14-05-2021

Με επιχείρημα την ισχυρή οικονομία της Γερμανίας απαντά η Μέρκελ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

Στον απόηχο από την απόφαση για επαναφορά της Συνθήκης του Δουβλίνο ΙΙ και των νέων αντιθέσεων που εκφράζονται στον κυβερνητικό συνασπισμό για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η Άνγκελα Μέρκελ δείχνει να επιμένει στη στάση της, επιχειρηματολογώντας πλέον και με βάση την οικονομική δύναμη της Γερμανίας.

«Το γεγονός ότι η οικονομία αυτή τη στιγμή είναι σχετικά ισχυρή είναι πάρα πολύ καλή είδηση, υπό την έννοια ότι έτσι μπορούμε βεβαίως να αντιμετωπίσουμε και καλύτερα επιπλέον προκλήσεις», δήλωσε η καγκελάριος, κατά την διάρκεια παραλαβής της ετήσιας Έκθεση των «Πέντε Σοφών της Οικονομίας», υπό τον τίτλο «Μελλοντικές Δυνατότητες στο Επίκεντρο», σύμφωνα με την οποία προβλέπεται, για την οικονομία της χώρας, ανάπτυξη ύψους 1,7% για το τρέχον έτος και 1,6% για το 2016.

Η κ. Μέρκελ επισήμανε ωστόσο ότι γνωρίζει πως αυτή η καλή οικονομική κατάσταση δεν είναι εγγυημένη και πρέπει πάντα να επιτυγχάνεται εκ νέου με πολλή δουλειά, ιδιαίτερα με το βλέμμα σε νέες προκλήσεις, όπως η προσφυγική ροή.

«Η Γερμανία πρέπει να αντιμετωπίσει σήμερα πολύ περισσότερα από ό,τι πιστεύαμε ακόμη πριν από έναν χρόνο», δήλωσε η ίδια, ενώ από την πλευρά των διακεκριμένων οικονομολόγων, ο Κρίστοφ Σμιτ σημείωσε ότι η Γερμανία και η Ευρώπη πηγαίνουν αυτή τη στιγμή οικονομικά καλά, αλλά οι απαιτήσεις αυξήθηκαν και με την ροή των προσφύγων προστέθηκε αυτό το έτος «μια τεράστια πρόκληση», η οποία θα επιβαρύνει κατά πολύ την Γερμανία μακροπρόθεσμα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ