06-05-2021

Μετανάστες ξεκινούν απεργία πείνας σε κέντρο κράτησης στην Τσεχία λόγω παράτασης διαμονής τους στη χώρα

Δεκάδες μεταναστών ξεκίνησαν απεργία πείνας σε κέντρο κράτησης στη Τσεχία χθες διαμαρτυρόμενοι για την εκτεταμένη διαμονή τους στη χώρα, σύμφωνα με εθελοντές στο κέντρο.

Η Τσεχία έχει αποφύγει τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές στα εδάφη της καθώς οι περισσότεροι από τους εκατοντάδες χιλιάδες που εγκαταλείπουν τη φτώχεια και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή μέσω των Βαλκανίων για τη Γερμανία προτιμούν την ευκολότερη πορεία μέσω της γειτονικής Αυστρίας.

Σύμφωνα με τους εθελοντές, η απεργία πείνας ξεκίνησε σε νέες εγκαταστάσεις στο Ντραχόνιτσε, περίπου 90 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Πράγας.
«Το πρωί ήταν 44 άτομα που ξεκίνησαν την απεργία πείνας, και το απόγευμα ήταν πάνω από 60», είπε η εθελοντής Πέτρα Νταμς στο Ρόιτερς δια τηλεφώνου. «Δεν είναι για τις συνθήκες κράτησης η απεργία, είναι για την παράταση της κράτησής των, δεν ξέρουν το λόγο». Η Νταμς πρόσθεσε ότι το κλίμα εντάθηκε αφού μεταφέρθηκαν εκτός του κέντρου 40 άτομα στις 3 το πρωι χθες, πυροδοτώντας φόβους των κρατούμενων ότι θα απελαθούν.

Οι περισσότεροι από τα 144 άτομα που στεγάζονται στο κέντρο έχουν μεταφερθεί εκεί από άλλο κέντρο, το οποίο ήταν στόχος σφοδρής κριτικής πρόσφατα λόγω των συνθηκών διαβίωσης.

Οι κρατήσεις στη Τσεχία, που συνήθως δεν υπερβαίνουν τις 90 μέρες, αφορούν την πλειοψηφία των μεταναστών που δεν ζητούν άσυλο από τη χώρα. Συνολικά 7.201 άτομα έχουν συλληφθεί τους πρώτους 9 μήνες του χρόνου. Οι περισσότεροι συνεχίζουν για Γερμανία, όταν αφεθούν ελεύθεροι.

Οι Τσέχοι ψήφισαν με μια μικρή πλειοψηφία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Σεπτέμβριο ενάντια στην κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες-μέλη, και έχουν έρθει σε σύγκρουση με άλλα μέλη της ΕΕ σχετικά με το θέμα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ