08-05-2021

Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία: Εξέδωσε NAVTEX σε νησιά του Αν. Αιγαίου

Η Άγκυρα... απαγορεύει ασκήσεις του ελληνικού στρατού στη συγκεκριμένη περιοχή

Άλλες δύο παράνομες NAVTEX εξέδωσε η Τουρκία, συντηρώντας το κλίμα έντασης των τελευταίων ημερών.

Συγκεκριμένα, με δύο ουσιαστικά αντι-NAVTEX που εκδόθηκαν σήμερα παράνομα από τον σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας της Σμύρνης ενημερώνουν (υποτίθεται) τους ναυτιλομένους ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις… δεν έχουν το δικαίωμα να ασκηθούν επί των νησιών και στο θαλάσσιο χώρο πέριξ αυτών του Ανατολικού Αιγαίου, επειδή αυτά – σύμφωνα πάντα με την Άγκυρα – είναι… «αποστρατικοποιημένα».

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, τη Δευτέρα (04/05), στις 15:59 ώρα Τουρκίας, ο σταθμός της Σμύρνης εξέδωσε την υπ’αριθμό 0694/20 NAVTEX με την οποία ενημερώνει ότι η ελληνική NAVTEX 240/20 «παραβιάζει το καθεστώς της αποστρατικοποιήσεως των νησιών Ικαρίας και Πάτμου, συναρτήσει της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Συνθήκη των Παρισίων του 1947 είναι μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας («του διαδόχου κράτους») δεν έχει τρίτο συμβεβλημένο την Τουρκία και δεν την αφορά, και αφορά τη «μεταβίβαση» των Δωδεκανήσων από την ιταλική κατοχή στην ελληνική κυριότητα.

Ένα λεπτό νωρίτερα, στις 15:58, ο ίδιος σταθμός εξέδωσε και άλλη μία παράνομη NAVTEX, την 0693/20, με την οποία «ενημερώνει» τους ναυτιλομένους άλλη προηγηθείσα ελληνική NAVTEX «παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποιήσεως της νήσου Λέσβου…» κλπ.

Εννοείται πως καμία από τις προαναφερθείσες δύο παράνομες τουρκικές NAVTEX δεν παράγει κάποιο έννομο αποτέλεσμα και πέφτουν στο κενό από πλευράς ουσίας, αλλά απλώς εκδίδονται για προφανείς λόγους εντυπώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, σε γραπτή δήλωσή του τη Δευτέρα (04/05) σχετικά με την υπόθεση παρενόχλησης του ελικοπτέρου του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου από τουρκικά αεροσκάφη την Κυριακή 3 Μαΐου, ισχυρίζεται ότι «δεν υπήρξε παρενόχληση» και ότι τα μαχητικά αεροσκάφη «πραγματοποιούσαν αναγνωριστική αποστολή».

Ενώ είχε κυκλοφορήσει βίντεο – ντοκουμέντο με τη στιγμή της τουρκικής πρόκλησης, με τον Υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο να δηλώνει: «Σηκώσαμε το κεφάλι και είδαμε τα ελληνικά μαχητικά να διώχνουν τα τουρκικά».

Πηγή: lawandorder.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ