09-05-2021

Κορονοϊός: Πάνω από 100 χώρες έχουν ζητήσει βοήθεια από τη Νότια Κορέα για την πανδημία

Τα μαζικά τεστ υπήρξαν καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχημένη αντιμετώπιση της κατάστασης 

Αιτήματα από 121 χώρες για βοήθεια έχει λάβει η Νότια Κορέα σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού. Η βοήθεια σχετίζεται με τεστ για τη διάγνωση της ασθένειας.

Την είδηση γνωστοποίησε την Τετάρτη 1 Απριλίου αξιωματούχος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών, καθώς οι αρχές σ’ όλο τον κόσμο δέχονται ισχυρές πιέσεις για να περιορίσουν τη διάδοση της νόσου.

Στα διαγνωστικά τεστ, που έγιναν μαζικά στη Νότια Κορέα σε συνδυασμό με την εντατική ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων, πιστώνεται ότι συνέβαλαν στην επιβράδυνση της διάδοσης του κορονοϊού στη χώρα, η οποία είχε κάποτε τα περισσότερα κρούσματα μετά την Κίνα.

«Λαμβάνουμε πάρα πολλά αιτήματα από διάφορες χώρες καθώς έχουμε αποκτήσει εμπειρία από τα πρώτα στάδια της επιδημίας. Ο αριθμός τους, που είναι τώρα 121 χώρες, αυξάνεται καθημερινά», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί «επικαλούμενος τον ευαίσθητο για τη διπλωματία χαρακτήρα του θέματος».

Η Νότια Κορέα προχώρησε στη σύσταση ειδικής δύναμης, η οποία θα καθορίσει πώς η χώρα μπορεί να βοηθήσει, είτε με εξαγωγές διαγνωστικών τεστ είτε με άλλη ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου.

Ο αξιωματούχος δεν κατονόμασε τις χώρες, όμως νοτιοκορεάτες κατασκευαστές διαγνωστικών τεστ έχουν συμβόλαια να προμηθεύσουν αμερικανικές Πολιτείες και χώρες στις οποίες περιλαμβάνεται η Ιταλία.

Οι νοτιοκορεατικές εταιρείες βιοτεχνολογίας, που προμηθεύουν τα διαγνωστικά τεστ, έχουν αυξήσει την παραγωγή τους για να ανταποκριθούν στην αύξηση της ζήτησης. Η τιμή των μετοχών μερικών από τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου έχει σχεδόν τριπλασιασθεί από την αρχή του έτους.

Η Νότια Κορέα αναλύει επίσης διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό της φινλανδικής εταιρείας υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών Mehilainen, η οποία θα στείλει αεροπορικώς 18.000 δείγματα στη χώρα μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες, ανακοίνωσαν η εταιρεία και ένας νοτιοκορεάτης αξιωματούχος της δημόσιας υγείας.

Η Mehilainen, στους πελάτες της οποίας περιλαμβάνονται μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Φινλανδίας, ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με ένα νοτιοκορεατικό εργαστήριο και θα στείλει τα δείγματα με πτήσεις τσάρτερ της Finnair.

«Η τεχνογνωσία στη Νότια Κορέα είναι υψηλού βαθμού και υπάρχουν οι ικανότητες για να γίνουν τεστ», ανέφερε σε δήλωσή της η Mehilainen.

Τα αεροπλάνα θα επιστρέψουν με προστατευτικό εξοπλισμό για τους εργαζόμενους στην υγεία και υλικά για τεστ, πρόσθεσε η Mehilainen.

Το σύστημα δημόσιας υγείας της Φινλανδίας πασχίζει για να ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση για διαγνωστικά τεστ και τα έχει περιορίσει στο υγειονομικό προσωπικό και στους πιο ευάλωτους ή πιο σοβαρά νοσούντες. Μεγάλες φινλανδικές εταιρείες έχουν προσφερθεί να πληρώσουν για να κάνουν τεστ υπάλληλοί τους που δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα δημόσιας υγείας.

Ο αξιωματούχος της δημόσιας υγείας στα κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών δήλωσε πως η κυβέρνηση συμβούλευσε τα 118 εγκεκριμένα από το κράτος εργαστήρια που είναι διαθέσιμα για διαγνωστικά τεστ να «βοηθήσουν τη Φινλανδία στον βαθμό που δεν θα επηρεασθούν οι επιχειρήσεις στην Κορέα».

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ