16-05-2021

Κορονοϊός: Αυξήθηκαν σε 4.632 από 3.322 οι νεκροί στην Κίνα – «Ουδέποτε υπήρξε συγκάλυψη της επιδημίας», λέει η κυβέρνηση

Οι υγειονομικές Αρχές της χώρας αναθεώρησαν τα στοιχεία τους, μετά τους νέους... αριθμούς για την Ουχάν - Τι λέει η επίσημη θέση του Πεκίνου, που ζητεί διεθνή ενότητα κατά του ιού

Διαστάσεις έχει πάρει το θέμα με την… αύξηση των νεκρών από τον κορονοϊό στην Κίνα, μετά και νέα στοιχεία που δόθηκαν για τους θανάτους στην Ουχάν, αλλά το Πεκίνο δηλώνει ότι ουδέποτε υπήρξε συγκάλυψη της επιδημίας και ζητεί διεθνή ενότητα κατά του κορονοϊού.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Κίνα από τον νέο κορονοϊό αυξήθηκε, λοιπόν, σε 4.632, από 3.322, μετά την ανακοίνωση νέων στοιχείων από την Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, όπως ανακοίνωσε τη Μεγάλη Παρασκευή (17/04) η υγειονομική αρχή της χώρας. Ο Μι Φενγκ, ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η Κίνα αύξησε επίσης τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων – με καταμέτρηση έως αργά το βράδυ χθες, 16 Απριλίου, σε 82.692, από 82.367.


Η Ουχάν στην κεντρική Κίνα ανακοίνωσε το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής (17/04) ότι αύξησε κατά 1.290 τον συνολικό αριθμό των θανάτων στο έδαφός της και τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κατά 325, μετά μια «ολοκληρωμένη ανασκόπηση» των επιδημικών δεδομένων της.

Ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έχουν αμφισβητήσει ανοιχτά την ακρίβεια των πληροφοριών και στοιχείων που δημοσίευσε η Κίνα, σχετικά με την έκταση της επιδημίας στη χώρα.


Τι λέει η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιζιάν δήλωσε τη Μεγάλη Παρασκευή (17/04) ότι ουδέποτε υπήρξε συγκάλυψη της επιδημίας του κορονοϊού στην Κίνα. Συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση της χώρας δεν επιτρέπει καμιά συγκάλυψη.

Ο Ζάο δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης ότι η αναθεώρηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Ουχάν, όπου η επιδημία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019, ήταν το αποτέλεσμα στατιστικής επαλήθευσης για να εξασφαλιστεί η ακρίβεια των στοιχείων και ότι η αναθεώρηση είναι συνήθης διεθνής πρακτική.


Παράλληλα, το Πεκίνο απηύθυνε έκκληση για διεθνή ενότητα κατά του κορονοϊού, μετά την κριτική του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και αρκετών δυτικών πρωτευουσών για τη διαχείριση της επιδημίας από το Πεκίνο.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να ενωθούμε όλες οι χώρες για να πολεμήσουμε την επιδημία και να κερδίσουμε τον πόλεμο», εναντίον της Covid-19, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ζάο Λιζιάν.

Την προηγούμενη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Financial Times», ο Μακρόν χαρακτήρισε «αφελές» να πει ότι η διαχείριση της κρίσης από την Κίνα ήταν καλύτερη από αυτή των άλλων χωρών.

Η υγειονομική αρχή της Ουχάν ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι αναθεώρησε τον συνολικό αριθμό των θανάτων κατά 50%, που σημαίνει ότι οι θάνατοι στην πόλη είναι πλέον 3.869, για να διορθώσει αυτό που αποκαλούσε εσφαλμένη αναφορά, καθυστερήσεις και παραλείψεις.


(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ