31-10-2020

Iστορικό διάγγελμα της βασίλισσας Ελισάβετ: Η Βρετανία θα νικήσει τον κορονοϊό (video)

Σε μια ανθρώπινη στιγμή η Βασίλισσα Ελισάβετ απευθύνθηκε στον βρετανικό λαό για τον ιό - Δείτε τη φωτογραφία ντοκουμέντο του 1940 και όλο το μήνυμά της

Μήνυμα αισιοδοξίας ότι η Βρετανία θα «νικήσει» και οι πολίτες θα βρεθούν ξανά με τους φίλους και τις οικογένειές τους έστειλε η βασίλισσα Ελισάβετ σε τηλεοπτικό διάγγελμά της το βράδυ της Κυριακής (05/04). Η μακροβιότερη μονάρχης του κόσμου συγκίνησε σε μια σπάνια στιγμή της διαδρομής της στον θρόνο. «Θα συναντηθούμε ξανά, είναι το σωστό», ανέφερε συγκινημένη.

Δείτε τη φωτογραφία ντοκουμέντο του 1940 και όλο το μήνυμα. Η βασίλισσα μίλησε από το κάστρο του Ουίνδσορ, όπου έχει αποσυρθεί λόγω του κορονοϊού. Σημειώνεται ότι ο καμεραμάν που τράβηξε το βίντεο για το διάγγελμα ήταν καλυμμένος με προστατευτική στολή προκειμένου να μην υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος για τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Η βασίλισσα της Βρετανίας ευχαρίστησε το προσωπικό του εθνικού συστήματος υγείας της χώρας (NHS) και όλους όσους εργάζονται στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19. Η βασίλισσα ευχαρίστησε επίσης όσους μένουν σπίτι, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην προστασία των ευπαθών ομάδων.

Ο κορονοϊός «ανάγκασε», λοιπόν, τη βασίλισσα Ελισάβετ να απευθυνθεί με διάγγελμα στον βρετανικό λαό. Ήταν μόλις το πέμπτο τα τελευταία 68 χρόνια – εξαιρουμένων των μηνυμάτων της κάθε Χριστούγεννα – δείγμα της δύσκολης κατάστασης που υπάρχει στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας.

Με βάση τον «Guardian», δεν ήταν μήνυμα που απευθύνθηκε μόνο στους Βρετανούς, μόνο στην Κοινοπολιτεία. Ήταν ένα μήνυμα που απευθύνθηκε σε όλους, απ’ άκρη σ’ άκρη, σε όλη τη γη. Η μακροβιότερη μονάρχης του κόσμου ήταν συγκινητική και με στοργικό τρόπο έστειλε μήνυμα ελπίδας.

Ο αριθμός των θανάτων της Βρετανίας αυξήθηκε κατά 621 φθάνοντας συνολικά τις 4.934, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ τόνισε ότι είναι «κρίσιμο για την αποστολή», οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της κυβέρνησης.

Δείτε το μήνυμα που έστειλε μέσα από το διάγγελμά της η Βασίλισσα Ελισάβετ:

«Θα συναντηθούμε ξανά» είπε, με την οικογένεια και τους φίλους μας, αλλά τόνισε πως το σημαντικό αυτή την στιγμή είναι να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας. «Είναι το σωστό», τόνισε…

Ξεκινώντας, η Βασίλισσα Ελισάβετ τόνισε: «Μιλάω μαζί σας σε δύσκολους καιρούς. Αν και αντιμετωπίσαμε προκλήσεις στο παρελθόν, αυτή εδώ είναι διαφορετική. Αυτή τη φορά, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλα τα κράτη του κόσμου, σε μια κοινή προσπάθεια, εκμεταλλευόμενοι τα μεγάλα πλεονεκτήματα της επιστήμης και της ενστικτώδους συμπόνοιας για να θεραπευτούμε».

Στη συνέχεια ανέφερε: «Θέλω να ευχαριστήσω τους γιατρούς και όλους όσους εργάζονται καθημερινά έξω από τα σπίτια τους. Ευχαριστώ εσάς που μένετε σπίτι σας. Μαζί θα νικήσουμε την νόσο και αν μείνουμε ενωμένοι θα το ξεπεράσουμε. Όλοι θα θυμούνται με περηφάνια για το πώς έδωσαν την μάχη.

Μου θυμίζει το πρώτο διάγγελμα που έκανα το 1940 με την αδερφή μου. Ως παιδιά, μιλήσαμε από εδώ, από τα ανάκτορα του Ουίνδσορ στα παιδιά που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και στάλθηκαν μακριά για την δική τους ασφάλεια. Σήμερα, για μια ακόμη φορά, πολλοί νιώθουν μια οδυνηρή αίσθηση αποχωρισμού από τους αγαπημένους τους. Όμως τώρα, όπως τότε. ξέρουμε, βαθιά μέσα μας, πως αυτό είναι το σωστό».

Τότε προβλήθηκε κι αυτό το ιστορικό ντοκουμέντο.

«Πρέπει να σκεφτόμαστε πως παρόλο που πρέπει να κάνουμε ακόμα υπομονή, οι καλύτερες ημέρες θα επιστρέψουν: Θα είμαστε με τους φίλους μας ξανά. Θα είμαστε με τις οικογένειές μας ξανά. Θα συναντηθούμε ξανά», συνέχισε η βασίλισσα Ελισάβετ και κατέληξε: «Αυτό σήμερα είναι διαφορετικό. Θα πετύχουμε και αυτό θα ανήκει σε καθέναν από εμάς. Οι καλύτερες ημέρες θα γυρίσουν και θα είμαστε με τους δικούς μας ανθρώπους. Στέλνω σε όλους μας τις ευχές μου».


(πληροφορίες από BBC, Guardian)