14-04-2021

«Πόλεμος» ΗΠΑ – Κίνας για το πού ξεκίνησε ο κορονοϊός: Τι χρεώνει το Πεκίνο στην Ουάσινγκον

Κινεζικές πρεσβείες υποστηρίζουν με tweet ότι ο κορονοιός πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ

Ο «πόλεμος» των ΗΠΑ και Κίνα για το που ξεκίνησε ο κορονοϊός συνεχίζεται και αυτή τη φορά η κινεζική κυβέρνηση υποστηρίζει μια νέα άποψη για την πανδημία, ότι δηλαδή στην πραγματικότητα δεν ξεκίνησε από την κεντρική επαρχία Χουμπέι στη χώρα της, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπενθυμίζεται ότι οι δυο χώρες ήταν σε διαμάχες και σε εμπορικό επίπεδο.

Με μήνυμα στο Twitter, η κινεζική πρεσβεία στο Παρίσι υποστήριξε τη Δευτέρα (23/03) ότι ο ιός πιθανόν να είχε ήδη εμφανιστεί στις ΗΠΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να συγκαλύψει αυτό το θέμα. «Πόσα κρούσματα του Covid-19 υπήρχαν μεταξύ των 20.000 θανάτων από τη γρίπη (στις Ηνωμένες Πολιτείες) τον περασμένο Σεπτέμβριο;» αναφέρει το tweet. Το μήνυμα δεν περιείχε πάντως επιστημονικά στοιχεία για τους ισχυρισμούς.

Ήδη από τα μέσα Μαρτίου, ένας εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών είχε διατυπώσει τη θεωρία ότι ο αμερικανικός στρατός είχε εισαγάγει τον ιό στην πόλη της Κεντρικής Κίνας Ουχάν τον Οκτώβριο. Τότε φέρεται να είχαν γίνει στην συγκεκριμένη περιοχή Παγκόσμιοι Αγώνες για Ένοπλες Δυνάμεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν καλέσει μετά από αυτό τον κινέζο πρεσβευτή για εξηγήσεις…

Οι εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο μετά την κρίση του κορονοϊού. Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι βρίσκεται πίσω από «παράλογες φήμες» και «θεωρίες συνωμοσίας» σχετικά με τη γένεση του ιού, οι οποίες διαδίδονται στο διαδίκτυο.

Και η κινεζική πρεσβεία στη Γερμανία σε μια σειρά από μηνύματα κυβερνητικών αξιωματούχων της Κίνας στο Twitter, κατονομάζει τις ΗΠΑ ως πιθανή χώρα προέλευσης του ιού. Συγκεκριμένα η κινεζική πρεσβεία στο Βερολίνο δημοσίευσε την Κυριακή (22/03) ένα tweet του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Λιγιάν Ζάο, στο οποίο υποστήριζε ότι ο ιός Covid-19 πρωτοεμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες ήδη το περασμένο φθινόπωρο. «Αν ο Covid-19 ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν δυνατότητες δοκιμών, πόσοι θα πρέπει να έχουν μολυνθεί;», αναρωτιέται ο Λιγιάν, ο οποίος συμπλήρωσε: «Οι ΗΠΑ θα πρέπει να βρουν πότε εμφανίστηκε ο ασθενής μηδέν».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τον κορονοϊό «κινέζικο ιό» με το Πεκίνο να αντιδρά οργισμένα. Αργότερα, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι σέβεται την Κίνα, αλλά επέμενε να λέει τον κορονοϊό, «κινέζικο ιό»

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Die Welt , AFP

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ