16-05-2021

Κορονοϊός: Κίνα και Γερμανία στηρίζουν τον ΠΟΥ – Αποστάσεις από τις ΗΠΑ (video)

Το Πεκίνο έκανε δωρεά 30 εκατ. δολαρίων - Τι δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ σε σχέση και με τη διαμάχη του Ντόναλντ Τραμπ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Την ώρα που ο ΠΟΥ κάνει έκκληση στις ΗΠΑ και στον Ντόναλντ Τραμπ να αναθεωρήσουν την απόφαση για αναστολή χρηματοδότησης για να σωθούν ζωές, Κίνα και Γερμανία στηρίζουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την ώρα που συνεχίζεται η μάχη κατά του κορονοϊού.

Το Πεκίνο έκανε προσφορά δωρεά 30 εκατ. δολλάρια, ενώ το Βερολίνο, μέσω των δηλώσεων της Άγκελα Μέρκελ, ανέφερε πως είναι στο πλευρό του ΠΟΥ, ενώ με τις ΗΠΑ είναι στα «μαχαίρια», με την Ουάσινγκτον να λέει ότι ο ΠΟΥ «τα έκανε μαντάρα» με τον κορονοϊό και να σταματάει τη χρηματοδότησή του. Με τις ΗΠΑ να είναι στα… μαχαίρια και με την Κίνα για τον ίδιο λόγο, για τον αριθμό των νεκρών, αλλά και για το πού ξεκίνησε ο κορονοϊός. 

Δωρεά επιπλέον 30 εκατομμυρίων δολαρίων (28 εκατομμύρια ευρώ) στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) θα κάνει, λοιπόν, η Κίνα για να υποστηρίξει τον παγκόσμιο αγώνα κατά της πανδημίας της Covid-19. Αυτό ανακοίνωσε την Πέμπτη (23/040 η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ.

Η δωρεά αυτή έχει στόχο ιδιαίτερα την ενίσχυση των συστημάτων υγείας των αναπτυσσόμενων χωρών, προσθέτει σε μήνυμά της στο Twitter η Χουά, στο οποίο σημειώνει επίσης ότι η Κίνα έχει ήδη κάνει δωρεά 20 εκατομμυρίων δολαρίων στον ΠΟΥ τον Μάρτιο.


«Αυτό θα εξυπηρετήσει κυρίως στην πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας της Covid-19 και στην υποστήριξη της ανάπτυξης των συστημάτων υγείας στις αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε παράλληλα και ο έτερος εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ.

«Η στήριξη του ΠΟΥ σε μια κρίσιμη στιγμή στον παγκόσμιο αγώνα κατά της επιδημίας συνιστά υπεράσπιση των ιδανικών και των αρχών της πολυμέρειας και υπεράσπιση του καθεστώτος και της αρχής του ΟΗΕ», σημείωσε εξάλλου σήμερα ο Γκενγκ Σουάνγκ.

Κατά την ίδια τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε επίσης σήμερα ότι το αίτημα της Αυστραλίας για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την επιδημία του νέου κορονοϊού αποτελεί πολιτικό ελιγμό και σημείωσε ότι η χώρα αυτή θα πρέπει να δώσει τέλος στις ιδεολογικές προκαταλήψεις.


Ο Σουάνγκ πρόσθεσε επίσης ότι η Κίνα δεν έχει «υγρές αγορές» άγριων ειδών, απαντώντας σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με δήλωση που είχε κάνει προηγουμένως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος καλούσε την Κίνα να κλείσει όλες τις «υγρές αγορές» άγριων ειδών στην χώρα, επικαλούμενος τις σχέσεις ανάμεσα σε αυτές και ζωονόσους.

Ο νέος κορονοϊός πιστεύεται ότι εμφανίστηκε σε αγορά της πόλης Οουχάν στην κεντρική Κίνα στα τέλη του περασμένου έτους. Ο SARS-CoV-2 εξαπλώθηκε στον κόσμο προσβάλλοντας περισσότερους από 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 180.000 ανθρώπων, σύμφωνα με απολογισμό του «Reuters».

«Δεδομένου του ισχυρού δεσμού ανάμεσα στα είδη άγριας ζωής που πωλούνται παράνομα στις υγρές αγορές και τις ζωονόσους, οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας να κλείσει μόνιμα τις υγρές αγορές άγριων ειδών και όλες τις αγορές που πωλούν παράνομα είδη άγριας ζωής», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.


Την ίδια ώρα, την πλήρη υποστήριξή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εξέφρασε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ.

«Είναι ένας απαραίτητος συνεργάτης και τον στηρίζουμε», τόνισε η Μέρκελ μιλώντας στην Μπούτεσταγκ. Η γερμανίδα καγκελάριος, η οποία χειροκροτήθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, συνέστησε μία «έξυπνη και προσεκτική» προσέγγιση κατά την επόμενη φάση της πανδημίας.


«Δεν είναι το τέλος, είναι ακόμη η αρχή. Θα είμαστε με αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα», τόνισε η Άγκελα Μέρκελ αναγνωρίζοντας πόσο δύσκολα είναι τα μέτρα που λαμβάνονται και επισημαίνοντας ότι είναι μία πρόκληση για τη δημοκρατία. «Περιορίζει τα δημοκρατικά δικαιώματά μας», υπογράμμισε. «Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για τη ζωή και την υγεία των πολιτών», πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση, η γερμανίδα καγκελάριος απηύθυνε έκκληση για «μέγιστη πειθαρχία» σχολιάζοντας πως είναι ο μόνος δρόμος «για επιστροφή στην ασφάλεια το ταχύτερο δυνατό».


Στο ερώτημα πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τον ιό να οδηγήσει σε κατάρρευση το σύστημα υγείας και στη συνέχεια να στοιχίσει τη ζωή αμέτρητων ανθρώπων, η Μέρκελ σημείωσε ότι αυτό το ζήτημα θα παραμένει στο επίκεντρο της γερμανικής, αλλά και της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Η Μέρκελ υπογράμμισε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την ικανότητά της σε διαγνωστικά τεστ, αντί να εξαρτάται από τις παγκόσμιες προμήθειες, οι οποίες επί του παρόντος είναι πολύ περιορισμένες.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ ανέστειλαν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας την χρηματοδότηση του ΠΟΥ, καταγγέλλοντας ιδιαίτερα τη λήψη θέσεων από τον οργανισμό που οι ίδιες κρίνουν υπερβολικά ευνοϊκές προς το Πεκίνο.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε επίσης την «κακή διαχείριση» από τον διεθνή οργανισμό της πανδημίας που συνδέεται με τον νέο κορονοϊό. «Αν ο ΠΟΥ είχε κάνει τη δουλειά του και είχε στείλει ιατρικούς ειδικούς στην Κίνα για να μελετήσουν αντικειμενικά την κατάσταση στο πεδίο, η επιδημία θα μπορούσε να έχει αναχαιτιστεί στην πηγή της με πολύ λίγους θανάτους», είχε δηλώσει ο Τραμπ.

Μετά την ανακοίνωση της αναστολής της χρηματοδότησης του ΠΟΥ από τις ΗΠΑ, το Πεκίνο κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ ότι «υπονομεύει τη διεθνή συνεργασία» κατά της Covid-19 και κάλεσε την Ουάσιγκτον να «αναλάβει σοβαρά τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της».

Σε σχέση με την Κίνα, ο ΠΟΥ έκανε σαφές ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κορονοϊός κατασκευάστηκε σε εργαστήριο, ενώ προειδοποίησε για «αναζωπυρώσεις» της πανδημίας αν τα μέτρα χαλαρώσουν υπερβολικά γρήγορα.


Ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα υπάρχει «πόλεμος» και για πού ξεκίνησε ο κορονοϊός. Ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έχουν αμφισβητήσει ανοιχτά την ακρίβεια των πληροφοριών και στοιχείων που δημοσίευσε η Κίνα, σχετικά με την έκταση της επιδημίας στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τον κορονοϊό «κινέζικο ιό» με το Πεκίνο να αντιδρά οργισμένα. Αργότερα, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι σέβεται την Κίνα, αλλά επέμενε να λέει τον κορονοϊό, «κινέζικο ιό»

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Guardian

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ