29-10-2020

Πάνω από 4.000 θάνατοι παγκοσμίως από τον κορονοϊό – Όλη η Ιταλία σε καραντίνα

Παρά την επιβράδυνση των κρουσμάτων στην Ασία - Πρώτος ασθενής σε εργοστάσιο της Boeing

Με την Ιταλία να είναι όλη σε «κόκκινη ζώνη» και την Ελλάδα να παίρνει συνεχώς νέα μέτρα και για τα σχολεία, μακραίνει συνεχώς η λίστα των θυμάτων του κορονοϊού, παρά την επιβράδυνση των κρουσμάτων στην Ασία. Σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), ο αριθμός των νεκρών έσπασε το φράγμα των 4.000 παγκοσμίως, μετά τους 17 νέους θανάτους που ανακοινώθηκαν στην Κίνα. Πρώτο κρούσμα σε εργοστάσιο της Boeing… Με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να προειδοποιεί: «Η απειλή μιας πανδημίας είναι πολύ πραγματική».

Με βάση την καταμέτρηση του «AFP», πουβασίζεται σε ανοικτές πηγές, επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις, ως τις 03:00 σήμερα η επιδημία της ασθένειας COVID-19 είχε στοιχίσει τη ζωή σε 4.011 ανθρώπους, ενώ ο SARS-CoV-2 είχε προσβάλει πάνω από 110.000 άλλους σε πάνω από εκατό χώρες και περιοχές.

Στην Ευρώπη ο συνολικός αριθμός των νεκρών έχει φτάσει στους 511, αφού μόνο στην Ιταλία 463 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο. 21 θάνατοι έχουν καταγραφεί στη Γαλλία, 16 στην Ισπανία, 4 στη Βρετανία, 3 στην Ολλανδία, 2 στην Ελβετία και 2 στη Γερμανία.

Ενώ όμως στην Ασία η κατάσταση φαίνεται να βελτιώνεται, στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο έχει σημάνει συναγερμός. Ολόκληρη η Ιταλία έχει τεθεί σε καραντίνα καθώς ο αριθμός κρουσμάτων και νεκρών πολλαπλασιάζεται ταχύτατα.

Σε ένα δραματικό διάγγελμα ο ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, έθεσε ουσιαστικά 60 εκατομμύρια Ιταλούς σε καραντίνα. Κάνοντας λόγο για την «πιο σκοτεινή ώρα» της χώρας υπογράμμισε ότι το μέτρο «μένω στο σπίτι» θα εφαρμοστεί τελικά σε όλοι την επικράτεια με στόχο να προστατευθούν οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

«Είναι η στιγμή της ευθύνης, θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις πολιτών σε όλη τη χώρα, εκτός αν υπάρχουν λόγοι υγείας, επαγγελματικές ανάγκες που πρέπει να αποδεικνύονται και άλλες έκτακτες ανάγκες», τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα έχει αυξηθεί σε 9.172, ενώ από αυτούς που είχαν αρχικά προσβληθεί, 724 έχουν πλήρως αναρρώσει. Περίπου 733 ασθενείς νοσηλεύονται σε εντατική θεραπεία έναντι 650 ασθενών, σύμφωνα με τον προηγούμενο απολογισμό.

Κίνα: Ο Σι για πρώτη φορά στο επίκεντρο της επιδημίας

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έφθασε το πρωί της Τρίτης (10/03) στη Ουχάν, την εστία της επιδημίας του Covid-19. Πρόκειται για την πρώτη γνωστή επίσκεψή του στην περιοχή αφότου ξέσπασε η επιδημία.

Ο Σι θα δει κατοίκους, γιατρούς, ασθενείς και αξιωματούχους στο πλαίσιο της επίσκεψής του για την «επιθεώρηση» των μέτρων πρόληψης και ελέγχου της επιδημίας στην πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα. Θα εκφράσει εξάλλου τις ευχαριστίες του και αυτές της κυβέρνησής του στους εργαζόμενους στον τομέα της δημόσιας υγείας, τους αξιωματικούς και τους οπλίτες των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων, τους αστυνομικούς, τους κοινωνικούς λειτουργούς, τους τοπικούς αξιωματούχους και τους εθελοντές που έδωσαν μάχη για την αντιμετώπιση της επιδημίας στην πρώτη γραμμή…

Ολόκληρη η επαρχία Χουμπέι, στην οποία ανήκει η Ουχάν, έχει υπό αποκλεισμό ήδη από το πρώτο στάδιο της κρίσης. σύμφωνα με το Νέα Κίνα. Αρχές εξετάζουν, ωστόσο, το ενδεχόμενο να αρχίσουν σταδιακά να επιτρέπουν σε πολίτες περιοχών όπου ο κίνδυνος μόλυνσης θεωρείται μέσος ως χαμηλός να ταξιδεύουν ξανά, όπως μετέδωσαν κινεζικά ΜΜΕ επικαλούμενα τον επικεφαλής της επαρχιακής οργάνωσης του κινεζικού ΚΚ Γινγκ Γιονγκ.

Εν τω μεταξύ η Κίνα ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο μόλις 19 νέα κρούσματα. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό από τις 18 Ιανουαρίου. Συνολικά 1.297 ασθενείς που είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό έλαβαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία αφού ανάρρωσαν τη Δευτέρα (09/03) στην ηπειρωτική Κίνα, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας. Μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (09/03), ο αριθμός των ασθενών που αποθεραπεύθηκε και έλαβε εξιτήριο ανερχόταν σε 59.897.

Στη Νότια Κορέα κατεγράφησαν 131 νέα κρούσματα, σε μία νέα επιβράδυνση του ρυθμού εξάπλωσης του ιού. 


Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Boeing

Η αμερικανική κατασκευάστρια αεροσκαφών Boeing ανακοίνωσε τη Δευτέρα (09/03) ότι ένας από τους εργαζομένους σε εργοστάσιό της επιβεβαιώθηκε πως έχει προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, κάτι που σηματοδοτεί το πρώτο γνωστό κρούσμα μεταξύ των υπαλλήλων της.

Ο υπάλληλος εργάζεται στο εργοστάσιο του Έβερετ, κοντά στο Σιάτλ, στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, η οποία συγκαταλέγεται σε αυτές που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία ιογενούς πνευμονίας στις ΗΠΑ. Στη συγκεκριμένη εγκατάσταση της Μπόινγκ συναρμολογούνται κυρίως τα εμπορικά αεροσκάφη 777 και 787.

«Ο εργαζόμενος βρίσκεται τώρα σε καραντίνα και δέχεται τις περιποιήσεις και τη θεραπεία που είναι απαραίτητο να λάβει για να αναρρώσει», διαβεβαίωσε η διεύθυνση της Μπόινγκ σε ανακοίνωσή της.


Ο αμερικανικός κολοσσός της αεροναυπηγικής πρόσθεσε ότι λαμβάνει προληπτικά μέτρα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της επιδημίας στα εργοστάσιά της.

Η Μπόινγκ εξήγησε ότι ζήτησε από τους υπαλλήλους της που είχαν έλθει σε επαφή ή εργάζονταν μαζί με τον άνθρωπο που μολύνθηκε να τεθούν από μόνοι τους υπό περιορισμό και διαβεβαίωσε ακόμη ότι απολύμανε όλους τους χώρους δουλειάς και τους κοινόχρηστους χώρους.

Η εταιρεία θύμισε εξάλλου πως έχει ζητήσει από ορισμένους υπαλλήλους τους στην περιοχή Πάτζετ Σάουντ, επίσης κοντά στο Σιάτλ, να εργάζονται από τα σπίτια τους. Πρόκειται για υπαλλήλους διοικητικών υπηρεσιών.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, BBC, Bloomberg, Xihnua)