16-05-2021

Την στάση της Ουγγαρίας στο προσφυγικό επικροτεί ο Χανς-Βέρνερ Ζιν

Να κλείσουν τα εξωτερικά σύνορα των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υψωθούν φράχτες και να αυξηθούν οι περιπολίες και οι επαναπροωθήσεις των προσφύγων, ζητά ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν, επικρίνοντας μάλιστα την στρατηγική που ακολουθεί η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Η Γερμανία δεν πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορά της», είπε ο Ζιν, μιλώντας στο περιοδικό Spiegel Online, εξηγώντας ότι «η επιδεικτική πολιτική της καγκελαρίου ενθάρρυνε τη μετανάστευση».

Για την κατάσταση που επικρατεί στη Γερμανία με τους πρόσφυγες ο πρόεδρος του Ifo κατηγορεί επίσης και την απόφαση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Μετανάστευσης και Προσφύγων, το οποίο στις 21 Αυγούστου ανακοίνωσε ότι όλοι οι Σύροι πρόσφυγες θα λαμβάνουν άσυλο καθώς θεωρείται ότι προέρχονται από εμπόλεμη ζώνη.

«Αυτό οδήγησε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να φύγουν. Ολοένα και περισσότεροι Σύροι φεύγουν από τους καταυλισμούς του ΟΗΕ στην Τουρκία και κατευθύνονται προς τη Γερμανία», τόνισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Ζιν, το δικαίωμα στο άσυλο είναι προσωπικό και δεν μπορεί να αναγνωρίζεται εκ των προτέρων σε μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων.

Όπως δήλωσε στη συνέχεια ο Ζιν, η καλύτερη λύση για την προσφυγική κρίση βρίσκεται στην Τουρκία: “Εκεί θα πρέπει να αντιμετωπίζονται καλύτερα οι πρόσφυγες, όπως προβλέπει η Σύμβαση της Γενεύης. Είναι απαράδεκτο, αν ισχύει, το γεγονός ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) περιόρισε τις μερίδες φαγητού των προσφύγων διότι δεν έχει αρκετά χρήματα. Πρέπει να υποστηρίξουμε την Τουρκία ώστε να δημιουργηθούν πόλεις εκεί που διαμένουν οι πρόσφυγες», εξήγησε ίδιος.

Ως δεύτερη καλύτερη λύση ο πρόεδρος του Ifo βρίσκει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από την Ελλάδα, ώστε να ελέγχεται η εισροή προσφύγων και μεταναστών. «Όμως δεν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει», πρόσθεσε.

Η τρίτη καλύτερη λύση είναι «να λάβουμε υπόψη μας σοβαρά τη Συνθήκη Σένγκεν και να ελέγχουμε στα σύνορα», τόνισε.

Όταν ρωτήθηκε για τη στάση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν αναφορικά με την προσφυγική κρίση, ο Ζιν τον υπερασπίστηκε.
«Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε την Ουγγαρία επειδή τηρεί τη Συνθήκη Σένγκεν και ελέγχει τα σύνορα. Όπως είναι γνωστό, η Ουγγαρία δέχθηκε πέντε φορές περισσότερους πρόσφυγες από τη Γερμανία σε σχέση με τον πληθυσμό της. Αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε», επεσήμανε.

Παράλληλα ο Ζιν ζήτησε «να ασφαλίσουν και τα σύνορα Σλοβενίας- Κροατίας και να καταγράφονται εκεί οι αιτούντες άσυλο».
Στην περίπτωση που ούτε αυτό λειτουργήσει ο πρόεδρος του Ifo προτείνει την πλήρη επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα της Γερμανίας.

Αναφορικά με τη δυνατότητα των προσφύγων να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, ο Ζιν επεσήμανε ότι αν και οι περισσότεροι είναι στη σωστή ηλικία, γύρω στα 20, και παρά το γεγονός ότι η Γερμανία χρειάζεται τη μετανάστευση για να αντιμετωπίσει την επερχόμενη δημογραφική κρίση, η χώρα χρειάζεται «μετανάστες τους οποίους θα έχει αναζητήσει η ίδια, που διαθέτουν προσόντα (…) Οι περισσότεροι πρόσφυγες που έρχονται τώρα δεν πληρούν τα κριτήρια αυτά».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ