29-10-2020

Reuters: Οργή Βρυξελλών για Ερντογάν αλλά και σκέψεις για νέα χρηματοδότηση

«"Στόχος εκβιασμού" από τον τούρκο πρόεδρο η ΕΕ», αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, αλλά θα δοθεί ξανά βοήθεια στην Άγκυρα

Θέμα για το προσφυγικό πρόβλημα είχε το «Reuters» την Τρίτη (03/03) μετά την επίσκεψη των ευρωπαίων αξιωματούχων στον Έβρο μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ αξιωματούχοι των Βρυξελλών φέρεται να είναι εξοργισμένοι με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η Ευρώπη “βγάζει καπνούς” με τον εκβιασμό Ερντογάν αλλά σκέπτεται και να δώσει περισσότερα χρήματα», είναι ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ. «Η Ελλάδα εξασφαλίζει τώρα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», υπογραμμίζει το «Der Spiegel» με τη σειρά του. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Reuters», σε συνάντηση που έγινε αυτή την εβδομάδα μεταξύ πρεσβευτών της ΕΕ, υπήρξε έκρηξη οργής για την απόπειρα του τούρκου προέδρου να εκβιάσει την Κοινότητα επιτρέποντας σε μετανάστες να εισβάλουν μαζικά στην Ελλάδα.

Στην ίδια σύσκεψη, πολλοί από τους συμμετέχοντες ομολόγησαν, ωστόσο, ότι ο Ερντογάν κρατά δέσμια την Ευρώπη επειδή τα κράτη – μέλη της δεν μπορούν να συμφωνήσουν πώς να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό και προκειμένου να αποφύγουν μία επανάληψη της κρίσης του 2015/2016, πρέπει να «σπρώξουν» και άλλα χρήματα στη Τουρκία έτσι ώστε να βάλουν ένα «ταβάνι» στις αφίξεις μεταναστών στην Ευρώπη.

«Η ΕΕ είναι στόχος εκβιασμού», δήλωσε ένας διπλωμάτης κατά τη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης στις Βρυξέλλες, λεπτομέρειες της οποίας γνωστοποιήθηκαν στο «Reuters» από διάφορες διπλωματικές πηγές.

«Κοιμάσαι με τον διάβολο και ξυπνάς στη κόλαση, σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα», δήλωσε ένας από τους πρέσβεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Κορυφαίος Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατασπατάλησε το χρόνο από τη συμφωνία του 2016 έως και σήμερα βάζοντας το πρόβλημα κάτω από το χαλί, με το να πληρώνει ώστε πρόσφυγες και μετανάστες να παραμένουν στην Τουρκία.

Μεταξύ των αντιπροσώπων που πρότειναν την περαιτέρω χρηματοδότηση ώστε να βοηθηθούν οι πρόσφυγες στην Τουρκία και με την ελπίδα του κατευνασμού του Ερντογάν ήταν αυτοί της Ολλανδίας, της Ιταλίας της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Την ίδια στιγμή, όσο λογικό είναι για την ΕΕ να συνεχίζει να υποστηρίζει τους Τούρκους πρόσφυγες στη Συρία, άλλο τόσο σημαντικό είναι να μη δημιουργήσει την εντύπωση ότι υποκύπτει στον εκβιασμό, είπε ένας από τους διπλωμάτες, σύμφωνα με τις πηγές.

«Είναι τόσο ανέντιμο εκ μέρους του Ερντογάν. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να εκβιαζόμαστε οπότε η όπια νέα χρηματοδότηση δεν πρέπει να έλθει πολύ σύντομα. Αλλά στο τέλος ίσως αναγκαστούμε να πληρώσουμε. Τι άλλο να κάνουμε;», είπε ένας ακόμη διπλωμάτης που μίλησε στο «Reuters».

Spiegel: Η Ελλάδα εξασφαλίζει τώρα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

Την ίδια ώρα, το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» σημειώνει ότι… «Η Ελλάδα εξασφαλίζει τώρα τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν προωθεί όσους καταφτάνουν όπως το 2015».

Φυσικά αναφέρεται στην απόφαση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει τις πύλες για τους πρόσφυγες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο σχετικό άρθρο τίθεται το ερώτημα αν θα επαναληφθεί το προσφυγικό καλοκαίρι του 2015 και το Der Spiegel απαντά : Το σενάριο του 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί σε καμία περίπτωση.

«Το 2015 συνέρρεαν άνθρωποι από πολλές χώρες στην Τουρκία για να ταξιδέψουν από εκεί στην ΕΕ. – για παράδειγμα Σύριοι που ζούσαν μέχρι τότε στο Λίβανο και την Ιορδανία. Ωστόσο, η Τουρκία έκλεισε εν τω μεταξύ τα σύνορά της με τη Συρία. Στα ελληνοτουρκικά σύνορα βρίσκονται σήμερα ιδίως εκείνοι που ζουν στην Τουρκία εδώ και αρκετά χρόνια», γράφει το γερμανικό περιοδικό.

Πηγή: Reuters, Der Spiegel