11-02-2021

Διάγγελμα Μακρόν για κορονοϊό: Αντιμέτωποι με τη χειρότερη κρίση δημόσιας υγείας εδώ και 100 χρόνια (video)

Ο γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης νέα έκτακτα μέτρα, ενώ χαρακτήρισε ανεπαρκή την παρέμβαση της ΕΚΤ για τη στήριξη της οικονομίας - Έκκλησε στις ευπαθείς ομάδες και στους ηλικιωμένους να μείνουν σπίτια τους

O Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για τη χειρότερη κρίση στον τομέα της δημόσιας Υγείας με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Γαλλία εδώ και έναν αιώνα σε τηλεοπτικό διάγγελμα το βράδυ της Πέμπτης (12/03). Ήδη, οι νεκροί στη χώρα από τον κορονοϊό ανέρχονται στους 61 ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Υγείας.

Όπως επισήμανε ο γάλλος πρόεδρος, θα αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό οι δυνατότητες των νοσοκομείων της χώρας, προκειμένου να διαχειριστούν την επιδημία του κορονοϊού. Ανακοίνωσε επίσης νέα έκτακτα μέτρα, ενώ χαρακτήρισε ανεπαρκή την παρέμβαση της ΕΚΤ για τη στήριξη της οικονομίας.


Επιπλέον, ο Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών και εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα Υγείας να παραμείνουν στα σπίτια τους για όσο χρειαστεί.

Ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών, που προβλέπεται για αυτήν την Κυριακή, θα διεξαχθεί κανονικά, σημείωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, ενώ όσον αφορά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, από τους παιδικούς σταθμούς έως τα πανεπιστήμια, γνωστοποίησε ότι θα παραμείνουν κλειστά από την προσεχή Δευτέρα.


Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε, επίσης, ότι θα ζητήσει από τις επιχειρήσεις να επιτρέψουν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα συνεχίσουν να λειτουργούν, σύμφωνα με τον ίδιο, την ώρα που, όπως ανακοίνωσε, το κράτος θα αναλάβει τη μισθοδοσία εκείνων που θα πρέπει να εργαστούν από το σπίτι. Ο πρόεδρος της Γαλλίας γνωστοποίησε ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις των Γάλλων για τον μήνα Μάρτιο αναβάλλονται.

Η Ευρώπη πρέπει να ενεργήσει με σθένος και σύντομα για την οικονομική ανάκαμψη, υπογράμμισε ο Εμανουέλ Μακρόν, που έκρινε ως ανεπαρκή τα μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ. Όσον αφορά στα σύνορα, ο γάλλος πρόεδρος είπε ότι εφόσον χρειαστεί θα κλείσουμε τα σύνορα, όμως σε συντονισμό με την ΕΕ.


Η έκκληση των γάλλων ανταποκριτών στην Ιταλία για τα μέτρα προστασίας

Την ίδια στιγμή, γάλλοι ανταποκριτές που εργάζονται στην Ιταλία αποφάσισαν να απευθύνουν έκκληση στον Εμανουέλ Μακρόν, και όλους τους συμπολίτες τους να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιταλίας, σε ότι αφορά τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. «Και έξω από την Ιταλία δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος, θεωρούμε χρέος μας να ευαισθητοποιήσουμε τον γαλλικό πληθυσμό», γράφουν σε επιστολή τους οι δημοσιογράφοι.

«Πολλά στοιχεία που μας φθάνουν από την Γαλλία, δείχνουν ότι μεγάλο μέρος των συμπατριωτών μας δεν έχει αλλάξει τις συνήθειές του. Θεωρούν ότι δεν απειλούνται, ιδίως οι νεώτεροι», εξηγούν οι γάλλοι ανταποκριτές που ζουν στις ιταλικές πόλεις.

Εξηγούν, δε, ότι το σύστημα Υγείας της Βόρειας Ιταλίας είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης και ότι η Γαλλία πρέπει να παραδειγματιστεί από την εμπειρία της συγκεκριμένης χώρας. Διότι η απόσταση ανάμεσα στα όσα συμβαίνουν στην Ιταλία και την έλλειψη προετοιμασίας της γαλλικής κοινής γνώμης – όπως γράφουν – είναι θεαματική».

(πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ