22-10-2020

Βρετανία: 21 νεκροί από τον κορονοϊό – Τώρα λαμβάνει μέτρα ο Τζόνσον (video)

Ο βρετανός Πρωθυπουργός διαπίστωσε και αυτός ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο...

«Να είστε προετοιμασμένοι ότι θα χάσετε αγαπημένα σας πρόσωπα», είπε στο διάγγελμά του ο Μπόρις Τζόνσον προς τους Βρετανούς, βάζοντας, όμως, τότε σε… δεύτερη μοίρα τα μέτρα, αλλά πλέον ο πρωθυπουργός της χώρας είναι αναγκασμένος να… επέμβει, καθώς ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 21.

Έτσι, ο Μπόρις Τζόνσον επαναπροσδιορίζει τη στάση του και ετοιμάζεται να απαγορεύσει τις μαζικές συναθροίσεις, μετά και τις επικρίσεις που έχει δεχθεί για ολιγωρία στη λήψη μέτρων.

Οι 10 νέοι θάνατοι που καταγράφηκαν το Σάββατο (14/03) αφορούν ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή ηλικιωμένους ή ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, διευκρίνισε ο Κρις Ουίτι, επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Αγγλίας.


Η χώρα καταμετρά πλέον 1.140 επιβεβαιωμένα κρούσματα έναντι 798 χθες. Όμως, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας είχε διατυπώσει την εκτίμηση αυτήν την εβδομάδα ότι ο αριθμός των κρουσμάτων βρίσκεται μεταξύ 5.000 και 10.000. Όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ, το κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει ένα έκτακτο νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα και η απαγόρευση των μαζικών συναθροίσεων θα τεθεί σε ισχύ από το Σαββατοκύριακο.

Εκδηλώσεις όπως το τουρνουά τένις του Ουίμπλεντον, το φεστιβάλ μουσικής του Γκλαστονμπέρι και οι αγώνες ιπποδρομιών του Ρόγιαλ Άσκοτ ενδέχεται να ακυρωθούν, γράφει η «Daily Telegraph».

Προς το παρόν, η κυβέρνηση, που ελπίζει να καθυστερήσει την κορύφωση της επιδημίας για το καλοκαίρι για να απαλύνει το φορτίο από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, συνέστησε στους πολίτες που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα να παραμείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους για μία εβδομάδα.

Μπ. Τζόνσον προς Βρετανούς για τον κορονοϊό: Να είστε προετοιμασμένοι ότι θα χάσετε αγαπημένα σας πρόσωπα


Πριν από δυο ημέρες σε διάγγελμα του προς τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον, προειδοποίησε ξεκάθαρα τους Βρετανούς ότι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να χάσουν αγαπημένα τους πρόσωπα.

Μεταξύ άλλων, ο Μπόρις Τζόνσον, απευθυνόμενος στους πολίτες, ανέφερε τα εξής:
«Είναι σαφές ότι ο κορονοϊός, συνεχίζει και θα συνεχίσει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας τους επόμενους μήνες. Έχουμε κάνει ό,τι μπορεί να γίνει για να περιοριστεί η ασθένεια και έχουμε κερδίσει πολύτιμο χρόνο. Όμως τώρα είναι μια παγκόσμια πανδημία.Ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί απότομα, και ειλικρινά, ο πραγματικός αριθμός των περιπτώσεων είναι υψηλότερος – ίσως πολύ υψηλότερος – από τον αριθμό των περιπτώσεων που έχουμε μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει.

Πρέπει να είμαι σαφής, όλοι πρέπει να είμαστε σαφείς, ότι αυτή είναι η χειρότερη κρίση της δημόσιας υγείας μιας ολόκληρης γενιάς.Μερικοί άνθρωποι συγκρίνουν τον κορονοϊό με την εποχική γρίπη. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι σωστό. Λόγω της έλλειψης ανοσίας, η ασθένεια αυτή είναι πιο επικίνδυνη.Και πρόκειται να εξαπλωθεί περαιτέρω και θα πρέπει να είμαι ειλικρινής με τον βρετανικό λαό, πολλές περισσότερες οικογένειες πρόκειται να χάσουν αγαπημένα τους πρόσωπα πριν από την ώρα τους.


Αλλά όπως είπαμε τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε ένα σαφές σχέδιο πάνω στο οποίο εργαζόμαστε τώρα. Και τώρα κινούμαστε στην επόμενη φάση αυτού του σχεδίου.Δεν προσπαθούμε μόνο να περιορίσουμε την ασθένεια, στο μέτρο του δυνατού, για να μην προκληθεί περισσότερος πόνος, αλλά να καθυστερήσουμε την εξάπλωσή της ακόμη και μερικές εβδομάδες, γιατί τότε, καθώς ο καιρός βελτιώνεται και λιγότεροι άνθρωποι υποφέρουν από τις φυσιολογικές αναπνευστικές νόσους, θα υπάρχουν αφενός περισσότερα κρεβάτια στα νοσοκομεία και αφετέρου θα έχουμε περισσότερο χρόνο για ιατρική έρευνα.

Το πιο σημαντικό καθήκον θα είναι να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους ανθρώπους μας κατά τη διάρκεια των εβδομάδων αιχμής, όπου υπάρχει ο μέγιστος κίνδυνος έκθεσης στη νόσο. Επομένως, η πλέον επικίνδυνη περίοδος δεν είναι τώρα, αλλά μερικές εβδομάδες μετά, ανάλογα με το πόσο γρήγορα εξαπλώνεται.Σήμερα λοιπόν προχωρούμε με το σχέδιό μας. Από αύριο, αν έχετε συμπτώματα κορονοϊού, όσο ήπια και να είναι, τότε θα πρέπει να μείνετε στο σπίτι για τουλάχιστον 7 ημέρες για να προστατεύσετε τους άλλους και να βοηθήσετε στην επιβράδυνση της εξάπλωσης της νόσου.

Συνιστούμε στα άτομα άνω των 70 ετών και σε όσους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας να μην κάνουν κρουαζιέρες και επίσης συμβουλεύουμε κατά των διεθνών σχολικών ταξιδιών.Σε κάποια στιγμή τις επόμενες εβδομάδες, είναι πιθανό να λάβουμε περαιτέρω μέτρα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα μέτρα αυτά θα προκαλέσουν σοβαρές διαταραχές στη χώρα μας για πολλούς μήνες.Όμως σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό θα μας βοηθήσει να επιβραδύνουμε την ασθένεια και να σώσουμε ζωές. Θέλω επίσης σε αυτό το στάδιο να μιλήσω άμεσα στους ηλικιωμένους.


Επειδή αυτή η ασθένεια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για εσάς, για τους ηλικιωμένους, αν και για τη μεγάλη πλειοψηφία θα είναι μια ήπια έως μέτρια ασθένεια, γνωρίζω ότι αρκετοί άνθρωποι θα ανησυχούν πολύ. Και νομίζω ότι όλοι πρέπει να σκεφτούμε τους ηλικιωμένους συγγενείς μας, τα πιο ευάλωτα μέλη της οικογένειάς τους, τους γείτονές μας και όλα όσα μπορούμε να κάνουμε για να τα προστατεύσουμε τους επόμενους μήνες. Θα χρειαστεί να κινητοποιήσουμε εκατομμύρια ανθρώπους για να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον. Και απλά θέλω να το ξέρετε».