16-05-2021

Κορονοϊός: Η Ουχάν ανακοίνωσε ξαφνικά… διπλάσιους νεκρούς από την πανδημία

«Βουτιά» άνευ προηγούμενου του ΑΕΠ της Κίνας το α' τρίμηνο

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η ανακοίνωση των αρχών της Ουχάν, της πόλης στην Κίνα που θεωρείται το «σημείο μηδέν» της πανδημίας του κορονοϊού, πως οι νεκροί από την ασθένεια είναι διπλάσιοι απ’ όσους γνωρίζαμε μέχρι σήμερα… Χωρίς να εξηγηθεί το γιατί οι περίπου 1.200 θάνατοι που ανακοινώθηκαν… τώρα, δεν ήταν γνωστοί εδώ και τόσο καιρό. Την ίδια ώρα, σημειώθηκε «βουτιά» άνευ προηγούμενου του ΑΕΠ της Κίνας το α’ τρίμηνο.


Συγκεκριμένα, η Ουχάν ανακοίνωσε τον νέο, μεγαλύτερο, αριθμό θυμάτων από τον κορονοϊό λίγες μέρες αφού η πόλη βγήκε από την καραντίνα που είχε επιβληθεί εξαιτίας της επιδημίας. Ο αριθμός των θανάτων στη Ουχάν αυξήθηκε κατά 1.290 (κατά σχεδόν 50% δηλαδή) και πλέον ανέρχεται σε 3.869.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της Covid-19, την οποία προκαλεί ο κορονοϊός, έως αργά το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτη (16/04), αναθεωρήθηκε κατά 325 και έφτασε σε 50.333.


Σε ανακοίνωση, η δημοτική υπηρεσία της Ουχάν για την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας Covid-19 αναφέρει ότι οι αναθεωρήσεις έγιναν σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς, καθώς και την αρχή της ευθύνης για την Ιστορία, τους πολίτες και τους θανόντες. Υπενθυμίζεται ότι δεν εξηγεί όμως γιατί οι 1.200 θάνατοι που ανακοίνωσε τώρα, δεν ήταν γνωστοί εδώ και τόσο καιρό… Ενισχύοντας, έτσι, και τις εστιάσεις του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και αυτών που «μιλούσαν» για «αλαλούμ» από πλευράς Κίνας, σχετικά με τα θύματα.

«Βουτιά» άνευ προηγούμενου του ΑΕΠ της Κίνας το α΄ τρίμηνο

Την ίδια ώρα, σε επίπεδο άνευ προηγουμένου, κατά 6,8% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, συρρικνώθηκε η κινεζική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, που είχε συνέπεια να ανασταλεί σχεδόν κάθε δραστηριότητα στη χώρα.

Πρόκειται μολαταύτα για τη χειρότερη επίδοση της οικονομίας της Κίνας αφότου άρχισαν να δημοσιοποιούνται δεδομένα για την πορεία του ΑΕΠ ανά τρίμηνο, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το τελευταίο τρίμηνο του 2019, καταγραφόταν ανάπτυξη 6%. Η Κίνα έχει να καταγράψει συρρίκνωση του ΑΕΠ της σε ετήσια βάση από το 1976.

Αν και τα στοιχεία που ανακοινώνει η Κίνα αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη από αρκετούς ειδικούς, εξετάζονται πάντα με μεγάλη προσοχή από τους αναλυτές, με δεδομένο το τεράστιο βάρος της χώρας για την παγκόσμια οικονομία.


Εν μέσω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο, η Κίνα αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη «με νέες δυσκολίες και προκλήσεις στην επανεκκίνηση της δραστηριότητας και της παραγωγής», αναγνώρισε μιλώντας στον Τύπο ο Μάο Σενγκγιόνγκ, εκπρόσωπος της κινεζικής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας.

Για να αναχαιτίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, που είχε ως τη Μεγάλη Πέμπτη (16/04) στοιχίσει τη ζωή σε 3.342 ανθρώπους στη χώρα, επισήμως τουλάχιστον, το Πεκίνο επέβαλε άνευ προηγουμένου μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών, αναστέλλοντας πρακτικά την οικονομική δραστηριότητα στο σύνολό της.

Οι πωλήσεις λιανικής έκαναν νέα βουτιά τον Μάρτιο (–15,8%) σε ετήσια βάση, πάντως το πλήγμα για τη βιομηχανική παραγωγή ήταν λιγότερο βαρύ (–1,1%). Στη διάρκεια των δύο προηγούμενων μηνών, για τους οποίους υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, οι πωλήσεις λιανικής είχαν υποχωρήσει κατά 20,5% ενώ η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 13,5%.

Παρά τη βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης τις τελευταίες εβδομάδες, εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι συνεχίζουν να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους, λόγω του φόβου ότι θα μολυνθούν.

Μεταξύ του Απριλίου και του Ιουνίου, η Κίνα αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη, αφού βίωσε το πρώτο τρίμηνο την «πιο ακραία επιβράδυνση (της οικονομικής δραστηριότητας) από την Πολιτιστική Επανάσταση», που είχε λάβει τέλος το 1976, εκτιμά ο αναλυτής Τζούλιαν Έβανς-Πρίτσαρντ της εταιρείας Capital Economics.


Ο ασιατικός γίγαντας ωστόσο κάθε άλλο παρά έχει αφήσει πίσω του τον αντίκτυπο της πανδημίας. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει απεναντίας ενδέχεται να κλιμακωθούν περαιτέρω, σύμφωνα με τον Έβανς – Πρίτσαρντ: οι κυριότερες εξ αυτών είναι η αύξηση της ανεργίας, η ανεπαρκής εσωτερική ζήτηση και η ολοένα πιο δύσκολη συγκυρία στο εξωτερικό, που πλήττει τις εξαγωγές.


Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, Sky News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ