12-05-2021

Ένα διαστημικό «σκουπίδι» θα πέσει την Παρασκευή στα ανοιχτά της Σρι Λάνκα (εικόνα & video)

Ένα διαστημικό «σκουπίδι», απομεινάρι κάποιου σεληνιακού πυραύλου, θα μπει την Παρασκευή στην ατμόσφαιρα της Γης και θα διαλυθεί πάνω από τη Σρι Λάνκα.

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος για τους κατοίκους της περιοχής είναι πολύ μικρός, όμως οι επιστήμονες θα μπορέσουν να καταλάβουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο τα αντικείμενα αντιδρούν όταν έρχονται σε επαφή με τη γήινη ατμόσφαιρα.

Το διαστημικό «σκουπίδι», που φέρει το όνομα WT1190F και έχει διάμετρο μερικά μέτρα, αναμένεται να διαλυθεί στην ατμόσφαιρα γύρω στις 11:48 τοπική ώρα (08:18 ώρα Ελλάδας), όπως διευκρίνισε ο αστρονόμος Ζερεμί Βομπαγιόν.

Το μεγαλύτερο μέρος του WT1190F θα καεί στην ατμόσφαιρα, ενώ ό,τι απομείνει θα πέσει στον ωκεανό, σε απόσταση περίπου 65 χιλιομέτρων από τα νότια παράλια της Σρι Λάνκα. «Το μέγεθός του δεν είναι τέτοιο που να αποτελεί κίνδυνο για την περιοχή, όμως το θέαμα μπορεί να είναι εντυπωσιακό γιατί για μερικά δευτερόλεπτα το αντικείμενο θα εμφανίζεται πολύ λαμπερό στον ουρανό», υπογράμμισε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

Ο Βομπαγιόν διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για όσους βρίσκονται στην ξηρά, αφού τα υπολείμματα θα πέσουν στη θάλασσα, αλλά προειδοποίησε τους αλιείς να αποφύγουν την περιοχή γύρω στο μεσημέρι γιατί τότε θα παρατηρηθεί μια «βροχή από μικρά σκουπίδια».

Το WT1190F εντοπίστηκε το 2013 και αρχικά οι αστρονόμοι νόμιζαν ότι ήταν ένας αστεροειδής, μέχρι που αντιλήφθηκαν ότι επρόκειτο για ένα διαστημικό «σκουπίδι».

Καθώς πολλαπλασιάζονταν οι διαστημικές αποστολές, άφηναν πίσω τους τέτοιου είδους «σκουπίδια». Παρ’όλα αυτά, το συγκεκριμένο διαφέρει από τα υπόλοιπα, καθώς «έρχεται από πολύ μακριά και η τροχιά του είναι χαοτική. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για τον τρίτο όροφο κάποιου σεληνιακού διαστημοπλοίου, όμως δεν ξέρουμε ποιας χώρας», είπε ο Βομπαγιόν. «Η τροχιά του είναι μαθηματικά αδύνατον να προβλεφθεί. Για αυτό και εξεπλάγησαν οι αστρονόμοι», εξήγησε.

Το Αστεροσκοπείο του Παρισιού θα στείλει δύο επιστήμονες στη Σρι Λάνκα για να τραβήξουν φωτογραφίες από την επιστροφή του WT1190F στη Γη. Ειδικοί της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας θα παρακολουθούν το φαινόμενο από ένα αεροπλάνο, κάτι που θα τους διασφαλίσει καλή ορατότητα, παρά τις όποιες καιρικές συνθήκες θα επικρατούν στην περιοχή.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Σρι Λάνκα σκοπεύει εξάλλου να στείλει ένα πλοίο στην περιοχή για να περισυλλέξει τα συντρίμμια.

562e9d34c461888a7a8b45c9

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ