10-05-2021

Το Ιράν θα παραλάβει έως το τέλος του έτους τους ρωσικούς πυραύλους S-300

Έως το τέλος του έτους θα παραλάβει το Ιράν το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-300, όπως δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Άμυνας Χοσεΐν Ντεγάν στην κρατική τηλεόραση.

Ο Ντεγάν είπε ακόμη ότι οι ιρανικές δυνάμεις εκπαιδεύονται αυτήν την ώρα στη Ρωσία για τον χειρισμό των συστημάτων αυτών.

Τη Δευτέρα ο ρωσικός όμιλος εξοπλισμών Rostekhnologuii (Rostec) ανακοίνωσε την υπογραφή του συμβολαίου παράδοσης πυραύλων S-300, η πώληση των οποίων είχε απαγορευθεί το 2010, αλλά επετράπη και πάλι τον Απρίλιο από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ιρανός υπουργός διευκρίνισε πως η χώρα του θα παραλάβει μια εκσυγχρονισμένη και επικαιροποιημένη εκδοχή των πυραύλων S-300, καθώς το αρχικό συμβόλαιο του 2007 αφορούσε πυραύλους που κατασκευάζονταν τότε.

Το συμβόλαιο εκείνο είχε ανασταλεί από τον τότε πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε εφαρμογή του ψηφίσματος 1929 του ΟΗΕ που επέβαλε κυρώσεις στην Τεχεράνη για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμά της.

Όμως ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήρε την απαγόρευση τον Απρίλιο εκτιμώντας πως η συμφωνία-πλαίσιο που υπογράφηκε στη Λοζάνη για τα πυρηνικά του Ιράν, την οποία ακολούθησε τον Ιούλιο μια οριστική συμφωνία, το επέτρεπε.

Η απόφασή του προκάλεσε την οργή του Ισραήλ και τη δυσαρέσκεια των Δυτικών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ