11-05-2021

«Τείχος» από Γερμανία και Αυστρία για κορονο-ομόλογα: Επιφυλακτικός ο Σολτς, αντίθετος ο Κουρτς

Τι είπαν ο γερμανός ΥΠΟΙΚ και ο καγκελάριος της Αυστρίας, λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Εκτός συζήτησης επιχείρησε να θέσει τα κορονο-ομόλογα ο Όλαφ Σολτς ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται σε λίγες ώρες, με τον γερμανό Υπουργό Οικονομικών να τάσσεται, πάντως, υπέρ της… αλληλεγγύης στην ΕΕ.

Την ίδια ώρα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς επανέλαβε την κατηγορηματική αντίθεση του στην έκδοση των κορονο-ομολόγων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο Covid-19. Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος εξέφρασε, επίσης, και την αντίθεσή του στην κοινοτικοποίηση χρεών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθυμίζεται ότι και στο τελευταίο Eurogroup στις αποφάσεις που πάρθηκαν, δεν αναφέρθηκαν τα κορονο-ομόλογα, όπως είχε πει η Γερμανία.

Πιο αναλυτικά, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς τάσσεται υπέρ της προώθησης της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να ενεργούμε μαζί με αλληλεγγύη απαιτούνται και περαιτέρω βήματα για την ολοκλήρωση στην ΕΕ», δήλωσε σε συνέντευξή του στην διαδικτυακή πύλη ειδήσεων «T-Online».

Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός ζήτησε επίσης «να συνεχίσει η Ευρώπη να εργάζεται για την δημιουργία της δημοσιονομικής ένωσης» και πρόσθεσε: «O Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω. Χρειάζεται επίσης η “Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση” και θα πρέπει να προχωρήσουμε στην Ένωση Κεφαλαιαγορών». Τόνισε επίσης ότι «η ΕΕ χρειάζεται κοινά έσοδα. Γι ‘αυτό θα είναι χρήσιμο να συμμετάσχουν στη φορολογία των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών πολλές χώρες – ίσως μάλιστα και όλες».

Ο Σολτς διατηρεί τις επιφυλάξεις του σχετικά με τα κορονο-ομόλογα, τα οποία ζητούν για παράδειγμα η Ιταλία και η Ισπανία. «Οι συζητήσεις δεν πρέπει να αφορούν στα εργαλεία, αλλά στην επίλυση ενός προβλήματος. Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να δούμε πόσα χρήματα χρειάζονται συγκεκριμένα και γιατί θα χρησιμοποιηθούν. Στη συνέχεια πρέπει να αποσαφηνιστεί η χρηματοδότηση. Αυτό θα είναι πιο σκόπιμο να συμβεί κατά την συζήτηση για το μελλοντικό πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, τον προϋπολογισμό της ΕΕ», τόνισε ο Σολτς.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ήταν πιο ξεκάθαρος και τάχθηκε απέναντι στα κορονοομόλογα, ενώ έκανε γνωστή και την αντίθεσή του στην κοινοτικοποίηση χρεών στην Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε. Ταυτόχρονα, ο ίδιος διαβεβαίωνε ότι η Αυστρία θα συνεχίσει να βοηθά και να δείχνει αλληλεγγύη απέναντι στις χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον κορονοϊό, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Ανέφερε επίσης πως, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης, έχει ανταλλάξει απόψεις με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων της Ολλανδίας και της Σουηδίας (σ.σ. οι οποίες, μαζί με την Αυστρία, ζητούσαν έως τώρα έναν περιορισμό του κοινοτικού προϋπολογισμού περίπου στο 1% του ΑΕΠ).

Όπως αναφερόταν από την αυστριακή Καγκελαρία, ο καγκελάριος Κουρτς βρίσκεται σε επαφή τόσο με την γερμανίδα ομόλογό του Αγκέλα Μέρκελ, όσο και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.


Στη Σύνοδο Κορυφής δεν πρόκειται να υπάρξουν αποφάσεις, ανέφερε σε δηλώσεις του στη Βιέννη ο διευθυντής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αυστρία Μάρτιν Ζέλμαϊερ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι μία συμφωνία για τον νέο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ θα πρέπει να επιτευχθεί πριν από το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα προτείνει να χρησιμοποιηθεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ ως “αξιόπιστη υπόσχεση” για να δοθούν δάνεια στις χώρες που πλήττονται από τον κορονοϊό, τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν ευνοϊκά μέσω ομολόγων.

Κατά την άποψή του, πρότυπα γι’ αυτή τη χρηματοδότηση μέσω ομολόγων υπάρχουν από τη δημοσιονομική κρίση, όταν, για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε πάρει το 2020 χρήματα για την Ελλάδα και την Πορτογαλία, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν νομικά εφικτό στη βάση του ‘Αρθρου 112 (2) της Συνθήκης της ΕΕ.

Ο ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επέμενε και πρόσφατα γα κορονο-ομόλογα, μιλώντας και για τις – απαράδεκτες, όπως ο ίδιος είπε – θυσίες που έκανε η Ελλάδα την περίοδο της κρίσης. Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση κοινών κορονο-ομολόγων θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στην «απάντηση» της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης λόγω του κορονοϊού, υποστήριξε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο. Αν και στο τελευταίο Eurogroup αποκλείστηκε, κάτι που ήθελε η Γερμανία και οι «δορυφόροι» της, όπως η Ολλανδία.

Η Ιταλία είναι, άλλωστε, μία από τις χώρες που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Τζουζέπε Κόντε να διαθέτει δις ευρώ για στήριξη των επιχειρήσεων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, T-Online

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ