25-10-2020

Επιβεβαίωσε ο Ερντογάν την παρουσία… δικών του σύρων μαχητών στη Λιβύη (video)

«Προϋπόθεση για την εκεχειρία να φύγει η... Άγκυρα», είχε πει ο Χαλίφα Χάφταρ, ισχυρός άνδρας τoy Λιβυκού Εθνικού Στρατού

Την παρουσία στη Λιβύη σύρων μαχητών συμμάχων της Άγκυρας, για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση της Τρίπολης και τον Φαγιέζ αλ Σαράτζ, με τον οποίο υπέγραψε και το μνημόνιο, έναντι των δυνάμεων του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, επιβεβαίωσε την Παρασκευή (21/02) για πρώτη φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν…

«Υπάρχουν εκεί στοιχεία του Συριακού Εθνικού Στρατού. Αυτοί (ο Χάφταρ και οι υποστηρικτές του) θέλουν (οι εν λόγω μαχητές) να φύγουν. Όμως γιατί δεν μιλάμε για τη ρωσική εταιρεία ασφαλείας που διαθέτει 2.500 άνδρες (στη Λιβύη);», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Μία ημέρα νωρίτερα ο πρωθυπουργός της ετοιμόρροπης «κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας» της Λιβυής Φαγιέζ αλ Σαράτζ μετέβη εκτάκτως στην Κωνσταντινούπολη, όπου και συναντήθηκε με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Συριακός Εθνικός Στρατός είναι μια συμμαχία ένοπλων συριακών οργανώσεων οι οποίες εκπαιδεύονται και χρηματοδοτούνται από την Άγκυρα.

Νωρίτερα, ο ισχυρός άνδρας του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χάφταρ, δήλωσε έτοιμος για εκεχειρία θέτοντας, ωστόσο, δύο βασικούς όρους: αφενός να εγκαταλείψουν τη χώρα οι Τούρκοι και Σύροι μισθοφόροι και αφετέρου η Άγκυρα να σταματήσει να προμηθεύει με όπλα τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης στην Τρίπολη. Αυτό μετέδωσε το RIA.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Κορονοϊός: 1.143.025 θάνατοι, πάνω από 42,17 εκατ. τα κρούσματα παγκοσμίως - «Λουκέτο» στη νυχτερινή διασκέδαση στη Σόφια (video)

Την Πέμπτη (20/02), η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση ανέστειλε τις συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ με στόχο την παύση των εχθροπραξιών στην Τρίπολη, αφότου οι ανατολικές δυνάμεις της Λιβύης βομβάρδισαν το λιμάνι της Τρίπολης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι και παραλίγο να χτυπηθεί δεξαμενόπλοιο με άκρως εύφλεκτο αέριο.

«Μια εκεχειρία (θα είναι) αποτέλεσμα της εκπλήρωσης ενός αριθμού προϋποθέσεων, της απόσυρσης των Σύρων και Τούρκων μισθοφόρων, του τερματισμού του τουρκικού εφοδιασμού με όπλα της Τρίπολης και της εκκαθάρισης των τρομοκρατικών οργανώσεων (στην Τρίπολη)», δήλωσε ο Χάφταρ μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «RIA».

Υπενθυμίζεται ότι και στη Διάσκεψη του Βερολίνου για την εκεχειρία στη Λιβύη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, είχε ρίξει βέλη στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας να σταματήσει η αποστολή φιλότουρκων μαχητών.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Κορονοϊός: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Βέλγιο - Νέα μέτρα στις Βρυξέλλες (video)