09-05-2021

Κορονοϊός: Μέσω GPS θα παρακολουθούνται οι Ρώσοι – Με SMS θα ενημερώνονται ότι μπαίνουν σε καραντίνα

Ποια στοιχεία των πολιτών θα καταγράφονται  

Το υπουργείο Tηλεπικοινωνιών της Ρωσίας δημιούργησε ένα σύστημα παρακολούθησης πολιτών που είχαν έρθει σε επαφή με άτομα που νόσησαν από τον κορονοϊό, το οποίο θα χρησιμοποιεί τις πληροφορίες γεωγραφικού εντοπισμού από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Την σχετική ανακοίνωση έκανε με επιστολή του προς τους κυβερνήτες των περιφερειών ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών Μαξούτ Σαντάγεφ.

Την εντολή για την δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος παρακολούθησης είχε δώσει στο υπουργείο Τηλεπικοινωνιών στα τέλη Μαρτίου ο ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι πολίτες θα ενημερώνονται με σχετικό μήνυμα για την επαφή που είχαν με κάποιο άτομο που νόσησε από τον κορονοϊό, το οποίο θα τους επισημαίνει ότι θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα. Παράλληλα τα στοιχεία αυτά θα στέλνονται στα κατά τόπους περιφερειακά επιχειρησιακά κέντρα της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών Μαξούτ Σαντάγεφ, δήλωσε ότι το σύστημα αυτό βρίσκεται ήδη σε ειδική ενότητα στον ιστότοπο του υπουργείου. Με την επιστολή του ο υπουργός ζητά να ενημερωθεί για τους αρμοδίους που θα αναλάβουν στην περιφέρεια να εισάγουν στο σύστημα στοιχεία που αφορούν τους πολίτες. Τα στοιχεία που θα εισάγονται στο σύστημα είναι οι αριθμοί των κινητών τηλεφώνων των πολιτών που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό, όχι όμως το όνομα, το πατρώνυμο και το επίθετό τους, ούτε η διεύθυνση διαμονής τους. Θα εισάγεται όμως στο σύστημα η ημερομηνία εισαγωγής τους στο νοσοκομείο για νοσηλεία καθώς και οι αριθμός κινητών τηλεφώνων των πολιτών που βρίσκονται σε καραντίνα, όπως και η ημερομηνία έναρξης της καραντίνας.

Πρόσφατα ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι το εν λόγω σύστημα παρακολούθησης δεν παραβιάζει τα δικαιώματα των Ρώσων πολιτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ