16-05-2021

Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ για «αναζωπυρώσεις» της πανδημίας αν τα μέτρα χαλαρώσουν υπερβολικά γρήγορα

Οι περιορισμοί αποδεικνύονται αποτελεσματικοί και ο κόσμος πρέπει να συνηθίσει αυτόν τον νέο τρόπο ζωή

Για «αναζωπυρώσεις» της πανδημίας αν τα μέτρα περιορισμού χαλαρώσουν υπερβολικά γρήγορα απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επαναλαμβάνοντας πως η όποια άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορονοϊού πρέπει να είναι σταδιακή.

«Τα μέτρα περιορισμού αποδεικνύονται αποτελεσματικά και ο κόσμος πρέπει να συνηθίσει αυτόν τον νέο τρόπο ζωής για να μπορέσουν οι κοινωνίες να λειτουργούν ενώ θα ελέγχεται η πανδημία», ανέφερε ο Τακέσι Κασάι, επικεφαλής του τμήματος του ΠΟΥ που είναι αρμόδιο για την περιφέρεια του δυτικού Ειρηνικού, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω βιντεοδιάσκεψης.


«Ωσότου δημιουργηθεί αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο, η διαδικασία προσαρμογής στην πανδημία αναγκαστικά θα γίνει η νέα ομαλότητα», πρόσθεσε ο Κασάι. Αν οι πολίτες, οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις προσαρμοστούν, ο κόσμος θα μπορέσει να προετοιμαστεί με αποτελεσματικό τρόπο για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, συμπλήρωσε το στέλεχος του διεθνούς οργανισμού.

Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων στην Ιαπωνία, αν και όπως είπε, η χώρα αυτή πάντως δεν βρίσκεται προς το παρόν σε φάση μεγάλης κλίμακας ξεσπασμάτων της επιδημίας στην κοινότητα.

Τη Δευτέρα του Πάσχα (20/04) ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων δεν σημαίνει το τέλος της πανδημίας και ότι θα απαιτηθoύν «διαρκείς προσπάθειες» από τις κυβερνήσεις και τους πολίτες.


«Η επιβολή μέτρων lockdown μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση της πίεσης της επιδημίας επί μίας χώρας, αλλά τα περιοριστικά μέτρα δεν μπορούν μόνα τους να αντιμετωπίσουν την επιδημία», είπε. Οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν την δυνατότητα «να εντοπίζουν, να πραγματοποιούν τεστ, να απομονώνουν και να περιθάλπουν κάθε κρούσμα και να ιχνηλατούν κάθε επαφή», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

(πληροφορίες από naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ