17-04-2021

Νέες καταγγελίες ΗΠΑ προς Κίνα: Είχαν εντοπίσει κρούσματα κορονοϊού από τον Νοέμβριο (video)

Το Πεκίνο ενημέρωσε τον ΠΟΥ για την ύπαρξη μιας εστίας πνευμονίας στην Ουχάν, στην επαρχία Χουμπέι, στις 31 Δεκεμβρίου - Τι δήλωσε ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο

Ο «πόλεμος» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα για το πού ξεκίνησε ο νέος κορονοϊός συνεχίζεται, βάζοντας και τον… ΠΟΥ στη μέση. Αυτή τη φορά, οι ΗΠΑ, που κατηγορούν την Κίνα ότι καθυστέρησε να ενημερώσει τον υπόλοιπο κόσμο για την εμφάνιση του νέου κορονοϊού, υπονόησαν ότι το Πεκίνο ενδέχεται να είχε εντοπίσει τα πρώτα κρούσματα της ασθένειας ήδη από τον Νοέμβριο και όχι από τον Δεκέμβριο όπως δηλώνουν οι κινεζικές αρχές.

«Θα θυμάστε ότι η κινεζική κυβέρνηση γνώριζε για τα πρώτα κρούσματα ίσως ήδη από τον Νοέμβριο, σε κάθε περίπτωση από τα μέσα Δεκεμβρίου, και πήραν τον χρόνο τους μέχρι να ενημερώσουν τον υπόλοιπο κόσμο, περιλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)», δήλωσε ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της Ουάσινγκτον.


Η Κίνα ενημέρωσε τον ΠΟΥ για την ύπαρξη μιας εστίας πνευμονίας στην Ουχάν (πόλη από την οποία ξεκίνησε η πανδημία), στην επαρχία Χουμπέι, στις 31 Δεκεμβρίου. Τότε είχαν καταγραφεί 44 κρούσματα, με 11 από αυτά να αφορούν σοβαρή μορφή πνευμονίας. Ο ΠΟΥ ενημέρωσε πρώτη φορά την παγκόσμια κοινότητα για τον ιό αυτό στις 4 Ιανουαρίου, κήρυξε, όμως, «έκτακτη κατάσταση υγειονομικής ανάγκης σε διεθνές επίπεδο» μόλις τις 30 Ιανουαρίου.

Το Πεκίνο διαβεβαιώνει ότι μοιράστηκε όλες τις πληροφορίες που διέθετε για την covid-19 πολύ γρήγορα, όμως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ το κατηγορεί ότι καθυστέρησε και ότι απέκρυψε τη σοβαρότητα της ασθένειας, κάτι που επέτρεψε, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, στην επιδημία να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Μέχρι στιγμής τα πρώτα καταγεγραμμένα κρούσματα αναφέρθηκαν τον Δεκέμβριο στην Ουχάν. Παράλληλα, ο Πομπέο πήγε ακόμη πιο μακριά καταγγέλλοντας ότι το Πεκίνο ίσως να γνώριζε για τον ιό ήδη από τον Νοέμβριο.

Διαμάχη υπήρξε και όταν η Κίνα άλλαξε τα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των νεκρών, μετά και τα νέα στοιχεία που δόθηκαν για τους θανάτους στην Ουχάν. «Ουδέποτε υπήρξε συγκάλυψη της επιδημίας», είπε η κυβέρνηση της χώρας. 

Ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα υπάρχει «πόλεμος» και για πού ξεκίνησε ο κορονοϊός. Ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έχουν αμφισβητήσει ανοιχτά την ακρίβεια των πληροφοριών και στοιχείων που δημοσίευσε η Κίνα, σχετικά με την έκταση της επιδημίας στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τον κορονοϊό «κινέζικο ιό» με το Πεκίνο να αντιδρά οργισμένα. Αργότερα, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι σέβεται την Κίνα, αλλά επέμενε να λέει τον κορονοϊό, «κινέζικο ιό»


Σε σχέση με την Κίνα, ο ΠΟΥ έκανε σαφές ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κορονοϊός κατασκευάστηκε σε εργαστήριο, ενώ προειδοποίησε για «αναζωπυρώσεις» της πανδημίας αν τα μέτρα χαλαρώσουν υπερβολικά γρήγορα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ