23-10-2020

Έκθεση – βόμβα της CIA «καίει» την Κίνα για τον κορονοϊό: Το Πεκίνο έκρυβε την αλήθεια και εισήγαγε αναπνευστήρες και μάσκες (video)

To απόρρητο έγγραφο που ρίχνει... λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης Τραμπ - Πεκίνου και βάζει στο κάδρο τον ΠΟΥ

Η  διαμάχη ανάμεσα σε ΗΠΑ – Κίνας για τον νέο κορονοϊό καλά κρατεί εδώ και μήνες, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να μη μένει εκτός από αυτή την κόντρα, που φτάνει σε επίπεδα «ψυχρού» πολέμου, ενώ έρχονται νέα στοιχεία στην επιφάνεια.

Η «CIA» με έγγραφό της «καίει» το Πεκίνο και αναφέρει ότι η Κίνα αγόρασε 2,5 δισ. υγειονομικού υλικού ενώ έκρυβε τον κορονοϊό, βάζοντας ξανά στο κάδρο τον ΠΟΥ.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του «Newsweek», φέρεται να διέρρευσε απόρρητο έγγραφο της «CIA» μέσα στο οποίο υπάρχουν οι «αποδείξεις» που με τόσο ζήλο επικαλούνται ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μάικ Πομπέο.

Το ένα στοιχείο που επικαλείται το απόρρητο έγγραφο είναι η αγορά υγειονομικού υλικού της τάξης των 2,5 δισεκατομμυρίων (μάσκες, αναπνευστήρες, προστατευτικά) στο διάστημα 24 Ιανουαρίου με 29 Φεβρουαρίου, αλλά και η πίεση του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ στον επικεφαλής του ΠΟΥ να καθυστερήσει την κήρυξη της πανδημίας, ενώ πρώτα μιλούσε για παγκόσμια απειλή.

Το «Newsweek» επικαλείται δύο ανώνυμες πηγές των μυστικών υπηρεσιών που επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς και εξήγησαν ότι το Πεκίνο απείλησε να μην συνεργαστεί με την έρευνα του ΠΟΥ για τον ιό εάν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


Η έκθεση της «CIA» στην ουσία υποστηρίζει τις θεωρίες του αμερικανού προέδρου ότι, όταν ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμια απειλή στις 30 Ιανουαρίου, επιχείρησε να βγάλει από το κάδρο την Κίνα. Γεγονός που σύμφωνα με τη «CIA» ήταν και αυτό που οδήγησε στην οργή της Δύσης και τη διακοπή της χρηματοδότησης.

Πριν από την έκθεση της «CIA» όμως το περιοδικό αναφέρει ότι υπήρξε μία πρώτη έκθεση η οποία καταρτίστηκε την περασμένη εβδομάδα από μια γερμανική υπηρεσία και δημοσιεύτηκε από το «Der Spiegel». Τα εν λόγω έγγραφα κατηγορούσαν τον κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ότι άσκησε ο ίδιος προσωπικά πίεση στον επικεφαλής του ΠΟΥ στις 21 Ιανουαρίου – εννέα ημέρες προτού ο ΠΟΥ κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σι Τζινπίνγκ είχε ζητήσει από τον Tedros Adhanom Thebreyesus να μην αποκαλύψει πως ο ιός ήταν μεταδοτικός μεταξύ ανθρώπων. Του είχε, επίσης, ζητήσει να καθυστερήσει την επίσημη δήλωση, πως η επιδημία είχε εξελιχθεί σε πανδημία.

Μετά και την επέλαση του νέου κορονοϊού και το παγκόσμιο σοκ που έχει επιβάλει στις κοινωνίες και την οικονομία ο πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα καλά κρατεί. Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρός του, Μάικ Πομπέο έχουν ευθέως κατηγορήσει το Πεκίνο ότι ευθύνεται για την εξάπλωση της πανδημίας στα μήκη και στα πλάτη του κόσμου. Με τις ΗΠΑ να κατηγορούν και τη Ρωσία για συνεργασία με την Κίνα, η οποία «τρολάρει» τον Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα.


Τόσο ο Τραμπ, όσο και ο Πομπέο, υποστηρίζουν δημοσίως ότι διαθέτουν «συντριπτικές» αποδείξεις για την «ενοχή» της Κίνας. Αποδείξεις τις οποίες αμφισβητεί ο στρατός των ΗΠΑ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο αμερικανός πρόεδρος δεν έχει διστάσει να δηλώσει ότι ο ιός κατασκευάστηκε και «διέφυγε» από εργαστήριο της Ουχάν, της κινεζικής πόλης που θεωρείται το σημείο «0» για την αρχή της εξάπλωσης του ιού. Αργότερα, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι σέβεται την Κίνα, αλλά επέμενε να λέει τον κορονοϊό, «κινέζικο ιό»

Πριν από τον κορονοϊό οι δυο χώρες ήταν στα «μαχαίρια» σε εμπορικό επίπεδο, ενώ κάποια στιγμή οι ΗΠΑ είχαν πει ότι θα συνεργαστούν με την Κίνα για την καταπολέμηση του ιού.