13-05-2021

Η Τουρκία απορρίπτει ως «απαράδεκτη» την έκθεση της ΕΕ για τις κοινωνικές ελευθερίες στη χώρα

Έντονα αντέδρασε η τουρκική κυβέρνηση στην δημοσιοποίηση της έκθεσης της ΕΕ αναφορικά με το σεβασμό του κράτους δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στη γειτονική χώρα. Η έκθεση που αναφέρεται στην επιδείνωση επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά το σεβασμό θεμελιωδών δικαιωμάτων, απορρίφθηκε ως «απαράδεκτη». Το τουρκικό υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων απέρριψε τις “άδικες” επικρίσεις που διατύπωσε σήμερα η ΕΕ, και χαρακτήρισε ως “απαράδεκτα” τα σχόλια για τις εξουσίες που ασκεί ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ΕΕ κατήγγειλε σήμερα μια “αρνητική τάση” για το κράτος δικαίου στην Τουρκία και “σοβαρές οπισθοδρομήσεις” στην ελευθερία της έκφρασης, σε μια περίοδο που η ΕΕ βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Άγκυρα για να βελτιωθεί η συνεργασία αναφορικά με τη μεταναστευτική κρίση.

Το τουρκικό υπουργείο υπογράμμισε πως η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση, που ηγείται της χώρας εδώ και δώδεκα χρόνια, έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια πολλές μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει την “ανεξάρτητη και αντικειμενική” δικαστική εξουσία και την ελευθερία έκφρασης γενικά.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει επίσης πως λαμβάνει υπόψη τις “δίκαιες και λογικές κριτικές” που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ