. Ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε πάντως μόνο στον θάνατο του αποκαλούμενου «Μότσο Τιέρα» και άλλων τριών «τρομοκρατών».

Ο Μότσο Τιέρα ήταν επικεφαλής τριών μετώπων του ELN, σύμφωνα με τον Χολμς Τρουχίγιο. Φέρεται, σύμφωνα με τις αρχές, να ήταν ο εγκέφαλος επιθέσεων εναντίον της αστυνομίας και του στρατού. Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Caracol, φέρεται επίσης να είχε ορίσει διαδρομές για τη διακίνηση κοκαΐνης.

Την επιχείρηση διεξήγαγαν από κοινού οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία, σύμφωνα με τον Χολμς Τρουχίγιο. Κατασχέθηκαν οπλισμός και τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο «ELN» εκτιμάται από τις αρχές ότι διαθέτει περίπου 2.000 μαχητές. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης με τη μεγαλύτερη πρώην οργάνωση ανταρτών FARC το 2016 από την προηγούμενη κυβέρνηση, η Μπογοτά είχε αρχίσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους γκεβαριστές αντάρτες, με τον τότε πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος να δηλώνει πως ήθελε να αποκαταστήσει πλήρως την ειρήνη στη χώρα των Άνδεων έπειτα από πέντε και πλέον δεκαετίες εμφύλιου πολέμου. Αλλά ο διάδοχός του στην προεδρία Ιβάν Ντούκε, ο οποίος ανήκει στη σκληρή δεξιά, αρνείται να διαπραγματευθεί με τον ELN, προβάλλοντας μια σειρά από όρους που οι αντάρτες απορρίπτουν για να επαναληφθούν οι συνομιλίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Καραντίνα: Η Ιστορία της λέξης που γεννήθηκε τον Μεσαίωνα και σήμερα μας στοιχειώνει

Ο «ELN» κήρυξε μονομερώς κατάπαυση του πυρός τον Απρίλιο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, την οποία όμως δεν παρέτεινε, στηλιτεύοντας ότι η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε. Διεξάγει μάχες με τον στρατό και αποστάτες των «FARC», που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης, στη νοτιοδυτική περιοχή Κάουκα.

Η οργάνωση που επισήμως θεωρείται η τελευταία που συνεχίζει τον ανταρτοπόλεμο στην Κολομβία προχωρά συνήθως σε δολιοφθορές και επιθέσεις μικρής κλίμακας, αλλά ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση σε σχολή της αστυνομίας στην Μπογοτά, τον Ιανουάριο του 2019, όταν είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 22 άνθρωποι. Η επίθεση εκείνη – σύμφωνα με αναλυτές – είχε διαγράψει κάθε πιθανότητα επανέναρξης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Καραντίνα: Η Ιστορία της λέξης που γεννήθηκε τον Μεσαίωνα και σήμερα μας στοιχειώνει

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, DPA, Reuters