07-05-2021

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα συμπεριφέρεται σαν κράτος – αρχιπέλαγος

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του σχετικά με την πρόσφατη δήλωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

«Ατυχή και παραπλανητική» χαρακτηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ τη χθεσινή δήλωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκε ως απάντηση μετά την επιστολή του τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ περί δήθεν θαλάσσιων ζωνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι θέσεις της Ελλάδας για τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο, ενώ κάνει λόγο για «μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του διδύμου Ελλάδος-Ελληνοκυπρίων για μέγιστη ναυτική δικαιοδοσία» και «για παραμέληση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων».

Παράλληλα αναφέρει ότι «είναι ενάντια του διεθνούς δικαίου οι ισχυρισμοί περί θαλάσσιας δικαιοδοσίας που έθεσε η Ελλάδα ως δήθεν κράτος – αρχιπέλαγος, το οποίο αγνοεί την αρχή της δίκαιης και ισότιμης δικαιοδοσίας που είναι ο βασικός κανόνας στον καθορισμό των ναυτιλιακών δικαιοδοσιών».

Η ανακοίνωση:

«Στον πυρήνα του προβλήματος της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκονται οι μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του διδύμου Ελλάδος-Ελληνοκυπρίων για μέγιστη ναυτική δικαιοδοσία και η παραμέληση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και από την Ελλάδα και από την Ε.Ε.

Δεν έχουν καμία νομική αξία οι προσπάθειες νομιμοποίησης των απαιτήσεων εντός αυτού του πεδίου εφαρμογής μέσω της ΕΕ και με τους χάρτες που δημοσιεύονται στο πλαίσιο αυτού του θεσμικού οργάνου.

Είναι ενάντια του διεθνούς δικαίου οι ισχυρισμοί περί θαλάσσιας δικαιοδοσίας που έθεσε η Ελλάδα ως δήθεν αρχιπελαγικό κράτος, το οποίο αγνοεί την αρχή της δίκαιης και ισότιμης δικαιοδοσίας που είναι ο βασικός κανόνας στον καθορισμό των ναυτιλιακών δικαιοδοσιών..

Το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα είναι το Καστελόριζο , όπως αναφέρθηκε στις προηγούμενες εξηγήσεις μας.

Η Τουρκία από τη μια πλευρά, διατηρεί ανοικτή τη διπλωματική οδό και τους διαύλους συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, από την άλλη θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ