14-02-2021

Ιστορική συμφωνία ΗΠΑ – Ταλιμπάν: Προβλέπει ανταλλαγή χιλιάδων αιχμαλώτων (video)

Αποχωρούν οι αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν

Την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης αλλά και την ανταλλαγή χιλιάδων αιχμαλώτων προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα, Σάββατο (29/02) οι αντάρτες με τις ΗΠΑ, στην Ντόχα του Κατάρ. Κάτι που είχε ανακοινωθεί πριν από μία εβδομάδα.

Οι ενδοαφγανικές συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 10 Μαρτίου. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία, οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση του Αφγανιστάν θα απελευθερώσουν 5.000 κρατούμενους ενώ οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους θα αφήσουν ελεύθερους 1.000 αιχμαλώτους.

Η αποχώρηση των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν θα ξεκινήσει άμεσα και θα γίνει σταδιακά, για να ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα 14 μηνών. Εντός των επομένων 135 ημερών οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοί τους και το ΝΑΤΟ θα αποσύρουν τους στρατιώτες τους από πέντε στρατιωτικές βάσεις. Επίσης, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε μέλη των Ταλιμπάν μέχρι τον Αύγουστο.

Ο ηγέτης των Ταλιμπάν, Χιμπατουλάχ Αζουντζάντα κάλεσε όλους τους μαχητές του κινήματός του να τηρήσουν τη συμφωνία.

Η ιστορική συμφωνία που βάζει τέλος στον πιο μακροχρόνιο πόλεμο στον οποίο έχουν εμπλακεί ποτέ οι ΗΠΑ υπεγράφη νωρίτερα σήμερα στην Ντόχα από τους εκπροσώπους της Ουάσινγκτον και των Ταλιμπάν. Ο αμερικανός διαπραγματευτής, Ζαλμάι Χαλιλζάντ και ο πολιτικός ηγέτης των Ταλιμπάν, Αμπντουλ Γάνι Μπαράνταρ υπέγραψαν το κείμενο και αντάλλαξαν χειραψία, υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων, ορισμένοι εκ των οποίων φώναζαν «Αλλάχ Άκμπαρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος).

 

Τραμπ: Όλοι έχουν κουραστεί από τον πόλεμο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε σήμερα, Σάββατο τη συμφωνία και δήλωσε πως θα συναντηθεί προσωπικά με ηγέτες των Ταλιμπάν στο κοντινό μέλλον.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο, είπε ότι οι γείτονες του Αφγανιστάν θα πρέπει να βοηθήσουν στο να διατηρηθεί η σταθερότητα, μετά τη συμφωνία, κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο προς την πλήρη απόσυρση των ξένων στρατιωτών από το Αφγανιστάν και να αποτελέσει ένα βήμα προς το τέλος του 18ετούς πολέμου στη χώρα.

Πολλοί αναμένουν πως οι επικείμενες συνομιλίες μεταξύ των αφγανικών πλευρών θα είναι πιο περίπλοκες από την αρχική συμφωνία, όμως, ο Τραμπ επισήμανε πως πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις θα στεφθούν με επιτυχία διότι «όλοι έχουν κουραστεί από τον πόλεμο».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ