21-09-2020

Κυπριακό και τουρκική προκλητικότητα στο επίκεντρο της συνάντησης Ν. Αναστασιάδη – Σ. Μισέλ

 

Τι είπε ο πρόεδρος της Κύπρου στον ομόλογό του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Το Κυπριακό, οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και σε σχέση με την Αμμόχωστο, αλλά και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ετέθη επί τάπητος στην πρώτη επίσημη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (19/02).

Όπως δήλωσε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος μετά το πέρας της συνάντησης «συζητήθηκαν διεξοδικά το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και όπως ήταν φυσικό και το Κυπριακό».

Στο πλαίσιο της συζήτησης επί του ΠΔΠ για την περίοδο 2021- 2027, του προϋπολογισμού δηλαδή της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τις επιφυλάξεις και ανησυχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας που αφορούσαν κυρίως την ενίσχυση των αποδοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως μέλους της ΕΕ, και πιο εξειδικευμένα τα θέματα για το ταμείο της πολιτικής συνοχής, για τη μετανάστευση, την αγροτική πολιτική, ενώ ταυτόχρονα ανέφερε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επεσήμανε, τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου ως μιας νησιωτικής χώρας μέλους, απομακρυσμένης από τα άλλα Κράτη της ΕΕ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να έχει τα οφέλη από την κοινή αγορά.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας τόσο στην ΑΟΖ, όσο και στην Αμμόχωστο – τις απειλές δηλαδή της Τουρκίας για άνοιγμα της περιφραγμένης πόλης και τον εποικισμό της. Έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για το θέμα της Αμμοχώστου και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται από την Κύπρο ευέλικτη πολιτική στα θέματα που αφορούν την Τουρκία, την ενταξιακή της πορεία, τη σχέση της με την ΕΕ, ακόμα και τα κονδύλια τα οποία δίδονται όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και στους Τουρκοκυπρίους.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον κ. Μισέλ για τις κυρώσεις οι οποίες έχουν επιβληθεί στην Τουρκία και σημείωσε ότι η Κύπρος αναμένει μεγαλύτερες κυρώσεις με την προσθήκη ονομάτων, νομικών προσώπων και φυσικών προσώπων στη λίστα.

Επιπλέον, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε να υπάρξει πιο έντονη παρουσία της Ε.Ε. για την επίλυση του Κυπριακού, με μια λύση που πρέπει να βασίζεται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, να διασφαλίζει το κοινοτικό κεκτημένο και να είναι μια λύση βιώσιμη και δίκαιη. Επίσης, τόνισε ότι η πιο έντονη παρουσία και εμπλοκή της Ε.Ε. στα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι υπόθεση της Ευρώπης, εφόσον επηρεάζονται μέλη της.

Ο κ. Σ.Μισέλ ενημέρωσε από την πλευρά τους ότι μετά την συζήτηση που είχαν θα επικοινωνήσει με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών το ταχύτερο δυνατόν, για να συζητήσουν πως μπορεί η Ε.Ε. να συνδράμει στις προσπάθειες της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

«Όπως ήταν φυσικό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την πρωτοβουλία αυτή, και αναμένουμε τα αποτελέσματα αυτή της επαφής του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με το Γ.Γ. των Η.Ε. και τις περαιτέρω ενέργειες», σημείωσε.

(πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.